начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Запазена част на сестра, при смърт на брат й

Казуси за недвижими имоти

Запазена част на сестра, при смърт на брат й

Мнениеот 06041970 » 06 Юни 2008, 13:47

Вуйчо ми почина преди 2 години.Собственик е на 1/3 от жилище; като другите 2/3 са на живата му съпруга. Синът му е починал, така че няма живи деца. Майка ми, като негова сестра има ли право на запазена част и на каква част? Имам и още един въпрос - майка ми страда от аутсхаймер и тежка деменция от 2 години и не е в състояние на взема сама решения. Какво трябва да направим с брат ми за да получим частта, която евентуално ни се полага?
Предварително благодаря за отговорите!
06041970
Нов потребител

Мнениеот portokal » 06 Юни 2008, 14:12

Синът на вуйчото е починал, това значи, че няма и внуци, предполагам?
Майка Ви няма право на запазена част, а на наследствен дял (различни неща са). Ако вуйчото не е направил завещание и ако бракът му с вуйната е продължил повече от 10 години, майка Ви има 1/3 от неговата 1/3, т.е. 1/9 от целия апартамент, а останалите 8/9 са на съпругата. Ако бракът е продължил по-малко от 10 години, майка Ви ще има 1/6 от целия апартамент.

Не е особено наложително да правите каквото и да било. Но ако майка Ви наистина не е в състояние да взема разумни решения, може да се наложи да бъде поставена под запрещение, за да може да и бъде назначен настойник, който да действа от нейно име. За всеки случай да кажа, понеже понякога хората явно го мислят за нещо друго: запрещението не е лудница, не е физическо ограничаване, то е даване на лицето (по съдебен ред) на статут, какъвто имат малолетните или непълнолетните - назначава им се след това настойник или съответно попечител.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот 06041970 » 06 Юни 2008, 14:41

Много съм благодарна за отговора!
Ами майка ми от 3 месеца е настанена в специализирано заведение за възрастни с деменция и не зная как ще бъде поставена под запрещение. Отделно да разбирам ли че или аз или брат ми ще й бъде настойник, защото сме в много лоши отношенията . Последните 9 години майка ми живя при мен и аз се грижих за нея, но независимо от това съм сигурна че той ще се пробва да й стане настойник и така ще бъда ощетена.
Зададох въпросът ми ,защото съпругата на вуйчо ми има намерение да продава апартамента.
06041970
Нов потребител

Назад към Имотни казуси