начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Държавата по погрешка продаде и мой дял в съсобственост...

Казуси за недвижими имоти

Държавата по погрешка продаде и мой дял в съсобственост...

Мнениеот peter13 » 15 Сеп 2008, 20:21

Имам следния проблем:

Със съдебно решение ми е признато право на собственост върху част от държавен имот. Имам малко под 30%, а държавата - малко над 70%. В администрацията обаче някой мърляво си е свършил работата и не е отписал моите 30% от Акта за държавна собственост (АДС). Реално той ги е отписал, но от стар акт за държавна собственост (АДС), като междувременно е бил издаден нов - на основание на стария. Но новият е издаден, преди да са отписани моите 30%, а те са отписани от стария. После обаче целият имот е продаден, на основание на новия акт, в който изрично пише, че имотът няма съсобственост.

Реално купувачът е добросъвестен, защото не е имало как да знае за моя дял. След като е купил имота от държавата, той си е вписал договора в службата по вписванията и това вписване е преди мое евентуално вписване. Аз не съм вписвал, защото не знам трябвало ли е да вписвам. По принцип каквото се вписва в акт за държавна собственост, не се вписва в службата. Но може и да съм допуснал грешка като не съм вписал самото решение на съда, с което ми се признава собственост.

Тъй или иначе, ако сега впиша, ще съм втори и не знам мога ли да се противопоставя на купувача.

За всичко обаче вината е на бюрокрацията, която не е изпълнила съдебното решение както трябва, не ме е вписала в АДС и е позволила последващите грешки.

Имате ли идеи какво да правя? Мога ли да се боря изобщо за имота, или следва да си търся обезщетение?
peter13
Нов потребител

Мнениеот vili » 16 Сеп 2008, 18:24

Мисля, че трябва да се сърдите сам на себе си, защото Вие не сте направили необходимото, за да се защитите като собственик. На първо място е следвало да впишете съдебното решение, с което Ви се признава правото на собственост, за да може да бъде противопоставено на трети лица. Това е смисълът на вписването и неговото действие. На второто място с така вписаното решение е следвало Вие да подадете молба до Областния управител ако имота е държавна собственост или до Кмета на съответната община , ако той е общинска собственост, и да поискате да се отпише от актовите книги тези 30 % въз основа на съдебното решение. ЗДС и ЗОбС изрично предвиждат такава процедура. Действително администрацията е следвало да отрази коректно съдебното решение, но Вие сте длъжен сам да охраните собствения си интерес. Проявили сте бездействие. За да се прецени какви са възможностите Ви, необходимо е да се съпоставят като дати всички тези документи, които сте цитирали и тогава Вашият адвокат може да даде конкретен отговор. С оглед на тези обстоятелства следва да се прецени и дали третото лице е добросъвестно или не. По вероятно е да се приеме, че то е добросъвестно, тъй като Вие не сте вписали съдебното решение от една страна, а от друга продажбата е осъществена въз основа на последния акт, в който доколкото разбирам, не е отразено, че има друг съсобственик.
vili
Потребител

Мнениеот n_ikito » 16 Сеп 2008, 20:39

Не може да се отговори еднозначно и категорично на въпроса Ви. Въпреки, че не сте вписали решението, има шанс, но следва да се разгледат всички обстоятелства от компетентен колега.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот peter13 » 17 Сеп 2008, 21:05

По отношение на вписването в акта за държавна собственост, аз съм направил необходимото. Подал съм документите и съм получил отговор, че делът ми е вписан. Въпросът е, че поради някаква чиновническа немарливост това вписване не присъства в новия акт за държавна собственост. Именно на основание на новия акт имотът е продаден. Мисля, че става дума за немарливост заради доста голямата разлика във времето между едното и другото. Грешката е станала около 4 години преди продажбата. Междувременно имотът е даван под наем. Т.е. не мисля че умишлено са скрили съсобствеността. Струва ми се, че някой не е догледал и е карано през пръсти при преиздаването на актовете.
В момента реално купувачът е добросъвестен, защото не е имало как да разбере, че в имота има съсобственост. В новия акт в графата "съсобственост" присъства "няма". Наистина е моя грешка, че не е вписано съдебното решение в службата по вписвания, но по принцип аз съм изхождал от позицията, че след като е вписано в акта за държавна собственост, това е достатъчно. Сега мога да го впиша, но като е второ по ред вписване, не виждам това с какво ще ми помогне. Просто се чудя какво да правя. Да допълня, че до момента съм ползвал адвокати - нали съм спечелил съдебното дело с тях. Но те не са ми казали да вписвам в службата и сега нещата се усложниха.
peter13
Нов потребител

Назад към Имотни казуси