начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Разваляне на предварителен договор за строителство.

Казуси за недвижими имоти

Разваляне на предварителен договор за строителство.

Мнениеот foregner__ » 03 Ное 2008, 02:29

Здравейте,
Имам следния казус: притежавам ½ от сграда намираща се върху имот собственост на мой роднина, който притежава другата ½ от сградата, като собственик на 100% от земята той е сключил предварителен договор за строителство със строителна фирма. Въпросите ми са:
1. Мога ли по съдебен път да разваля този предварителен договор тъй, като строителя няма договорни взаимоотношения с мен и въпросния договор е в мой ущърб?
2. Може ли да се учреди право на строеж без моя подпис, имайки се в предвид че аз притежавам само ½ от сградата но не и от земята?
3. Каква е процедурата по разваляне на този предварителен договор от моя страна, колко време продължава и колко може да ми струва?
4. И накрая бихте ли ми препоръчали подходящ адвокат, който може да се заеме със случая във Варна?
Благодаря предварително на всеки, който би взел отношение по този въпрос!
foregner__
Нов потребител

Re: Разваляне на предварителен договор за строителство.

Мнениеот sunrise » 03 Ное 2008, 10:20

А отделна сграда ли ще се строи в имота?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Ное 2008, 10:34

Бихте ли доуточнили на какво основание имате тази 1/2 от бъдещата сграда.Нещо не ми се вързва.Плащал ли сте някакви пари и на какво основание?
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 03 Ное 2008, 10:53

Колега, доколкото разбирам, питащия притежава 1/2 от съществуваща сграда, а не от бъдеща такава. Може би сега в същия имот ще се строи втора сграда.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Ное 2008, 11:01

sunrise написа:Колега, доколкото разбирам, питащия притежава 1/2 от съществуваща сграда, а не от бъдеща такава. Може би сега в същия имот ще се строи втора сграда.

Аха , благодаря sunrise , тоест предполагам имаме недвижим имот собственост на А , в който е построена сграда , която е 1/2 собственост(тоест има и учредено право на строеж) е на роднината Б.Сега А е сключил предварителен дог. и е учредил право на строеж на строител , за да изгради нова сграда в НИ или е учредил право на насдтрояване върху съществуващата сграда?....хм.Трябва питащия да потвърди тези констатации , за да му дадем някаква насока , но най-добре е да вземе всички документи и да се консултира с адвокат , защото тук може само да правим догатки.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот foregner__ » 03 Ное 2008, 23:02

Здравейтер
Става въпрос, че аз притежавам 1/2 от вече съществуваща сграда получена, чрез покупко продажба, а собственика на другата 1/2 и на 100% от земята е сключил въпросния договор предвиждащ при изпълнението му да се събори цялата сграда и да се строи върху целия имот. Но аз нямам никакви договорни взаимоотношения нито със строителната фирма нито със собственика на земата върху която е моята 1/2. Тоест предвижда се да бъде съборена и моята част от сградата.
foregner__
Нов потребител

Мнениеот lex_master » 04 Ное 2008, 09:53

Правата си можете да защитите единствено по съдебен ред . Този договор , сключен от А няма сила по отношение на Вас , но във всички случаи Ви е необходима спешна консултация с адвокат.
Колко време може да продължи - въпрос на недопустимо гадателство , а колко ще Ви струва - въпрос на договаряне ,защото сме в пазарна икономика.
Във всички случаи трябва да се въоръжите с търпение и доста средства .
lex_master
Нов потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 05 Ное 2008, 17:59

Възможно е ако сте придобили част от сградата от собственика на земята, същият да не е показал на строителя документ за собственост, от който черпите права, а само актът с който той е придобил (без отбелязване, че е прехвърлил права), т.е. строителят да е в неведение. Мисля, че е добре да го информирате за правата, които имате. Вие имате право на строеж, което е вещно право да построите и да държите сграда върху чужда земя в обем и съдържание, каквото имате сега по документ за собственост. Ако сградата бъде разрушена имате срок от 5 год. в който може да реализирате правото си. Това може да стане единствено със съгласието на всички съсобственици.
nevin_alibriam
Потребител

Назад към Имотни казуси