начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Измама при покупка на МПС от частно лице

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Измама при покупка на МПС от частно лице

Мнениеот d_123 » 05 Фев 2010, 16:24

Здравейте,

Бих искала да попитам за съвет при посочената по-долу ситуация. Въпросът ми е дали може да се подаде жалба за измама срещу продавача и как точно, и има ли шанс да се възстановят парите платени за автомобила?

Купих автомобил от частно лице с нотариално заверен договор за покупко-продажба. Автомобилът беше с регистрация и талон от КАТ. Автомобилъте беше представен като 2005г. дизел, същото пише и в талона на колата. След прехвърлянето на автомобила проверих VIN-а, който е в талона, същият е набит и на рамата, и се оказа че този VIN съответства на автомобил същата марка, но 1999 година бензин. От това се усъмних в автомобила и направих проверка в КАТ, където установиха, че номерът на шасито, който се намира под седалката е изтрит и има съмнение, че колата е крадена. При което, автомобилът трябваше да бъде предаден на РПУ за разследване. В момента се чака решение дали автомобилът е краден или не.

Може ли да ме посъветвате как да процедирам, за да си върна парите платени за автомобила (около 8000 лв): по наказателен път и как точно е процедурата, или с гражданско дело?

След консултация с адвокат по граждански отношения, ми беше намекнато че процесът ще отнеме години и в крайна сметка може да не си заслужава.....
d_123
Нов потребител

Re: Измама при покупка на МПС от частно лице

Мнениеот urist11 » 05 Фев 2010, 17:12

според мен , потърсете адвокат по наказателно право ;) . може да се конституирате, като частен обвинител.И да си предявите гражданския иск в съдебно заседание - Ако има такова. Става много по бързо така и няма да чакате години. Поне аз така смятам. Може някой друг да даде по подходящ съвет.
Аватар
urist11
Младши потребител

Мнениеот d_123 » 05 Фев 2010, 17:38

А дали няма вина и КАТ за това, че са регистрирали, издали талон, с невярна информация и то за автомобил, който има вероятност да е краден? Вярвайки на информацията от КАТ (талонът на колата), е на правено решението за покупка.
d_123
Нов потребител

Мнениеот celestrial » 06 Фев 2010, 16:17

Когато става дума дали е извършено престъпление, в случая измама, препоръчвам подаване на жалба до прокуратурата. В РПУ-тата се мотаят доста, ако не е резпоредено от прокурор да извървашт проверка. Така че, при не наличие на образувано досъдебно производство, доста ще си чакате. Вторият път да се търсят парите по гражданскоправен ред е за предпочитане в случая. Вярно е, че делото може да отнеме доста време, но затова съществува институтът на предварителното обезпечение. За повече инструкции, се обърнете към някой колега.
celestrial
Нов потребител

Назад към Наказателно право