начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

Придобивна давност при наемни отношения

Казуси за недвижими имоти

Придобивна давност при наемни отношения

Мнениеот bojkov » 22 Окт 2008, 06:04

Мои клиент е наемател, които вече 12 год. ползува имот под наем. Собствениците на имота се опасяват, че въпросния наемател може да придобие имота им по давност, след като повече от 10 год. го е ползувал, затова искат да прекратят договора му. Това е нещо, с което аз не съм съгласен, по ред причини, които сега няма смисъл да изтъквам тук и пред Вас. Най-малкото тук не е налице владеене, а обикновено ползуване. Въпросът ми е: Някой от Вас занимавал ли се е с подобен случай и какво сте срещнали в съдебната практика по този въпрос, тъй като аз не намерих нищо? Има ли случай, при който да е присъдено правото на собственост на наемател? Предварително Ви благодаря!
bojkov
Нов потребител

Re: Придобивна давност при наемни отношения

Мнениеот dideto » 22 Окт 2008, 09:19

Наемател да придобие по давност имота, който ползва!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ха-ха- ха
dideto
Младши потребител

Мнениеот amateur » 22 Окт 2008, 09:40

Г-н Божков, струва ми се, че проблемът Ви по-скоро е от практическо, а не от правно естество. Не знам дали сте ни колега, но в случая може би от Вас зависи да убедите наемодателите, че наемните отношения не предполагат придобиване по давност. Предлагам Ви да снабдите хазяите с нещо като декларация, ако чак толкова се притесняват, която да бъде в смисъл, че се признават типа отношения между клиента Ви и тях, заедно с разни подробности – кога е сключен договора, между кои лица, за кой имот, колко се плаща и т.н. От там нататък сте Вие, да разясните и убедите, че няма опасност хорицата да си загубят имотеца.
amateur
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 22 Окт 2008, 12:09

Колега, без да теоретизираме излишно, но няма и да намерите такова съдебно решение.
Просто е невъзможно, по ред причини, които....
Не, че е невъзможно в един момент наемателя да се афишира, като владелец/ и при осъществяване фактическия състав да придобие по давност/, но не смятате ли, че двете понятия наемател и владелец се самоизключват?
А чисто практически- явно наемодателите нещо не са разбрали, но вярвам си имат нещо писмено, като доказателство за тези правоотношения.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Magnollia » 22 Окт 2008, 12:55

Добър вариант е договора за наем да се впише и готово.
По този начин и двете страни декларират ясно отношенията си наемател (държател) и наемодател (собственик)
Понякога истината може да ни избоде очите ....
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот sunrise » 22 Окт 2008, 14:34

И аз съм се сблъскавала с подобни идеи. Наематели, живеещи някъде повече от 10г. , ксчитат , че ако евентуално не са го придобили вече, то поне имат право да го купят от собственика/частно лице/. Така ,че свежи идеи от всякъде.
Влезте в положението на колегата:Практика няма , защото е абсурдно наемно отношение и придобиване по давност. Ама за съжаление , това не е аргумент в негова полза, именно защото няма с кокадо да ги обори. За повечето хора правната теория не важи!
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kokopati » 22 Окт 2008, 14:46

Ами това е абсурд но декларацията ще ги уплаши по добре и цитирайте закона кои са случаите на придобиване по давност.

http://www.parfiumionline.com
kokopati
Младши потребител

Мнениеот todorst » 22 Окт 2008, 14:54

Магнолия , колко смяташ, че струва подобно вписване или нотариална заверка на наемен договор. Преди време имах такъв случай. Договор за 5 години = 60 месеца х 300 лв. месечен наем се получи интерес за 18 хил.лв. И тук няма номера- по данъчна оценка. Искаш нот.заверка -трябва да напишеш истинския размер на месечния наем.
todorst
Потребител

Мнениеот Magnollia » 24 Окт 2008, 11:43

Вижте колега, сигурността струва пари.
Но, което е по-важно - не е нужно да се вписва за 5г., а достатъчно за 1г. Така се прекъсва придобивната давност, което всъщност плаши собствениците. И освен това е видно с какъв статут е лицето, което ползва имота. Може в договора да има клауза в смисъл, че след изтичане срока на договора той се продължава, ако никоя от страните не отправила предизвестие за прекратяване. Това съм го правила и е имало ефект. Е, договора за времето след 1г. не е вписан, но ефекта на вписванетето е постигнат.
Понякога истината може да ни избоде очите ....
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот n_ikito » 16 Юни 2012, 22:23

на първо четене НЕ...договора за наем е неформален, но не това е най-важното, за давностното придобиване трябва да има два задължителни елемента достатъчно дълго време.....
n_ikito
Активен потребител

Назад към Имотни казуси