- Дата и час: 22 Ное 2024, 10:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за самоосигуряването..
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Въпрос за самоосигуряването..
Здравейте, имам нужда от съвет. До миналият месец с колегата имахме обща фирма. Но тя беше ЕТ на негово име , а аз се водех работник в нея /монтажник на гипсокартон/.Внезапно той реши да прекрати дейността на фирмата и я закри. Аз искам да продължа да се самоосигурявам, да си внасям здравните и пенсионните вноски...кажете какво да направя и от къде да започна, също каква е минималната вноска която мога да плащам. Мога ли сам да си внисам вноските или трябва пак да мина през счетоводна фирма.
- jab4eto
- Младши потребител
Re: Въпрос за самоосигуряването..
За де сте самоосигуряващо се лице, трябва се регистрирате като:
1.упражняващ свободна професия и/или занаятчийска дейност или
2.упражняващ трудова дейност като едноличен търговец, собственик или съдружник в търговско дружество или
3.регистриран земеделски производители или тютюнопроизводител.
Ще имате задължително пенсионна осигуровка (за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт), а по свой избор можете да се осигурявате и за общо заболяване и майчинство.
Осигуровката за 2008 г. е 18% за фонд пенсии и 8 % здр. осиг. върху 260 лв., ог догодина най-вероятно ще е върху 420 лв.
Ще Ви е необходима консултация за избора, регистрацията и осигуряването.
Ако Ви е необходимо съдействие, оставете е-mail.
2.упражняващ трудова дейност като едноличен търговец, собственик или съдружник в търговско дружество или
Ще имате задължително пенсионна осигуровка (за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт), а по свой избор можете да се осигурявате и за общо заболяване и майчинство.
Осигуровката за 2008 г. е 18% за фонд пенсии и 8 % здр. осиг. върху 260 лв., ог догодина най-вероятно ще е върху 420 лв.
Ще Ви е необходима консултация за избора, регистрацията и осигуряването.
Ако Ви е необходимо съдействие, оставете е-mail.
- tsolova
- Младши потребител
Благодаря за отговора....но мен ме интересуваше, може ли да се самоосигурявам ако не работя никъде и нямам фирма на мое име.Работя в чужбина засега и имам намерение догодина лятото да се прибера и искам да си плащам за тези месеци осигуровките тук в България.
- jab4eto
- Младши потребител
Не можете да се осигурявате (освен здравно), ако не упражнявате някаква трудова дейност.
- tsolova
- Младши потребител
OK, разбрах...благодаря много за информацията.
- jab4eto
- Младши потребител
В тази връзка искам да попитам дали имам възможност да се самодоосигурявам? И ако има начин дали може да ми дадете информация за необходимите стъпки?
- giiia
- Нов потребител
tsolova написа:За де сте самоосигуряващо се лице, трябва се регистрирате като:
...
- microfin
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|