начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

ПЛАЩАНЕ ПРИ ПРОДАЖБА НА ИМОТ

Казуси за недвижими имоти

ПЛАЩАНЕ ПРИ ПРОДАЖБА НА ИМОТ

Мнениеот velinko777 » 04 Май 2008, 19:42

ПРЕДСТОЙ МИ ПРОДАЖБА НА АПАРТАМЕНТ. КУПУВАЧА МИ ПРЕДЛАГА ПЛАЩАНЕТО ДА СТАНЕ ПО СЛЕДНИЯ НАЧИН : ПЪРВО ОТИВАМЕ ПРИ НОТАРИУС И ПОДПИСВАМЕ НОТ.АКТ И ТОЙ ОСТАВА ПРИ НЕГО, СЛЕД КОЕТО ОТИВАМЕ ДО БАНКАТА И ТОЙ МИ ПРЕХВЪРЛЯ ПО СМЕКА ПАРИТЕ И СЛЕД ТОВА СЕ ВРЪЩАМЕ ПРИ НОТАРИУСА И КАЗВАМЕ,ЧЕ ПЛАЩАНЕТО Е ИЗВЪРШЕНО И ТОЙ(НОТАРИУСА) ПУСКА АКТА. ТОВА ОБИЧАЙНА ПРАКТИКА ЛИ Е ? НЕ МИ СЕ ИСКА ДА ОСТАНА ИЗЛЪГАН. ДАЙТЕ МИ СЪВЕТ КАК ДА ИСКАМ ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ ПЛАЩАНЕТО.ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ.
velinko777
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 04 Май 2008, 20:00

Прекрасно :-)
Отивате при Нотариуса да подготви нотариалниа акт.
Човека си го прави на данъчна оценка - 10 - 15 000 лв, след това отивате до банката и купувача ги ви превежда тези парички. Разбира се, вие подписвате нотариалния акт предварително, а после ще си го вземете, след като човека ви вкара договорените парички по НА във вашата сметка :wink:
Абсолютно всичко е честно и нормална практика :P
prnedev
Активен потребител

Мнениеот dora » 04 Май 2008, 23:00

Това е обичайният изпитан вариант. Открийте си сметка в подходящата банка предварително, макар и в друг град и клон на банката, за да не се бавите в деня на сделката. Внимавайте какво пише в нотариалния акт преди да подпишете, че понякога има неволни технически грешки в квадратура и др., които по-късно по-трудно ще се поправят.
dora
Младши потребител

Мнениеот dora » 04 Май 2008, 23:15

Препоръчвам скоро след продажбата да занесете копие от нотариалния акт (НА) в деловодството при данъчната служба и да го приложите към молба по образец, в която трябва да впишете и досегашния партиден номер на имота, за да не се води този имот повече на Ваше име и да не ви начисляват данък и такса за битови отпадъци всяка година, че и с лихви. Няколко поредни години им носих копие на НА от продажбата на един апартамент, но продължаваха да ме търсят всяка година за натрупали се сметки, дори ме заплашиха писмено с принудително изпълнение. Нещата се оправиха едва след като една данъчна инспекторка ми каза, че имало специални молби по образец в деловодството и трябвало да приложа копие от НА към такава молба. Новият собственик декларира придобития имот в данъчното, но не е зле и Вие профилактично да подадете гореспоменатата молба.
dora
Младши потребител

Назад към Имотни казуси