начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Права по чл.91 ал. 2 и чл.99 ал. 1 от НПК

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Права по чл.91 ал. 2 и чл.99 ал. 1 от НПК

Мнениеот fani_i » 25 Апр 2009, 20:05

За да примирим позициите относно юридическото образование и ползата/вредата от него при защита в наказателния процес, предлагам следното разрешение:
С оглед липсата на пречка като защитник да действа и родителя(тук изцяло споделям становището на Революшън по тълкуването на спорната норма), обвиняемият да упълномощи едновременно с него и защитник-адвокат, с оглед познанията и практиката му в чисто процесуалната страна на производството и липсата на прекалена емоционална ангажираност, които качества и дадености със сигурност биха допринесли полза.
Аз поне така бих постъпила - знам от личен опит колко различни изглеждат нещата при решаването на случай, в който е участник близък човек, а по-близък от детето няма.
В този смисъл неволно могат да се допуснат пропуски или превратно тълкуване на фактите. Не случайно и колеги с дълъг опит в дадена сфера не водят сами собствените си дела, камо ли защита в наказателно производство - погледът дори и тогава е изкривен.
Няма да забравя и думите на мой близък лекар, който преди години оперира свой приятел: "Не виждах раната, виждах ...(името), имах чувството, че не знам какво правя..."
Не по-различно е и при защитата - колкото и да смяташ, че запазваш професионалната си преценка и обективен поглед, емоционалната пристрастност може неусетно да повлияе.
Какъвто и вариант да изберете, пожелавам Ви успех!
fani_i
Потребител

Мнениеот kpavlova » 25 Апр 2009, 20:35

Здравейте.Съветът на Фани е много мъдър.

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 1 ОТ 09.06.1980 Г. ПО Н. Д. № 1/1980 Г., ПЛЕНУМ НА ВС
10. В изпълнение разпоредбата на чл. 70, ал. 1, т. 1 НПК съдът е длъжен, ако непълнолетният подсъдим няма защитник, независимо от това, дали има за защитник лице по чл. 67, ал. 2 НПК, ако то няма юридическо образование, да му назначи служебен защитник адвокат.

Простете ми за тоя архаичен чл.70 :) , от който се възмутихте, но е неизбежен, защото Постановлението е старо.не е обезсилено.
Оттук се извежда общия принцип/ Революшън, повече не споря,моля, цитирам само :oops: , днес на обяд не се сетих :oops: , още е 50 на 50, мир?/
Та, ако можете, извлечете ползата от това ППл, което казва обратното .Преди да ми говорите сега, че не съм разбрала, човекът е пълнолетен....Отнася се за необходимата защита по принцип, по моему :oops: .
Без да е казано изрично, Постановлението никъде не изисква да се отстранява упълномощеният вече родител-независимо от това, дали има за защитник лице по чл. 67, ал. 2 НПК, ако то няма юридическо образование, да му назначи служебен защитник адвокат.Това би могло да се разбира и в смисъл -упълномощеният родител не подлежи на отстранение .Основанията за отстраняване на защитник са изчерпателно посочени в закона.Служебният се отстранява при договорен, но не и обратното.Мислете върху този въпрос.И от мен успех
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 25 Апр 2009, 20:48

:lol: :lol: kpavlova , дано да не си възприела постовете ми като заяждане.Интересно ми е да се деркам с колегите , но не го правя с лоша цел.Вече си стиснахме ръцета на "пат" , така че няма да разгарям спора наново. :D Приятна вечер! :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот kpavlova » 25 Апр 2009, 20:53

kpavlova , дано да не си възприела постовете ми като заяждане

В никакъв случай и по никакъв начин,беше ми приятно, а и приятна вечер и на теб :)
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот stiiv » 22 Май 2009, 12:12

Здрявейте!
Аз мисля, че в случая се касае не толкова от правната възможност за конституиране на възходящ, низходящ или съпруг в качеството му на "защитник" по чл.91 ал.2 от НПК, а до технологията за това. Ако тази технология не е била спазена, съда е бил в правото си да не допусне в процеса защитника на обвиняемия / делото е за промяна на МНо / Технологията изисква обвиняемия да упълномощи лице от горепосочените категории, което да защитава интереса му - в случая в съда. Освен това "защитникът" трябва да подаде молба до наблюдаващия прокурор, който да го конституира в качеството му на "защитник" в предстоящия процес / досъдебна и съдебна фаза/. Съгласно изискванията на НПК това става с постановление. След като е налице такова постановление от наблюдаващия прокурор според мен няма друго основание, на което съда да откаже допускане на така конституирания "защитник" в процеса.
Доколкото е налице спор за изискването "защитника" да е с юридическо образование, аз мисля, че в интерес на обвиняемия е "защитника" да е с такова образование, макар и да не упражнява адвокатска професия и да не е вписан като такъв- например юрисконсулт.Нормата на ал.2 на чл.91 от НПК извежда "частните" случаи когато съпругът, възходящият или низходящият имат юридическо образование, но не са адвокати. Законодателят по този начин е допуснал наличието на изключение от правилото, изведено в ал.1, като същевременно е защитил правото на обвиняемия да избере защитника си в случаите, когато не се касае за "задължителна защита".
stiiv
Нов потребител

Мнениеот kpavlova » 22 Май 2009, 12:39

Моята идея, просто казано, беше тази/ без да претендирам за верност/

ако защитата не е необходима по закон-
може да защитава и роднина, съпруг- неюрист, но съдът трябва да се убеди в степента му на грамотност, образованост, култура, че да я осъществява функцията по защитата
при необходима защита-
1.ако лицето е роднина или съпруг,но има юридическо образование - няма проблем да защитава, без адвокатско качество
2.ако лицето е роднина или съпруг без юридическо образование -
трябва да се назначи защитник,щом няма защитник юрист по пълномощие, не може да се назначи др.юрист, освен адвокат, не че това да е адвокат го прави повече юрист от останалите по дефиниция :lol: - законът го изисква при назначаване - чл.94, ал.3
Остава въпросът в този случай, следва ли да се отстранява избраният защитник-неюрист по ал.2 на чл.91- ако приемем, че си е надлежно конституиран по делото
/ а вероятно вече е, като е участвал поне при привличането,имало е едно дело за МНО ...някъде има пълномощно от сина си, примерно, между кориците на делото, а то ,делото, е пред съда, гледащ МНО, или поне значимата за обоснов.предположение част от делото :) , но и да не е там - едва ли проблема е чисто формален- в молбата и акта за конституиране, та това е с.з.:
принципно няма пречка един защитник да се конституира и само в делото по МНО, в с.з., от съда, като представи пълномощно, че даже има текст от НПК,за упълномощаване ПРЕД съд - когато няма пълномощно - устно в с.з., като протоколът се подписва от обв.и защитника /.Написано е в закона за случаите, когато обв.и защитника нямат пряк контакт помежду си непосредствено преди с.з.Понеже е възможно единият да е търпял известни предвидими ограничения на контактите.Не че се прилага много много - все има време за един подпис върху пълномощно -и в с.з.

Според мене би следвало да си остане наред с назначения защитник,като изключение от принципа, че защитата по избор дерогира тази по назначение, за да не се огр.правата на обвиняемия на защита по избор, като и интересите му са максимално гарантирани.И вероятно съдът го е отложил делото заради това - да конституира И служебен защитник според мене, а не е отстранил роднината - защитник.Няма формално и основание за отстраняване на защитник по избор в този случай .Но гадая

Съдът отложи делото до явяване на лице (защитник) с такова образование без да поиска мнението на обвиняемия и моето като защитник
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот system » 22 Май 2009, 14:02

stiiv написа:Здрявейте!
Аз мисля, че в случая се касае не толкова от правната възможност за конституиране на възходящ, низходящ или съпруг в качеството му на "защитник" по чл.91 ал.2 от НПК, а до технологията за това. Ако тази технология не е била спазена, съда е бил в правото си да не допусне в процеса защитника на обвиняемия / делото е за промяна на МНо / Технологията изисква обвиняемия да упълномощи лице от горепосочените категории, което да защитава интереса му - в случая в съда.

Да, и пред съда (каквато е доколкото разбрах конкретната хипотеза) упълномощаването може да стане и устно - чл. 93 ал. 4 от НПК. Съдът в изпълнение на задълженията си да запознае обвиняемия/подсъдимия с правата, които има в наказателния процес, му разяснява и правото на защитник. Когато лицето заяви: "Искам майка ми да ми бъде защитник", съдът му отговаря с въпрос: "Правите ли изявление, с което упълномощавате майка си ?", а обвиняемият/подсъдимият отговаря "Да, упълномощавам майка ми да ме защитава". И с това изявление майката на обвиняемия/подсъдимия следва да се счита упълномощена и конституирана като защитник.
Освен това "защитникът" трябва да подаде молба до наблюдаващия прокурор, който да го конституира в качеството му на "защитник" в предстоящия процес / досъдебна и съдебна фаза/.

Няма такова изискване в НПК.
Съгласно изискванията на НПК това става с постановление.

Не е вярно. За конституирането на защитник не е необходимо изрично произнасяне на прокурор или орган на досъдебното производство с постановление. Освен, разбира се, когато се назначава служебен защитник.
system
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 22 Май 2009, 20:04

Здравейте, :roll:
Виждам, че темата отново е подновена (малко съм учуден)...
В свое предходно изказване по темата от 25 Апр 2009, аз помолих;
„Накратко; ако има все още желаещи да обсъдят поставения от мен казус нека поне ползват актуалното (сега действащо) законодателство на РБ. „

А темата е възобновена въз основа на мнението на „stiiv” където пише за молби и тем подобни, които твърдения към момента са не-актуални.
От началото на цялото производсто (първата му фаза) съм встъпил съгласно Чл.93, ал. 1 и ал.2, като упълномощен защитник по Чл.91, ал.2 и респективно упражнявам правата и задълженията произтичащи от Чл.98 и Чл.99 от НПК. Никои от разледващите (Полиция, Дознание и Прокуратура) не е индикирал някаква нередност в цялата ситуация. (всъщност в предните ми постове съм посочил тези факти) с това искам да посоча, че „технологията” е спазена (та тя е ясно визирана в НПК)
Основния въпрос, с който повдигнах темата (а и доколкото си спомням това бе началото на „връзката” ми с форумът на „Лекс – бг”) беше дали е в нарушение съдът след като не е дал ход на делото без да поиска мнението ми и това на обвиняемия ... От тогава до сега ми стана пределно ясно, че е имало нарушение.
В крайна сметка Законът е изричен... :wink:
Здравейте и Вие „kpavlova” съжалявам, че такъв капацитет като Вас го познавам само чрез този форум но се радвам, че взимате отношение по поставени от мен теми! :D
И все пак, по повод на Чл. 94, ал.3 от НПК той ни посочва, в кои случаи е задължителна защита по едно дело а Чл.91 в първата и втората си алинеи ни дава яснота, кой може да бъде защитник. Поне така смятам аз. Иначе на първото дело не се явих аз, а един адвокат за няколко от обвиняемите (става дума за дело с-щу ОПГ) упълномощен съм не пред съда а писмено както вече посочих по-горе.
От мен за сега ЧАО!
nikodim77
Активен потребител

Предишна

Назад към Наказателно право