начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Oсвобождаване на парична гаранция

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Oсвобождаване на парична гаранция

Мнениеот hcvetkov » 05 Яну 2010, 14:42

Бих желал да разбера каква е процедурата по "Освобождаване на парична гаранция"
Накратко : Осъден съм условно за сбиване в дискотека, присъдата би трябвало да тече от няколко месеца. При уличаването ми през 2004г. внесох в БИОХИМ-клон Батенберг(гр. София) парична гаранция, която след влизане в сила на присъдата би трябвало да мога да изтегля. Пазя Платежното нареждане (на него на Получател е попълнено съответното РПУ което ми повдигна обвинението) от внасянето , знам си и номера на делото.
Не съм наясно какво точно трябва да направя.
Благодаря предварително.
Последна промяна hcvetkov на 05 Яну 2010, 18:52, променена общо 1 път
hcvetkov
Нов потребител

Re: Oсвобождаване на парична гаранция

Мнениеот katerinakuch » 05 Яну 2010, 15:26

Напишете молба до първоинстанционния съд, произнесъл присъдата и приложете към нея копие на личната си карта и преводното нареждане. Съдът ще се произнесе с резолюция по молбата Ви.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот hcvetkov » 05 Яну 2010, 16:00

Молбата свободен текст ли трябва да бъре или има определен образец ?
Първоинстанционния съд в случая е Районен съд София.
Как ще разбера кога ще бъде резолюирана молбата или ще я върнат по пощата на постоянния ми адрес ?
Последна промяна hcvetkov на 05 Яну 2010, 18:54, променена общо 1 път
hcvetkov
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 05 Яну 2010, 18:17

Само 20 лв. е консултацията по въпроса.Толкова ли са много?
Междувпрочем щом парите не са внесени по сметка на съда,какво значение би могла да има резолюцията на съдията?Ако има такава практика е друг въпрос.
Въпросът е по чия сметка са отишли парите и щом е отпаднало основанието за задържането им съответният орган е длъжен да ги върне след покана.Достатъчно е да се представят док-ва за влязлата в сила присъда.Ако сте в затруднено материално положение има ред за ползване на безплатна правна помощ.Обърнете се към адвокат и той ще Ви обясни какъв е реда.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот hcvetkov » 05 Яну 2010, 18:51

Не е проблема за 20-те лева, предположих че щом форума е правен може да намеря компетентен отговор тук.
hcvetkov
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 05 Яну 2010, 19:02

Както става ясно,а май че и винаги е било в правото,на пръв глед елементарни неща се оказват не чак дотам лесни за решение.Сигурно сте го чували оня лаф-при двама юристи ще получиш най-малко три мнения по въпроса.
Надали ще се стигне дотам,че да водите дело,но кой знае,криза е,пари не се връщат лесно.Има да обикаляте напред-назад.Във всички случаи трябва да си ги вземете.
Относно услугата-форумът си е форум.Изключения са случаите,където някой може да получи съвет по правен въпрос без заплащане,тъй като това е противозаконно.Този форум предполага такава противозаконна възможност и понякога се стига дотам,че се погазва грубо Закона за адвокатурата.
В чл.38,ал.1 от този закон са изброени изчерпателно случаите,при които може да се оказва безплатна правна помощ.Не би било нарушение ако получите съвет по интернет от юрист,който не е адвокат.Това е положението,Успех.
svettoslav
Активен потребител

Назад към Наказателно право