начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Проблеми покрай Акт16

Казуси за недвижими имоти

Проблеми покрай Акт16

Мнениеот bradataaaaa » 05 Ное 2008, 16:59

Здравейте! Имам нужда от помощ и се надявам на компетентно мнение! Предварително се извинявам за многото и то лаишки обяснения, които ще дам, но не знам как накратко да обясня проблема си :oops: Купила съм преди около година новостроящ се апартамент от лице, което на свой ред го е придобило от строитело-инвеститорите на обекта. Имам и копие от неговия договор с тях, където не е споменато за никакви допълнителни такси, които да бъдат дължими напред във времето. Имах разправии и доста нерви с въпросните инвеститори покрай Акт15 и съм вдигнала ръце вече-не се излиза на глава с тях, а аз нямам нерви и пари, за да се разправя с тях както подобава, така че не контактуваме много. Апартамента го обявих за продан, тъй като ми опротивя вече и не искам да имам нищо общо повече с тези хора. Появиха се и желаещи за оглед, което ме принуди да се чуя с "фирмата", за да попитам как стои въпроса с влизането в апартамента. Казаха ми да отида да си взема ключа и да занеса 250лв за "трансформатор, присъединяване и благоустрояване на района" (които естествено нямам и им казах, че ще се забавя малко, за което те си записаха примерната дата 10.11.2008-да ми ги търсят тогава) и че тази седмица чакали комисията за Акт16, затова не могат да се минават никакви сделки. В договора на предишния собственик няма записани такива клаузи, а пък и де факто аз нямам никакви договорни отношения с тези строитело-инвеститори. Убедена съм, че точно за тези неща, не е мое задължение да плащам.Сега дилемата ми е дали ако им откажа да платя, имат някакво законно право да ми ги търсят? И от мен ли трябва да ги търсят или от лицето, с което те са подписвали договор? Апартамента си е платен в срок, не им се дължат никакви пари за него, а аз съм го закупила от това лице и имам нотариален акт за това.Чудя се какво точно се случва при подписването на Акт16 и след това? Аз имам нотариален акт и един ключ и това е, но не знам дали има още документи, които да трябва да получа от тях впоследствие и въобще какво предстои оттук-нататък...Накратко-при това положение ако им откажа, с какво точно могат да ми вгорчат живота, защото нямам никаква идея каква е процедурата по предаване на апартамента и влизане във владение и може ли да ми попречат да продам апартамента с отказ да ми издадат някой документ, който ми е необходим за това? Притеснява ме и това, че никъде в Предварителния договор за строителство и продажба на недвижим имот сключен между тях и между човека, от който закупих жилището, не се споменава изрично в какъв точно стадий (дали след Акт16)трябва да се издаде-пише само
Чл.4. ПРОДАВАЧЪТ се задължава да прехвърли на КУПУВАЧА правото на собственост на описания в чл.1 недвижим имот, при заплащане на пълната продажна цена от КУПУВАЧА, след посочване от страна на ПРОДАВАЧА на деня и мястото на изповядване на сделката......
Чл.5. ПРОДАВАЧЪТ се задължава да изгради обекта в срок от 36 /тридесет и шест/ месеца, считано от започване на изкопните работи в имота, като при обективни причини, забавящи изпълнението на строителството, договорения срок се удължава.
Чл.6. ПРОДАВАЧА се задължава да предаде посоченият в чл.1 недвижим имот в жилищната сграда, посочени в чл.1 от договора, в следната степен на завършеност за сградата като цяло и за обекти в нея:
■ изградена монолитна, стоманобетонна конструкция и тухлена зидария в съответствие с одобрени проекти за сграда /преградните стени в апартаментите от гипскартон, мокрите помещения - итонг /.
■ изграден покрив от стоманобетонова конструкция, хидро и топло
изолация.
■ цялостно покрита сграда с всички тенекеджийски работи, в това число улуци, водосточни тръби и обшивки.
■ цялостно положена външна мазилка на сграда с топло изолация.
■ цялостна пердашена мазилка във всички общи части
■ вътрешно облицоване на стени с гипскартон
■ изравнителна подова замазка.
■ терасите с нетъркана мозайка.
■ положена шпакловка в жилищните помещения на апартаментите.
■ цялостно положена ВиК в сградата до тапа и свързването им с градската комуникационна мрежа.
■ изграждане на ел. инсталация до тапа, без включени - ключове, контакти и осветителни тела.
■ положена вътрешна звънчева, телефонна, кабелна - ТВ и домофонна инсталации.
■ поставена пластмасова дограма със стъклопакет, трикамерна.
■ поставени входни дървени врати /без вътрешни врати/.
■ стьлбищна клетка, общи коридори и площадки - в напълно завършено състояние, в това число по ВиК и ел.част, боядисани стени и тавани и с мозаечна замазка на подовите части или с гранитогрес.
■ поставени парапети на тераси /ако е предвидено в архитектурния план/ и на стълбищната клетка.
■ банята и тоалетната - на тухла - без мазилка.
■ доставена и монтирана асансьорна уредба.
■ поставяне на базалтови плочи на незастроеното дворно място.

Извинявам се отново за огромния пост, който се получи и се надявам, че ще се намери някой, който да го изчете и да ми помогне!
bradataaaaa
Нов потребител

Re: Проблеми покрай Акт16

Мнениеот narina » 06 Ное 2008, 11:56

На въпроса "Дали можете на свой ред да продадете имота сега - преди Акт 16?"
- Да можете и не е необходимо да се "занимавате" със строителите...
Този път ще се съглася с колегата "narima" /макар, че сметнах за ненужно да му отделям внимание преди време... 8) /, че Ви е необходим адвокат... както по отношение на Вашите интереси спрямо предишния собственик, така и спрямо бъдещи .... да ги наречем "възможни неприятности" с купувача Ви.
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот narina » 06 Ное 2008, 12:02

п.с. Благодаря на модератора ! :wink:
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот bradataaaaa » 06 Ное 2008, 13:11

Благодаря за съвета! И тъй като в момента съм малко зле финансово и би ми се наложило да взема назаем в момента за такъв тип услуга, бихте ли предположили каква горе-долу би била таксата за консултация при това положение :roll:
bradataaaaa
Нов потребител

Мнениеот bradataaaaa » 06 Ное 2008, 13:58

За апартамента съм теглила заем от банка. Иначе за адвокат казах, че ще взема назаем, но искам да имам представа колко ориентировъчно ще ми трябват?
bradataaaaa
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 06 Ное 2008, 14:55

След кой акт сте купили апартамента?
След като нямате акт 16, не би трябвало да можете да го ползвате /поне не и законно/. Цитирате само част от договора, така че няма как да преценим.
Ако не е довършен с акт 16, имайте пред вид,че Вие ставате инвеститор и естествено е да платите за тези неща, вкл. т. нар. вертикална планировка, освен ако не е уговорено друго със строителя.
Що се отнася до цената, която ще платите на адвокат , зависи и от обема работа , който ще му се наложи да извърши-проучване на договори, проверки по инстнации и т.н.
Най-добре е да потърсите този ,който Ви е представлявал при сделката.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот bradataaaaa » 06 Ное 2008, 15:16

Купих го малко преди Акт15. Благодаря Ви, че взимате отношение по проблема ми! Много сложно взе да ми става всичко :oops: и май в крайна сметка най-евтино и "безболезнено" ще ми излезе да платя исканите пари? Или мога все пак да го продам, без да се занимавам с инвеститорите-строители и да се оставям на рекета им? Принципно как протича получаването на Акт16-в смисъл аз трябва ли да получа някакъв документ или уведомление, за да знам че може да се обитава вече законно апартамента и за да го декларирам в общината (знам, че това трябва да стане в 2-месечен срок)?
bradataaaaa
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 06 Ное 2008, 17:10

Прочетете си добре договора, а също и този на праводателят Ви. Може би не се касае за рекет.
А иначе , акт 16 се издава на сградата , а не на всеки отделен обект в него. На Вас ще Ви дадат най-много копие. Кой ще подготви издаването, зависи от случая.
Иначе , имотът се декларира в двумесечен срок от издаването .
Понякие като "Малко пред акт15 " няма. Вие сте закупили сграда в груб строеж и дължите заплащане.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот bradataaaaa » 06 Ное 2008, 17:55

Четох подробно и внимателно двата договора, които имам:предварителния договор за строителство и продажба на недвижим имот сключен между тях и между човека Х (там не се споменава за степента на завършеност и аз затова предполагах, че по закон строителя (инвеститора) е длъжен да го предаде с Разрешение за ползване (Акт 16)), както и предварителния договор за покупка на апартамента между мен и човека Х-никъде не се споменава, че собственикът ще дължи някакви такси на някой от следващите етапи. Каза ми се кога се очаква да е Акт 16 и това беше. Отделен е въпросът, че доколкото разбрах "благоустрояването" или в случая възстановяването на външния район, е задължение на строителя и няма как да предаде обекта без да го направи. Освен това, за да има Акт 16, трябва да има изграден трансформатор и да бъде присъединен към електрическата мрежа, което отново е работа на строителя. Договорът между него и Енергото може да е сключен по два члена, но най-вероятно става въпрос за някакъв член 20 или 21, според който Енергото трябва да изкупи трансформатора от строителя и по този начин му връща вложените пари. По силата на логиката искането на пари за "благоустрояване и трансформатор" без това да е изрично договорено и записано някъде си е рекет и това е "неофициална", но и масова практика. Това поне си мислех аз, но все пак не съм юрист и ми е ясно, че всичко може да се тълкува по много начини.

В крайна сметка, при положение, че твърдо съм решила да продавам апартамента, става ясно, че не ме вълнува дали и кога точно ще има Акт 16 и според някои по-горни постове това не е пречка да осъществя сделка. Въпросът тогава се преобразува в:
-ако има сделка преди Акт 16, това значи, че новият собственик ще придобие жилище в груб строеж и претенциите на строителя за тези такси, ако има основание, трябва да бъдат отнасяни към него? Или поне така го разбрах :roll:
-ако обаче Акт 16 изпревари сделката, тогава какъв е "сценарият"?
bradataaaaa
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 06 Ное 2008, 18:08

Струва ми се ,че четете законите и договорите , както е удобно на Вас. Сградата , която сте закупили е била в груб строеж, което е видно от оценката и приложените към нотариалния акт документи.
Тези задължения ,които вменявате на строителя , те по закон са за инвеститора. Енергото нищо не може да изкупи от строителя , защото парите са на инвеститора, а не на строителя.
Няма начин в договора между продавача Ви и строителят да не е упоменато до какъв етап ще е договора им и кой на кого какво плаща.
Най-добре може да Ви ориентира адвоката Ви по сделката.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот bradataaaaa » 07 Ное 2008, 15:28

Относно
Няма начин в договора между продавача Ви и строителят да не е упоменато до какъв етап ще е договора им и кой на кого какво плаща.
-ами явно има. Прочетете отново цитираната част от договора по-горе-това са единствените членове и пасажи, които имат отношение към това, какво се продава и как и кога трябва да е завършено. Недвижимият имот, който е предмет на сделката се води "недвижим имот, а именно апартамент еди кой си, разположен еди къде си". Никъде не се споменават понятия от рода на Акт15, Акт16, разрешение за ползване или нещо в този смисъл и свързано със степента на завършеност, различно от цитираното по-горе. Самият договор е сключен не със строителна фирма, а между физически лица-от една страна като купувач фигурира човекът, от когото закупихме жилището впоследствие, а от другата страна като продавач фигурират две частни лица, които са собственици на комплекса от 5 блока и явяващи се като инвеститори, наемащи различни хора и бригади за строителните работи (или поне така се представят). Това го уточнявам само информативно и спирам да питам дали е редно да ми търсят пари или не, защото това явно може да се прецени само на място от адвокат, на който да занеса двата договора, които имам, както и двата нотариални акта за имота (на предишния собственик и моя). Това, за което единствено моля, е да ми отговорите на следното:
В крайна сметка, при положение, че твърдо съм решила да продавам апартамента, става ясно, че не ме вълнува дали и кога точно ще има Акт 16 и според някои по-горни постове това не е пречка да осъществя сделка. Въпросът тогава се преобразува в:
-ако има сделка преди Акт 16, това значи, че новият собственик ще придобие жилище в груб строеж и претенциите на строителя за тези такси, ако има основание, трябва да бъдат отнасяни към него? Или поне така го разбрах :roll:
-ако обаче Акт 16 изпревари сделката, тогава какъв е "сценарият"?
Да търсят парите по съдебен път, да не получа разрешение за ползване на имота си, да възпрепятстват продажбата му...
bradataaaaa
Нов потребител

Назад към Имотни казуси