начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Придобиване на имот по давност

Казуси за недвижими имоти

Придобиване на имот по давност

Мнениеот tulenka » 28 Сеп 2008, 19:57

Здравейте,бих искала да ми помогнете с информация относоно това,може ли мъжът ми да придобие имота ,в който живеем по давност?Същият е собственост на майка му,която повече от 10години не го стопанисва.Всичко правим ние -данъци ,подобрения и т.н.тИма ли някаква възможност да узаконим това?Налице са и достатъчно свидетели ,като съседи ,приятели и др.?
tulenka
Нов потребител

Re: Придобиване на имот по давност

Мнениеот sunrise » 29 Сеп 2008, 14:20

Еднозначен отговор не може да Ви се даде,но по-скоро не. Вие сте допуснати от собственика да ползвате имота. Това,че плащате данъци и правите подобрения , не може да Ви направи собстеници.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот nezret » 02 Окт 2008, 18:47

Да колежката е права.
Няма еднозначен отговор. Изготвянето на констативен нотариален акт въз основа на обстоятелствена проверка, не ви прави собственици а констатира че владеете имота повече от десет години. Той се оборва най лесно, с предявяване на ревандикационен иск от страна на собственика. Големият проблем и противоречивата съдебна практика е от кой момент и дали сте владелци или ползватели. Само владелците могат да придобият по давност имот.
За къщи в провинцията става(изготвяне на констативен нотариален акт) , но за София знам че номера не минава. Такава е моята информация че нотариусите отказват издаване на констативка.
nezret
Потребител

Мнениеот plam21 » 05 Окт 2008, 15:25

Майка ми притежава нива,която се обработва от един човек без договор в проъл
жение на 7-8 години,като същият всяка година й изплаща рента.
Въпросът ми е: може ли обработващият да стане собственик на тази нива по
давност
.Той владелец ли е или ползвател?
plam21
Нов потребител

Мнениеот law_master » 05 Окт 2008, 22:39

не може да стане собсвеник по давност по причина точно на рентата - всяка година той признава правото на собсвеност на маика Ви. Рентата е вид договор подобен на наемът.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот katerinakuch » 09 Окт 2008, 13:42

А защо, питам аз, плащате данъци и правите подобрения на имот, който не е Ваша собственост, а е собственост на свекърва Ви? Ами ако тя реши да го прехвърли на друг човек, какво става с направените от Вас разходи?! Защо тя сама не си плаща данъците и не си прави подобренията върху имота?! Поговорете с нея относно възможността да Ви прехвърли имота.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот Magnollia » 09 Окт 2008, 14:40

"А защо, питам аз, плащате данъци и правите подобрения на имот, който не е Ваша собственост, а е собственост на свекърва Ви? Ами ако тя реши да го прехвърли на друг човек, какво става с направените от Вас разходи?! Защо тя сама не си плаща данъците и не си прави подобренията върху имота?! Поговорете с нея относно възможността да Ви прехвърли имота."

Според мен отговорът е очевиден. Хората живеят в този имот и като всеки имот има нужда от поддръжка.
Понякога истината може да ни избоде очите ....
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот plam21 » 13 Окт 2008, 11:46

Благодаря Ви,law_master.
plam21
Нов потребител

Мнениеот stanislava33 » 04 Апр 2009, 11:11

Добре, допуснати са от собственика, но надали е обособено формално...защо да не може да се разглеждат като владелци?
stanislava33
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 05 Апр 2009, 13:04

Защото е въпрос на доказване онези 5 елемента на владението...
Иначе- хипотетично всичко си може, ама дали ще се докаже е друг въпрос.
Гост.
Старши потребител

Назад към Имотни казуси