начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

ново дело ли да водя?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ново дело ли да водя?

Мнениеот mialore » 03 Юни 2008, 10:13

На мой клиент е уважен граждански иск за 20 000 лева, но осъденият няма никакво имущество. Понеже става въпрос за смърт на пешеходец/бащата на клиента ми/, причинена от МПС, то бих могла да ангажирам отговорността на застрахователя, но изглежда трябва да водя срещу него гражданско дело.Въпросът ми е - в какъв размер да бъде иска, който ще предявя?Предполагам по-малко от уважения граждански иск в нак. процес. Итрябва ли пак да доказвам причинените морални вреди чрез свидетели. Ще съм благодарна за малко съдействие, защото не съм работила с такава материя...
mialore
Младши потребител

Мнениеот kpavlova » 03 Юни 2008, 11:02

По -скоро сте за гражд.правни питания.
Май имаше идея /проект/да се променя КЗ в този смисъл-да се изключи възможността за предявяване на граждански иск към виновния водач по време на нак. процес, когато той има сключена „ГО".Целта беше да може да участва застрахователя, като бъде и обвързан от СПН-т.е. само в гражд.процес, инцииран от пострадалия без заплащане на д.т.Не се прие.
Пробвайте първо да ги поканите, с препис от присъдата ,удостов.за наследници и като попълните бланката им, с която им се молите да платят.Вижте в сайта мисля, че на КФН, има търсачка по рег.№ на лек автомобил, за да видите номер на полица и застраховател, ако нямате данни..В сроковете за плащане не съм сигурна 2 седм, 15 дневен.Ще чакате известно време.После вероятно ще трябва иск, ако не успеете да се споразумеете.Често отказват и няма механизъм да бъдат задължени, до каквато и надз.комисия да пишете.Или ще се споразумеете на "половин цена".Можете да претендирате същия размер.Въпросът с "цената на справедливостта" по гр.искове в нак.процес и в гражд. процес по ПТП стои като въпроса със справедливостта при наказването- искове се уважават на 20 000 лева, както и на 100 000 лева, наказанията могат да са пробация и 12 г ЛС.
СПН на присъдата за престъплението / деяние, авторство, вина/обвързва гр.съд.Той не е обвързан досежно съпричиняването/ ако има такова у пешеходеца- предприемане на неправом.пресичане без грижа за самозапазването си и т.н./, т.е. онези въпроси, които не касаят съставомерни обстоятелства.
По въпроса за доказването.Вижте, неосезаемите вреди по начало не подлежат на непоср.сетивно възприемане.Т.е. да се доказва, примерно, че майката и децата на починалия са страдали, по външни индиции за страданието, плакали са неутешимо и са били в траур, граничи с абсурда.В бълг.съд обаче и неимущ.вреди от загуба на близък се доказват .Доказването е в насока - около създадената близка връзка вътре в семейството, т.е. не звучи добре, но горе-долу, доказва се, че човекът наистина ще липсва някому в действителност,има непоправима вреда.Но се приема, по необходимост, че следва да се поправи с пар.еквивалент, поради липса на друг справедлив еквивалент.
За др. гр.пр.въпроси не мога да бъда полезна :oops:
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот mialore » 03 Юни 2008, 11:28

Благодаря ви.Излиза,че от гражданския иск в нак процес няма голяма полза...
mialore
Младши потребител

Назад към Наказателно право