начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Има ли право дознателя ?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли право дознателя ?

Мнениеот sisi19 » 07 Мар 2010, 13:56

Здравейте,
Има ли право дознателя в заключението си до Прокурора да отсъди вина???

Благодаря на всички които ще коментират темата.
sisi19
Потребител

Re: Има ли право дознателя ?

Мнениеот sunshine_75 » 07 Мар 2010, 14:11

1. Дознател като термин в сега действащите правни норми не съществува.
2. Разследващият полицай (а също и прокурорът) не "отсъжда" вина.
3. Само СЪДЪТ съди.
4. МОЛЯ ВИ: тук, в лекса има един виртуален бутон "справочник". Чрез него е възможно да достигнете до съдържанието на Наказателно-процесуалния кодекс и това на Наказателния кодекс. Прочетете ги няколко пъти. И тогава задавайте въпроси.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот sisi19 » 07 Мар 2010, 14:29

Благодаря за съвета. Не един път съм препрочитала НПК и НК. Но исках да се уверя дали евентуално нещо не съм пропуснала.
И след като същия няма право да отсъди вина, то тогава се питам не се ли опорочва разследването само с едно такова изречение до Прокурора, който пък от своя страна включва същото изречение в постановлението си за прекратяване на ДП водено по чл.131 ал.1 т.12.
sisi19
Потребител

Мнениеот dimist » 07 Мар 2010, 14:48

И какво е изречението на този грешник?
dimist
Потребител

Мнениеот sisi19 » 07 Мар 2010, 14:54

dimist написа:И какво е изречението на този грешник?

".....по делото е изяснено че конфликтът е бил предизвикан по вина на пострадалия."

Предвид гореизложеноте и на основание чл. 199, 231, и 235 от НПК,
ПОСТАНОВИХ:
ДП .............водено срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 131 ал.1. т.12 от НК да се изпрати на РП с мнение за прекратяване.......
sisi19
Потребител

Мнениеот marek972 » 07 Мар 2010, 16:55

това последното ( от 2006 год.) не е постановление, а заключително мнение
а едно мнение няма как да "опорочи" разследването, най малкото защото не обвързва с нищо прокурорът (под секрет ще Ви кажа, но никому нито дума - това мнение си е на прокурора, не на дознателя :wink: ), нищо, че той го е "изрекъл", клетия грешник :)
marek972
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 07 Мар 2010, 16:58

Заключителното мнение на разследващия полицай не подлежи на обжалване.

На обжалване обаче подлежи постановлението на прокурора за прекратяване на наказателното производство.така,че е разумно да се консултирате с адвокат,с оглед цялостна защита на правата и интересите Ви.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот sisi19 » 07 Мар 2010, 18:15

marek972 написа:това последното ( от 2006 год.) не е постановление, а заключително мнение
а едно мнение няма как да "опорочи" разследването, най малкото защото не обвързва с нищо прокурорът (под секрет ще Ви кажа, но никому нито дума - това мнение си е на прокурора, не на дознателя :wink: ), нищо, че той го е "изрекъл", клетия грешник :)

marek972- Мххх, къде видяхте да съм писала година??
Това което съм написала е точно цитирам от :
ЗАКЛЮЧИТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ
ЗАКЛЮЧЕНИЕ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА НАКАЗАТЕЛНО ПРОИЗВОДСТВО
което започва така:
Подписаният ................, дознател при..... РПУ, гр. ......приключих разследването по ДП.................../и прочее/
-------------------------------------
[*][Мнение от sarbijanac на 07 Мар 2010 03:58 pm
Заключителното мнение на разследващия полицай не подлежи на обжалване.

На обжалване обаче подлежи постановлението на прокурора за прекратяване на наказателното производство.така,че е разумно да се консултирате с адвокат,с оглед цялостна защита на правата и интересите Ви.]

---------------------------------------------------------
Това ми е ясно.Но въпроса ми беше в съвсем друга насока. Е ли е в правомощията на дознателя да изпраща такова заключение до Прокурора или не, и същото не опорочава ли дознанието с оглед предрешаване изхода на дознанието?
Последна промяна sisi19 на 07 Мар 2010, 19:13, променена общо 1 път
sisi19
Потребител

Мнениеот sunshine_75 » 07 Мар 2010, 18:38

Вие или нямате желание, или просто нямате възможности да разберете какво Ви се говори.
1. ПОРОК (преди време си позволих да Ви посъветвам нещо за правописния речник!);
2. До 2006 дознателите пишеха Заключителни постановления. След това разследващите полицаи пишат заключителни МНЕНИЯ. (Оттам и колегата е извадил заключение за годината, която Вие не сте изписала...)
3. Желателно е разследващите органи да МИСЛЯТ, респективно: да имат мнения, особено и най-вече по разследването, което са водили. Това, че мнението им се съдържа в досъдебното производство по никакъв начин не е и не може да бъде порок.
4. Прочетете ПАК НК и НПК - явно Ви е било малко.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот sisi19 » 07 Мар 2010, 18:54

sunshine_75 - същото е издадено в края на 2009г и е написано точно така както съм го цитирала, което от думите Ви си вадя другия извод че същия дори и не си е направил труда да промени главата. Т.е директно го е принтирал само че с нова дата.
Относно правописа ми: Не считам че в случая трябва да търсите под вола теле, за да можете хапливо да се хванете за нещо.
Да желателно е разследващите органи да МИСЛЯТ, ами нека тогава си поразмъртад сивото вещество и не ми пишат през 2 годи едни и същи заключение базирани на копи и пейст.
За съжаление това не е мнение, а си е чисто обвинение.
Относно НПК и НК, ами да ви кажа право може и да съм ги чела доста повече дори от присъстващите тук.
Всъщност Вас какво по точно ви дразни в мен?
sisi19
Потребител

Мнениеот dimist » 07 Мар 2010, 19:31

Сиси, като си чела толкова много, що щеш във форума с нас простосмъртните, дето постоянно четем, и постоянно осъзнаваме колко малко знаем?
dimist
Потребител

Мнениеот marek972 » 07 Мар 2010, 19:33

а Вие откъде сте се снабдила с това заключение ?
marek972
Потребител

Мнениеот sunshine_75 » 07 Мар 2010, 19:40

Неграмотността Ви - Вие сте неграмотна, като това обхваща както правописа, така и липсата на познания по българска граматика. Това е основното, което ме дразни у Вас. Не мога да отрека, много пъти съм Ви го казвала директно.
Това, че сте юридически неграмотна: независимо от обстоятелството, че законите са писани за всички, Вие ги интерпретирате така, че често се чудя дали не халюцинирам, докато Ви чета (мненията и въпросите).
Това, че се бъркате в почти всяка форумна манджа. И често успявате да докарате отвратителен вкус.
Класификациите, които отправяте към колегите ми юристи и към работата им, въпреки всичко, изложено по-горе.
Четете. Четете. Четете. Когато "наваксате" на пистата с четенето, когато прочетете достатъчно, въпросите Ви ще добият смисъл, ще започнете да разбирате и отговорите.
Дразни ме това, че не четете - това е, накратко.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот marek972 » 07 Мар 2010, 20:00

сега с новите промени (ако ги приемат) разследващия няма да пише нито постановление, нито мнение, нито нищо, само ще изпраща делото ..
тук бяхме обсъждали откъде идва разминаването ..
viewtopic.php?f=13&t=39421&st=0&sk=t&sd=a
marek972
Потребител

Мнениеот dizhel » 07 Мар 2010, 20:16

Как не го е срам този дознател да изказва мение несъвпадащо с вашето и основано на събраните доказателства, на всичко отгоре не заменил шапката на заключението и ползва копи пейст. Пфу ма не го е срам :lol: А факта, че сигурно трябва да работи по 200 ДП на година и да посети 300 произшествия не е важен, важно е госпожата да е доволна :evil:
dizhel
Потребител

Мнениеот sisi19 » 07 Мар 2010, 21:30

sunshine_75 написа:Неграмотността Ви - Вие сте неграмотна, като това обхваща както правописа, така и липсата на познания по българска граматика. Това е основното, което ме дразни у Вас. Не мога да отрека, много пъти съм Ви го казвала директно.
Това, че сте юридически неграмотна: независимо от обстоятелството, че законите са писани за всички, Вие ги интерпретирате така, че често се чудя дали не халюцинирам, докато Ви чета (мненията и въпросите).
Това, че се бъркате в почти всяка форумна манджа. И често успявате да докарате отвратителен вкус.
Класификациите, които отправяте към колегите ми юристи и към работата им, въпреки всичко, изложено по-горе.
Четете. Четете. Четете. Когато "наваксате" на пистата с четенето, когато прочетете достатъчно, въпросите Ви ще добият смисъл, ще започнете да разбирате и отговорите.
Дразни ме това, че не четете - това е, накратко.

Брей че злоба, брей че ярост. Г-не, дайте го малкооо по спокойно. Когато една нервна клетка се разруши , тя вече никога не се възтановява. А явно при вас са вече на половина. Ще остареете бързо. :D
Докажете с примери какви квалификации съм давала спрямо колегите ви тук.Не бъдете голословен, защото сте безпочвен.
А дали чета или не, или дали ще продължавам да чета или не - от това може да си направите само изводи ако се доберете до делата ми и решенията на съдилищата.За жалост това няма как да стане за да прецените.
А след като Ви дразня толова много - ами отстранете си дразнителя. Не ме четете. :D
Последна промяна sisi19 на 07 Мар 2010, 21:41, променена общо 2 пъти
sisi19
Потребител

Мнениеот sisi19 » 07 Мар 2010, 21:34

dizhel написа:Как не го е срам този дознател да изказва мение несъвпадащо с вашето и основано на събраните доказателства, на всичко отгоре не заменил шапката на заключението и ползва копи пейст. Пфу ма не го е срам :lol: А факта, че сигурно трябва да работи по 200 ДП на година и да посети 300 произшествия не е важен, важно е госпожата да е доволна :evil:
ю
:D :D :D ох ма моля ви се - нямат хартия хората , сезона свършил и за това не са разпитани свидетелите,ама не могли да ги открият на адреса за това искат още два месеца удължение на срока.........
Ммм, даааа 21-ви век .......... :D :D :D
sisi19
Потребител

Мнениеот sunshine_75 » 07 Мар 2010, 21:44

:shock: Просто няма начин... наистина. :roll:
Честит 8-ми март!
sunshine_75
Потребител

Мнениеот sisi19 » 07 Мар 2010, 21:50

sunshine_75 написа::shock: Просто няма начин... наистина. :roll:
Честит 8-ми март!

Благодаря
Хапнете, пийнете, починете и пак се върнете.
Обичам опоненти като вас. От тях можеш да си извадиш много заключения. А доста често се и разтоварвам.
Късмет - :wink:
sisi19
Потребител

Мнениеот sunshine_75 » 07 Мар 2010, 21:54

:lol: Вадете, вадете! .... Няма ли някой нормален, грамотен, на когото имате доверие ? - да седне с Вас пред компютъра, та да Ви помогне да извадите каквото трябва..
sunshine_75
Потребител

Следваща

Назад към Наказателно право