начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Продажба на наследство

Казуси за недвижими имоти

Продажба на наследство

Мнениеот kalahan2008 » 08 Авг 2008, 07:39

...В коя служба по вписванията се вписва, когато в наследството са включени недвижими имоти? Имам предвид, във всички СВ, където има имоти от наследствената маса, ли трябва да се впише, за да е противопоставим на трети лица?
Става дума за ипотекарен длъжник, който е получил ипотекирания имот по наследство, а после прехвърля на дъщеря си своето наследство, вкл. и ипотекирания имот.
Обаче договорът за продажба на наследство е вписан само в една СВ и тя не е СВ, където е ипотекираният имот.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот portokal » 08 Авг 2008, 09:49

Аха, във всеки - чл. 10, ал. 3 от Правилника за вписванията - "Договорите за прехвърляне на наследство, когато в наследството има недвижими имоти, които се намират в различни райони, се вписват по писмена молба на заинтересования по разпореждане на съдиите по вписванията на всеки от тия райони. Този ред се прилага и при вписване на преписи от обявените завещания с предмет недвижим имот и права върху недвижим имот."
Вписването в даден район ще да е противопоставимо на трети лица, доколкото става дума за имотите в този район.

Всъщност теб не те бърка особено дали има вписана продажба и дали изобщо има продажба, или няма, ако си "от страната" на ипотекарния кредитор или на съдебния изпълнител. Във всички случаи можеш да продаваш и да се удовлетвориш от цената.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 08 Авг 2008, 19:53

Мерси за отговора :D Май трябва да го понауча този ПВ :D
Иначе за това, че нямало значение - има значение - важно е все пак кой е страна по делото, кого да призоваваш, кой ще ти жали действията и т.н.
В тази връзка, според теб законосъобразен ли е изп. процес, ако е намерен само ипотекрният кредитор, а главният - не? Може ли да се опише и продаде имотът, ако главният длъжник не е уведомен? Според мен -не.
Пак за същото изп. дело става дума.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот portokal » 17 Авг 2008, 18:48

И според мен - не. И двамата длъжници трябва да се призоват.
Да, разбира се, че има значение за това, кого ще призоваваш. Имах предвид, че продажбата на имота не е пречка за принудителното изпълнение, а не че не ти е необходимо да знаеш кой ти е ипотекарният длъжник.
Но мисля, че щом има продажба и ти знаеш за нея, няма значение дали е вписана там, където трябва - тя си е налице и без вписване и във всички случаи призоваваш дъщерята, а не тати, и остатъка от цената го даваш пак на нея, т.е. ипотекарен длъжник ти е тя. Поне аз така мисля.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 17 Авг 2008, 18:56

portokal написа:И според мен - не. И двамата длъжници трябва да се призоват.
Да, разбира се, че има значение за това, кого ще призоваваш. Имах предвид, че продажбата на имота не е пречка за принудителното изпълнение, а не че не ти е необходимо да знаеш кой ти е ипотекарният длъжник.
Но мисля, че щом има продажба и ти знаеш за нея, няма значение дали е вписана там, където трябва - тя си е налице и без вписване и във всички случаи призоваваш дъщерята, а не тати, и остатъка от цената го даваш пак на нея, т.е. ипотекарен длъжник ти е тя. Поне аз така мисля.

Да, и аз така мисля.
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Имотни казуси