- Дата и час: 22 Ное 2024, 08:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нова Конституция на България
|
|
Според мен единствената по-основна промяна на Конституцията следва да се направи по отношение на правомощията на Президанта. За това беше и протестът на 39-те и тяхната гладна стачка.
Но съм твърдо против пълната власт да бъде в неговите ръце. Франция е може би добър пример за допустимата власт на Президента.
Но съм твърдо против пълната власт да бъде в неговите ръце. Франция е може би добър пример за допустимата власт на Президента.
Понякога истината може да ни избоде очите ....
-
Magnollia - Потребител
Партиите с мажоритарна и пропорционална листа на следващите избори
Изпълнителното бюро на БСП ще обсъди още веднъж промените в нормативната уредба, след което ще внесе предложенията в парламента
Всяка политическа партия ще има право да регистрира по един мажоритарен кандидат в даден регион. Спечелените от него гласове ще се прибавят към тези, които е получила партийната листа в съответния регион.
Така ще се формира процентът, който печели партията на съответния вот. Първи за депутати ще се смятат избрани кандидатите от мажоритарните листи. След тях ще се нареждат кандидатите от пропорционалната листа. Това обясни членът на Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП и депутат от Коалиция за България Мая Манолова на пресконференция след второто поред обсъждане на промените в Закона за политическите партии (ЗПП) и на цялото изборно законодателство.
Изпълнителното бюро на БСП ще обсъди още веднъж промените в нормативната уредба, след което ще внесе предложенията в парламента.
„Съгласували сме предложените изменения с коалиционните партньори“, обясни членът на ИБ на БСП Евгени Узунов. Той уточни, че социалистите възнамеряват до края на юли – началото на август проектозаконите за изборното законодателство и за ЗПП да бъдат внесени за разглеждане от Висшия съвет на БСП.
„Не смятаме за целесъобразно въвеждането на задължително гласуване. Ние сме на мнение, че трябва да запазим суверенното право на избирателите да решат дали ще участват във вота или не“, обяви позицията на своята политическа сила Евгени Узунов. Той уточни, че социалистите са се обединили около представата за запазване и съхраняване на достиженията на демокрацията у нас и са решили да подкрепят смесения тип избирателна система – пропорционално-мажоритарен. Тоест, всяка политическа сила да формира пропорционални и мажоритарни партийни листи. „Смятам, че предложените от нас промени в ЗПП отговарят на политическите потребности и на очакванията на обществото“, каза Евгени Узунов.
Все още не е решено колко ще бъдат мажоритарните листи. ...
15 юли 2008
http://www.econ.bg/news/article144587.html
- kostadin.iordanov
- Потребител
Проф. МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ *:
... Първите свободни след 1934 г. избори за това именно ВНС се оказаха не особено честни. Тогава чрез масивни манипулации БСП си осигури така нужното й мнозинство от 211 депутати. ...
16.07.2008 г., Конституцията не е свещена крава, прогресът тропа на вратата й
http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=163250&cid=1&eid=1420
Проф. МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ *:
... Комунистите не без основание бяха изпаднали в паника при мисълта, че една нова демократична власт ще им поиска сметка и за 30 000 избити без съд и присъда през 1944 г., и за икономическата катастрофа, до която бяха докарали страната. Това за жалост не се случи и последствията ги плащаме до днес. ...
kostadin.iordanov написа:Проф. МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ *:
... Първите свободни след 1934 г. избори за това именно ВНС се оказаха не особено честни. Тогава чрез масивни манипулации БСП си осигури така нужното й мнозинство от 211 депутати. ...
16.07.2008 г., Конституцията не е свещена крава, прогресът тропа на вратата й
http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=163250&cid=1&eid=1420
Не съм адвокат на БСП, но тези обвинения не се доказаха. И никой така и не изясни какво ще рече "манипулиране" на изборите. Все си мисля, че този термин го измисли младата (тогава) българска опозиция, защото не можа да преглътне загубата си през 1990 г.
- system
- Активен потребител
papazov написа:Проф. МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ *:
... Комунистите не без основание бяха изпаднали в паника при мисълта, че една нова демократична власт ще им поиска сметка и за 30 000 избити без съд и присъда през 1944 г., и за икономическата катастрофа, до която бяха докарали страната. Това за жалост не се случи и последствията ги плащаме до днес. ...
- Активен потребител
Другарю, надявам се няма да поставяш тепърва под съмнение престъпния характер на комунистическия режим, нито пък размера на извършваните престъпления?!
Подобни "защити" звучат налудничаво.
- papazov
- Младши потребител
Може и да има 30 000. Едва ли някой знае точната бройка. Но по онова време много хора са избити или отведени в лагери без съд и присъда. Семейството ми също е пострадало от това. Дядо ми е бил 4 год. в Белене, защото "бил лекувал и фашистите"... Само благодарение на патер Евгени (Евгени Босилков) са разбрали къде е. Дни след това той също изчезва...завинаги.
Били са прибирани с черните джипове цветът на нацията- включително и студентите по право, само защото учат право. Познавах един оцелял, сигурно вече е покойник. Това е вината му- учил е право. Излизаш от къщи/работа/университет и никога повече не се прибираш... Изчезваш за света... Избити са и млади комунисти- идеалисти. Тези, които наистина са вярвали в светлото бъдеще.
Печатът на режима остава за дълго върху поколенията. Баба ми също е била лекар, че и чужденка...но се разболява. Налага и се операция в чужбина. Ясно е, че никой няма да я пусне зад граница, но когато френски екип каца на летище София, за да я оперира, бива задържан там... Умира на 42 години и оставя сирачета 2 деца- на 12 и на 9 години...
По-късно майка ми е приета да учи медицина в Букурещ- налагат и забрана за напускане на страната- тя е дъщеря на враг на народа.
Само година- две преди падането на комунизма ми дадоха характеристика от основното училище, в която пишеше- внучка на враг!!!
Молете се тези времена никога да не се завърнат под една или друга форма, че ние, юристите, ще сме на първа линия.
Били са прибирани с черните джипове цветът на нацията- включително и студентите по право, само защото учат право. Познавах един оцелял, сигурно вече е покойник. Това е вината му- учил е право. Излизаш от къщи/работа/университет и никога повече не се прибираш... Изчезваш за света... Избити са и млади комунисти- идеалисти. Тези, които наистина са вярвали в светлото бъдеще.
Печатът на режима остава за дълго върху поколенията. Баба ми също е била лекар, че и чужденка...но се разболява. Налага и се операция в чужбина. Ясно е, че никой няма да я пусне зад граница, но когато френски екип каца на летище София, за да я оперира, бива задържан там... Умира на 42 години и оставя сирачета 2 деца- на 12 и на 9 години...
По-късно майка ми е приета да учи медицина в Букурещ- налагат и забрана за напускане на страната- тя е дъщеря на враг на народа.
Само година- две преди падането на комунизма ми дадоха характеристика от основното училище, в която пишеше- внучка на враг!!!
Молете се тези времена никога да не се завърнат под една или друга форма, че ние, юристите, ще сме на първа линия.
Последна промяна bebitor на 16 Юли 2008, 10:49, променена общо 1 път
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
papazov написа:Другарю, надявам се няма да поставяш тепърва под съмнение престъпния характер на комунистическия режим, нито пък размера на извършваните престъпления?!
Не съм Ви другар и никого не защитавам. Като юрист приемам "престъпния" характер на комунистическия режим, защото е обявен със закон. Просто голяма част от самите обвинения са силно преувеличени, а някои (като "манипулирането" на изборите през 1990 г.) са безсмислица.
- system
- Активен потребител
bebitor написа:Може и да има 30 000. Едва ли някой знае точната бройка. Но по онова време много хора са избити или отведени в лагери без съд и присъда.
Не казвам, че през целия период от 1944 г. до 1989 г. не са били избити 30 000 - това е възможно, макар че не го вярвам. Казвам, че е невъзможно да са били избити 30 000 души от комунистите само през 1944 г. От 09.09.1944 г. до 31.12.1944 г. има общо 113 дни. За да се избият 30 000 души през това време, е трябвало всеки ден да се избиват 265 човека. Не че и това е невъзможно, но ми се струва наистина преувеличено.
- system
- Активен потребител
Цели 113 дни... За седмици са се развили събитията. Да не мислите, че народният съд е събирал доказателства някакви? "Присъдите", ако изобщо мога да ги нарека така, са се издавали през 5 минути. Познавах и един съдебен заседател от "народния" съд. Живя като бей и почина м.г. Малко преди смъртта си имаше страхотни проблеми със съвестта си!
Rara avis in terris
-
bebitor написа:Цели 113 дни... За седмици са се развили събитията. Да не мислите, че народният съд е събирал доказателства някакви? "Присъдите", ако изобщо мога да ги нарека така, са се издавали през 5 минути.
Съгласен съм. Но тук се говори за 30 000 убити през 1944 г. "без съд и присъда". Значи, в тази бройка не следва да се включват екзекутираните с присъди от "Народния" съд.
- system
- Активен потребител
Точната бройка никой никога няма да установи.
В Русе, иманяри около Нисово, намериха пещера с избити около 50 души без съд и присъда, чрез разстрел. Много от скелетите останаха неразпознати. Друг масов разстрел е имало в едно поле, между Нисово и летище Щръклево. Цялото поле е било осеяно с трупове, а роднините, ако искат да останат живи, са задължени да подпишат декларация, че няма да разпространяват информация против народната власт. Ако искате да знаете колко са избитите без съд и присъда- трябва да се намерят тези декларации. Като маловажен документ може и да са оцелели, но те свидетелстват за едно- че подписалите ги имат роднина, убит без съд и присъда
В Русе, иманяри около Нисово, намериха пещера с избити около 50 души без съд и присъда, чрез разстрел. Много от скелетите останаха неразпознати. Друг масов разстрел е имало в едно поле, между Нисово и летище Щръклево. Цялото поле е било осеяно с трупове, а роднините, ако искат да останат живи, са задължени да подпишат декларация, че няма да разпространяват информация против народната власт. Ако искате да знаете колко са избитите без съд и присъда- трябва да се намерят тези декларации. Като маловажен документ може и да са оцелели, но те свидетелстват за едно- че подписалите ги имат роднина, убит без съд и присъда
Rara avis in terris
-
Повечето от осъдените посмъртно от Народния съд, защото има и такива, мисля, че са точно (част от) убитите без съд и присъда.
Аз точни данни също нямам, разбира се, но и на мен ми се струва, че има склонност нещата около комунистическия режим понякога да се преувеличават (вкл. и като бройка).
За всеки случай - уж не би трябвало да е необходимо, но... - правя две уговорки:
Да, вярвам, че разказаното се е случило точно по този начин на семейството на Бебитор, и не само на нейното.
Не, не съм комунистка. Нито симпатизантка на БКП, БСП и т.н.
Аз точни данни също нямам, разбира се, но и на мен ми се струва, че има склонност нещата около комунистическия режим понякога да се преувеличават (вкл. и като бройка).
За всеки случай - уж не би трябвало да е необходимо, но... - правя две уговорки:
Да, вярвам, че разказаното се е случило точно по този начин на семейството на Бебитор, и не само на нейното.
Не, не съм комунистка. Нито симпатизантка на БКП, БСП и т.н.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
portokal написа: Не, не съм комунистка. Нито симпатизантка на БКП, БСП и т.н.
Аз също не съм. Бях член на ДКМС до 1989 г., но това, предполагам, не се брои.
- system
- Активен потребител
portokal написа:Не, не съм комунистка. Нито симпатизантка на БКП, БСП и т.н.
И аз също. За бройката не зная, но за българските политически недоносчета е характерно да манипулират историята и да я наместват някак си в своя полза.
Имаше някога едно анимационно сериалче "История на света". Впечатляващото в него беше, че епохите се сменяха, а образите бяха едни и същи, само дрехите различни. Че и сега така. Върл комунист, който през 44г. е бил на 3 години, получаваше народна пенсия и едновременно с това заемаше сладки партийни постове, щото, разбирате ли, бил ятак на партизаните. Майка му скрила писмо в дрешката му и го пратила по горите при партизаните
(Сравнението е пред очите ми- дъщеря ми е на 2.6г., ще я пратя сама в гората, ама друг път )
Същият сега отново заема сладките партийни постове, само че не е от БСП, ами от една друга партия и много мрази комунизма
Rara avis in terris
-
Съчувствам на мъката на bebitor и на хилядите пострадали от престъпленията на тоталитарния режим , извършени във водовъртежа на хаоса , който възниква при смяната на всеки държавен строй , хаоса при всяка революция(или преврат , който както иска да го нарича.).За съжаление тези престъпления са били ФАКТ.
Обаче не мога да приема сега някакви крайни политизирани мнения , на ДЪРТИ ДОКАЗАНИ КОМУНИСТИ ХАМЕЛЕОНИ- за стотици холяди убииства , за слизащи разпасани команди от партизани(съставени само и единствено от лумпенизирани селяни , пияници и бедняци с цел да забогатеят) , който подлагат на сеч болници с ранени германски войници в тях , избиват цялата интилигенция , всеки човек с малко по-голяма къща и т.н и т.н.Ай сиктир и глупости.
А за икономиката , до 76г. тя е била в абсолютен възход-доказано в българската икономическа наука , след което започва западане заради невъзможността на ком.режими да направят технологичния скок , който прави Запада.Така , че и тази страна има две страни и трябва да се оценява обективно.
Обаче не мога да приема сега някакви крайни политизирани мнения , на ДЪРТИ ДОКАЗАНИ КОМУНИСТИ ХАМЕЛЕОНИ- за стотици холяди убииства , за слизащи разпасани команди от партизани(съставени само и единствено от лумпенизирани селяни , пияници и бедняци с цел да забогатеят) , който подлагат на сеч болници с ранени германски войници в тях , избиват цялата интилигенция , всеки човек с малко по-голяма къща и т.н и т.н.Ай сиктир и глупости.
А за икономиката , до 76г. тя е била в абсолютен възход-доказано в българската икономическа наука , след което започва западане заради невъзможността на ком.режими да направят технологичния скок , който прави Запада.Така , че и тази страна има две страни и трябва да се оценява обективно.
- REVOLUTION
- Активен потребител
REVOLUTION написа: А за икономиката , до 76г. тя е била в абсолютен възход-доказано в българската икономическа наука , след което започва западане заради невъзможността на ком.режими да направят технологичния скок , който прави Запада.Така , че и тази страна има две страни и трябва да се оценява обективно.
Имах предвид точно това в одевешното си мнение. Икономическият просперитет на България между края на 50-те години и края на 70-те години е безспорен, това би го казал всеки сериозен икономист ... естествено, със съответните забележки за организационните гимнастики и административните недомислици. След това започва застой и буксуване. Но да се говори за "икономическа катастрофа" не е нищо друго освен евтина пропаганда
- system
- Активен потребител
За икономиката съм съгласна, че е била във възход. Национализацията осигурява един стабилен капитал от една страна, а от друга- безплатния труд на младежките бригади, ленинските съботници и подобни... Имаше производство( в един момент и свръхпроизводство), заводи с огромен капацитет, които, по-моето скромно мнение, не трябваше да бъдат унищожавани-съборени/приватизирани за 1 лв. и т.н.
Rara avis in terris
-
Назад към Обсъждане на законопроекти
|
|