начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Ако те осъдят по един закон и закона се промени?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ако те осъдят по един закон и закона се промени?

Мнениеот johnyjohny » 02 Юли 2009, 16:36

Здравейте,

Елементарен въпрос!

Не съм юрист и ми е интересно...ако те осъдят по един закон и после закона се промени(обнародва се в държавен вестник и тн.) - после какво се прави? Сменя ти се присъдата...насрочва се ново дело, или???

Благодаря много!
johnyjohny
Нов потребител

Re: Ако те осъдят по един закон и закона се промени?

Мнениеот advokat__nikolov » 02 Юли 2009, 23:22

Проблематиката за действието на наказателноправните норми по време буди голям практически интерес. Институтът путативно въвежда заблужданеито за лесно приложение, но това не е така в действителност.

Принципът е следният : че за всяко престъпление се прилага онзи закон, който е бил в сила по време на извършването му.

Това определение (определение, защото нормата е определителна) е пределно ясно. Нужно е да се изтъкне, че в тая хипетаза важи принципът за довършване на изпълнителното деяние, но не и че резултатът трябва да е настъпил. Значи, ще квалифицираме деянието по онзи закон, при който изпълнителното деяние е довършено, ако не е довършено самото престъпление. Цялото осъществяване на престъпния състав е без значение, тъй като е напълно възможно резултаът да настъпи по времето на новия закон, но никой не може да се съобрази с този нов закон, защото не е съществувал по време на извършване на деянието.

Напълно е и възможно да последват различни закони от тези, които са действали по време на довършването на изпълнителното деяние, респ на престъплението. Кой ще се приложи? Това е принцъпът на обратното действие на Наказателния закон.

Ал.2 на чл 2 гласи : Ако до влизане на присъдата в сила последват различни закони, прилага се законът, който е най-благоприятен за дееца.

Ето и правилното тълкуване на ал.2, т.е. ще си отговорим на въпроса при какви предпоставки ще се приложи по-благоприятния закон.

Първо, необходимо изпълнителното деяние, респ. престъплението да е довършено при действието на даден закон.

Второ, пак по времето на действието на този закон, действията по реализацията на наказателната отговорност на дееца трябва да са започнали, и то по времето на закона, по който последният е извършил престъпното деяние. Иначе ще се приложи ал.1.

Трето, до момента, когато присъдата влезе в законна сила, трябва да последва задължително по-благоприятен за дееца закон, за да се приложи именно той. Ако последвалият закон не е по-благоприятен престъплението няма да се квалифицира по ал.2, а по ал. 1, а именно: за всяко престъпление се прилага онзи закон, който е бил в сила по време на извършването му. И това е така, защото новият закон не е по-благоприятен за дееца.

Значи, присъдата не трябва да е влязла в законна сила. В срока за обжалване деецът може да жали на втора инстанция, за да се възползва по правилото на ал.2. Но новия закон може да е възникнал не на първа, а на втора инстанция. Дори и деецът да жали пред касационната инстанция-това е без значение, защото касационния съд не издава присъди. Той в случая може: Присъдата и решението подлежат на отмяна или изменение по касационен ред:

1. когато е нарушен законът;
2. когато е допуснато съществено нарушение на процесуални правила;
3. когато наложеното наказание е явно несправедливо.

И конкретно на въпроса Ви- щом присидата влезе в сила-край-новият по-благоприятен закон няма как да помогне.
Последна промяна advokat__nikolov на 03 Юли 2009, 01:41, променена общо 3 пъти
advokat__nikolov

Мнениеот student_pravo » 17 Авг 2009, 16:44

Така е, последващият закон в случая не Ви интересува.
student_pravo
Младши потребител

Мнениеот dimist » 17 Авг 2009, 18:05

Накратко - ако изменението в закона е след влизане на присъдата в сила - пиеш една вода/ не много студена, да не те пресече/ и забравяш.
Ако изменението е преди присъдата да влезе в сила - викаш ура. Адвоката ти знае останалото.
dimist
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 18 Авг 2009, 02:03

Здравейте,
Тук ще се включа с личното ми мнение по въпроса
Преди промяна на текста от Закона по, който е било осъдено едно лице, той е указвал някаква причина поради, която дадено действие не трябва да се върши. Ако едно лице обаче го наруши, тоест извърши действието, когато е било збранено, то това лице трябва да си понесе наказанието. Най – малко защото същото е било със съзнанието, че извършва нещо незаконно (непознаването на Закона не оправдава...)
Да и мен би ме било яд ако пребия съседът ми, който на свой ред бие жена си ежедневно. И за това ме осъдят, да речем на три години, и в края на първата това ми нарушение отпадне от Закона. Ама в крайна-сметка съм го извършил със съзнанието, че за това се влиза в панделата и да съм го мислил тогава... И да, наистина би ми останала утехата в една студена водица. :wink:
Друг е въпроса, че по тази тема има юридически и смислени отговори.
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 19 Авг 2009, 12:44

johnyjohny написа:...ако те осъдят по един закон и после закона се промени(обнародва се в държавен вестник и тн.) - после какво се прави? ...

За трети път -- много добър въпрос! Виждате как при действащата правна система в България не се произвежда съдебна справедливост и така нареченото управляващо политическо мнозинство има възможност да си прави и променя каквото поиска не само със законодателната и изпълнителната власти, но и със съдебното производство. Когато в мрежата лега-лабиринти те си регламентират например, че престъпник е окрадения, а крадецът е потърпевш, то такива следва да бъдат и издаваните присъди. В името на народа. Разбира се, докато съответното управляващо мнозинство не бъде сменено и следващото политическо не започне също да си прави каквото поиска. Разбирате ли, така са поставени нещата, че и въпросът, който задавате всъщност не е юридически, а е политически. Самото наказателно право те го разбират като наказателна политика. Иначе Вашият въпрос изобщо не би бил възможен
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот pravotoenedostuzno » 24 Юни 2010, 02:42

Уважаеми господа,
Понеже съм потърпевш в следствие на непромен член на ЗБЛД член 76.т 4,5 и 6 спрямо който е наложана ПАМ мярка за свободно движение в пределите на границите на ЕО имам следващия въпрос.
Ако сам по варховенство първо гражданин на ЕС а после на България, зашто един нетранспониран закон от ЕС в балгарското законодателство и ако е Директивата на ЕС това транспониране наложила , позволява на българското законодателство да ми забранява свободно движение поради икономически съображения в границите на ЕО. Свободното движение на гражданите на ЕС е неспорна и неприкосновена категория освен когато е застрашена обществената сигурност, обществен ред и общественото здраве.
В този дух и е нашумялото решение на ВАС от месец март 2010 година.
Но на всички действашти лица в театрото наречено ИП – пълномоштник на ищеца,съдия от РС, ЧСИ и Директор на полицията от някоя си Дирекция на полицията, нямат намерения да се отказват от „манджата“ която чак тръгва да храни и дейците на „зелената пътека“-Терминал 1 и 2 на Летището.
Плющът ПАМ-и , обжалват се по административен път или се избира „зелената пътека“ а никой се не сети да траспонира или измени и хармонисзира българското законодателство със законодателството на ЕС.
Примерите с НПК ,изобщо в наказателните производства не са много поучни,понеже наказателното производство не може да оправдае насилието, измами, и пр. било колко и да се промени заКОН в заЛАВ. Тук е само вапрос на етиката в садебната система и производство, и кой кого повече има в ръцете, съдебната или политическата власт.
Понеже отстрани си мисля че ако някой е решил като прокурор да обвини например МАРГИНИТЕ, а е изгубил случая, в този момент има две решения-или да подаде оставка като прокурор којто не е способен да защитава обштествения ред и сигурност или да каже да се отегля от поста победен от политическата власт.
Заштото заштитника на МАРГИНИТЕ не учил правораздаването по българсите закони на Универзитета в Јужна Африка или недай боже в Боливия, а е това правил в СУ.
Останалото с промяните на законите оставям на юристите
Пак се разприказвах и се плаша че ще попреча на Закона....
pravotoenedostuzno
Младши потребител

Назад към Наказателно право