начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Моля за съвет

Казуси за недвижими имоти

Моля за съвет

Мнениеот desitka_des » 27 Юни 2008, 19:48

Ситуацията при мен е следната: Живея в жилището на родителите ми с дъщеря ми и приятелят ми. Майка ми живее в чужбина -не са разведени с баща ми.Ние съжителстваме с баща ми кайто е алкохолик и т.н... Има ли някакъв начин майка ми да ми даде някакво пълномощно с което ми дава право да ползвам жилището, без баща ми да може да ни изхвърли? От 6 год аз и приятелят ми плащаме абсолютно всички разходи,данъци, баща ми не работи и не се грижи за нищо. Постоянно ме заплашва че ще ме изхвърли, да си събираме багажите. За момента няма къде да отидем да живеем.Жилището е строено след брака на нашите и на всичкото отгоре нямат НА а само суперфикция с право на строеж.
Благодаря пледварително.
desitka_des
Нов потребител

Re: Моля за съвет

Мнениеот Trapped » 18 Юли 2008, 10:21

desitka_des написа:Ситуацията при мен е следната: Живея в жилището на родителите ми с дъщеря ми и приятелят ми. Майка ми живее в чужбина -не са разведени с баща ми.Ние съжителстваме с баща ми кайто е алкохолик и т.н... Има ли някакъв начин майка ми да ми даде някакво пълномощно с което ми дава право да ползвам жилището, без баща ми да може да ни изхвърли? От 6 год аз и приятелят ми плащаме абсолютно всички разходи,данъци, баща ми не работи и не се грижи за нищо. Постоянно ме заплашва че ще ме изхвърли, да си събираме багажите. За момента няма къде да отидем да живеем.Жилището е строено след брака на нашите и на всичкото отгоре нямат НА а само суперфикция с право на строеж.
Благодаря пледварително.

Суперфицията Ви е акт за собственост, по същия начин както е един нотариален акт. За това не се притеснявайте и това е, което мога да ви кажа със сигурност.

За останалото правя съвсем бърза справка в закона:
Управление и разпореждане с общи имущества

Чл. 22. (1) Съпрузите имат равни права на владение, ползуване, разпореждане и управление върху общите вещи и права върху вещи. Докато трае бракът, никой от съпрузите не може да се разпорежда с дела, който би получил от общото имущество при прекратяване на имуществената общност. Действия на управление относно общите вещи и права върху вещи може да извършва всеки от съпрузите.

(2) Разпореждането с общи движими и недвижими вещи и права върху тях се извършва съвместно от двамата съпрузи.

(3) Разпореждане с обща недвижима вещ или право върху такава вещ, извършено от единия съпруг, поражда действие за другия, ако в шестмесечен срок от узнаването той не го оспори по исков ред.

Т.е. майка Ви може да Ви учреди право на ползване и чакате 6 месеца.
Помислете и за "узнаването". При какви обстоятелства да стане.;)
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот DrazniteL » 18 Юли 2008, 14:02

---
Последна промяна DrazniteL на 19 Дек 2011, 13:51, променена общо 1 път
DrazniteL
Потребител

Мнениеот katerinakuch » 21 Юли 2008, 20:20

desitka_des написа:Ситуацията при мен е следната: Живея в жилището на родителите ми с дъщеря ми и приятелят ми. Майка ми живее в чужбина -не са разведени с баща ми.Ние съжителстваме с баща ми кайто е алкохолик и т.н... Има ли някакъв начин майка ми да ми даде някакво пълномощно с което ми дава право да ползвам жилището, без баща ми да може да ни изхвърли? От 6 год аз и приятелят ми плащаме абсолютно всички разходи,данъци, баща ми не работи и не се грижи за нищо. Постоянно ме заплашва че ще ме изхвърли, да си събираме багажите. За момента няма къде да отидем да живеем.Жилището е строено след брака на нашите и на всичкото отгоре нямат НА а само суперфикция с право на строеж.
Благодаря пледварително.

Най-правилно е Вие и Вашият приятел да заживеете с детето си в самостоятелно жилище и да се отделите от родителите. Зрели хора сте, пълнолетни, имате дете.
Родителите и децата могат много добре да си помагат при добро взаимно желание и без да живеят под един покрив. Разделното съжителство между млади и стари намалява опасността от конфликти.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот Trapped » 23 Юли 2008, 13:35

converter написа:Този просещ поне една " моля " или " ако обичате " да беше написал !...

темата се казва "моля за съвет". :lol:
http://www.lawsbg.com
Аватар
Trapped
Потребител

Назад към Имотни казуси