начало

Нойзи сам се отказа от колата си Нойзи сам се отказа от колата си

Дарението може да бъде отменено когато?

Казуси за недвижими имоти

Дарението може да бъде отменено когато?

Мнениеот severnqka » 09 Юли 2009, 17:52

здравейте искам да попитам някои неща:
16.2. МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ОТМЕНИ ДАРЕНИЕ
При дарението на недвижими имоти е задължителна нотариалната форма на прехвърляне. Такъв нотариален акт може да бъде обезсилен само по съдебен път.

Дарението може да бъде отменено когато:

Дареният умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг, или съпруга или неговото дете;
Дареният е съучастник в престъпление;
Дареният набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако не е подадена тъжба от пострадалия (необходимо е деянието да бъде доказано);
Дареният отказва да даде на дарителя предварително уговорената издръжка. Това е много често срещан случай в практиката.
ВАЖНО!

Искът за отмяна на дарение се предявява от дарителя (или неговите наследници) в едногодишен срок, откакто са станали известни основанията за отмяната.

В моя договор за дарение няма споменато нищо за издръжка,а искам да попитам в какъв срок след дарението дарителя може да има претенции за такава издръжка...какво се има впредвид с този едногодишен срок и последно какво става с имота ако аз го даря на трето лице?Благодаря за отговорите!!!
severnqka
Младши потребител

Re: Дарението може да бъде отменено когато?

Мнениеот law_master » 09 Юли 2009, 19:20

Дарителят може да има претенции за издръжка не след определен срок, а ако има нужда от нея. Дарението не се прави с цел да се получава някаква издръжка - то е безвъзмезден акт на щедрост от дарителя. Ако сте искали издръжка да бяхте сключили ДГИ! :evil:
1 год срок е за предявяване на иска - мисля че беше преклузивен, ама не съм 100% сигурен.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Re: Дарението може да бъде отменено когато?

Мнениеот Гост. » 09 Юли 2009, 20:27

хе- хе.... и защо зайчето стои в храстите?
severnqka написа:Дареният отказва да даде на дарителя предварително уговорената издръжка.

Та такива ми ти работи, драги ми Смехурко.
Важно! Патримониума ти се е увеличил с един, поне , НИ, който струва парА.
При адвокат.
Гост.
Старши потребител

Назад към Имотни казуси