начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

АРЕНДА

Казуси за недвижими имоти

АРЕНДА

Мнениеот donna » 14 Апр 2009, 21:59

Здравейте колеги , въпросо ми е малко хм абе уж беше лесен.

Случая е следния: Арендодателя Х/пояснявам той е ЮЛ / сключва договор за аренда през м май 2007г с арендатора У , а през месец декември скл. договор за аренда за същите земи в арендатора С . В ОСЗГ е вписан само първия договор , втория се появява чак след по-вече от година в ОСЗГ /Не ме питайте не зная защо е така аз съм за първия арендатор /. В момента върви обаче спор за субсидии , аз казвам ,че право има първия арендатор с вписания през май договор ,а не тоя с декемврийския . ОСЗГ казват да се развали втория договор инъче субсидия няма , е знаете как се разваля договор за аренда. Арендодателя вече с ново ръководство се чуди кво да прави , аз се чудя кво да правим щото ...

Търсих практика по въпроса в смисъл два договора за аренда вписани по различно време за едни и същи земи с различни арендатори ,където изрично да е указано ,че първия по време на вписване е първи и по права ,но не намерих ,ако някой има практика или няква идея моля да ми помогне.
donna
Старши потребител

Re: АРЕНДА

Мнениеот donna » 14 Апр 2009, 22:03

Камо да поясня,че лошо го написах в служба вписвания първия договор е вписан май 2007г и регистриран същия месец в ОСЗГ , а втория вписан в служба вписвания м. декември и се появи в ОСЗГ ...доста по късно мисля ,че отказаха и да го регистрират ,но това не е важно ,важното е че ние сме на никъде а двата договора са факт вече за ОСЗГ.
donna
Старши потребител

Мнениеот razli4na » 16 Апр 2009, 10:46

donna, чак сега видях темата ти, дано да не е късно.
Виж, според ЗА аренден договор не може да е за по- кратък срок от 4 години. Относно тоя срок законът предвижда много специални последици, като например договор сключен за по- кратък от посочения срок, не е аренден, валидност на договора и за правоприемниците на страните по време на срока на действието му и пр. Ако първият не е развален или прекратен, а е действащ, то се сещам за старата римска мисъл, че първият по време е първи по право. Сиреч, вторият договор, ако и да е подписан и вписан, няма действие.
Сега, друг е въпросът поради какви причини съдията по вписванията е допуснал втория договор да се мъдри в регистъра.
Въпросът ти обаче е свързан не толкова с правото, защото ти нещата ги знаеш сигурно не по- зле, колкото с това как да се оправиш с администраторите, а пък там оправия няма. Там със сигурност ще имат някои вътлешни инструкцийки, дето е по- добре направо да ти ги кажат, вместо да откриваш топлата вода.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот donna » 16 Апр 2009, 11:02

Договорите са перфектни за срок 5г са , разбрахме се с арендодателя да идем в ОСЗГ ,щото моите клиенти ползат земята , а с втория арендатор ще се опитат да се разберат .
Но това след празниците .
donna
Старши потребител

Мнениеот razli4na » 16 Апр 2009, 11:18

Аз ти казах, че ставаш за медиатор и без тапия, ама ти...
По- убаво от разбирателството нЕма!
Бравос!
razli4na
Активен потребител

Мнениеот donna » 16 Апр 2009, 11:21

:D Аз знам ,ама те не знаят ,що ли?
donna
Старши потребител

Мнениеот n_ikito » 17 Апр 2009, 10:23

Ако се тълкува разширително чл.3 ,ал.5 от ЗАЗ няма ли да помогне? :roll:
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот stefkobis » 17 Апр 2009, 10:58

Колегата е прав чл. 3 ал. 5 може и да помогне при едно системно тълкуване.
stefkobis
Младши потребител

Мнениеот donna » 17 Апр 2009, 11:01

Мислила съм по въпроса но не мисля че чл.3 ал.5 ЗАЗ ще помогне .
Ще се преговаря , станала е една тъпа грешка ,което си е факт и ще се позовем на основни неща , вписан и регистриран ппръв договор на моите доверители , те ползват реално земята . Онзи втория нищо не ползва ,но си има договор ,кофти ситуация .
donna
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 18 Апр 2009, 01:37

Напротив- но в един по-късен етап, така както го говорихме.
И съм сигурна, че ще успееш... пък и има хляб за една жалбица до прокуратурата, отново както го говорихме.
А, вече уточнихме и друго- в ОС ЗГ водят регистър - знаят кой, кога и какво е засял- все във връзка с тези субсидии :!:
Пътя ти е известен.
Но е лошо, че искаш да съхраниш интересите на всички, най-вече и на арендодателя. Не е почтен и по моему- не заслужава реверанс.
Карай смело, после ще кажеш какво е станало.

Доброволно уреждане на проблема- според мен е невъзможно, но кой ли знае...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот donna » 19 Апр 2009, 08:41

:wink: В случая арендодателя/представляващия го / се обади и разговаряхме каза ,че ще дойде да уредим нещата и се извини /както казах ЮЛ и в момента хората ,които го управляват са различни от тия допуснали грешката /. А за втория арендатор каза ,че ще види какво може да направи да си уредят доброволно взаимоотношенията/тоест да прекратят договора по взаимно съгласие , там вече да си решават/.Да минат празниците пък ще видим . Доверителите ми също искат мирно да се уреди спора, имат и други земи които са им дадени под аренда от същото Юл.
Истината е че 2-я арендатор нито е обработвал земята ,нито е получавал субсидии -нищо, явно става въпрос за обезщтение някво да получи от арендодателя ,но там да се разбират.
donna
Старши потребител

Мнениеот olioniko » 23 Апр 2009, 21:37

Без да се намесвам много, според мен най-голяма вина си носи собственика на нивите който е подписал два договора за едни и същи площи. По този начин не само че е нарушил закона, ами е и поставил арендаторите в конфликтно положение от една страна и от друга страна в опастност да не получат нито единия нито другия субсидии за единица обработваема площ защото най-често при застъпване на декларирани площи пред ОСЗГ, Разплащателната агенция не търси кой е крив и кой е прав, ами не плаща на нито един от арендаторите. Отделно ги застрашават и санкции - припомням че в последните месеци наредбите за субсидиите на МЗХ се менят постоянно.

Така че ако съм на арендаторите, ще се наговорим да не му плащаме рента 3 години напред.
olioniko
Младши потребител

Назад към Имотни казуси