начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Къща без нотариален акт

Казуси за недвижими имоти

Къща без нотариален акт

Мнениеот ana_george » 02 Май 2010, 23:03

Здравейте! Става въпрос за селска къща, която беше притежание на баба ми и дадо ми. Дядо ми почина преди години и в момента собственици са баба ми и майка ми, като единствена тяхна наследница. Къщата е строена преди повече от 40 години. Сега семейството ми иска да я продаде, но нямаме нотариален акт за нея, или ако има той е в някакви архиви, и ние незнаем къде да го издирим. Селото е отдалечено от мястото, където живеем. Моля, посъветвайте ме кой е най- лесният начин да се сдобием с нотариален акт, за да осъществим продажбата! Предварително благодаря!
ana_george
Младши потребител

Re: Къща без нотариален акт

Мнениеот nikiboy » 03 Май 2010, 00:27

Да ти кажа откровено..... обикновено такива отдалечени селски къщи струват от 15-20- до към максимум 30 000лв в зависимост от мястото и най-вече дворното място. Да изкараш нот. акт на тази къща ще ти излезе... абе доста хилядарки. Ще те излъжа ако напиша нещо ( имам същият казус )... по-добре изкарай нот. акт на дворното място ( ако няма ) и продавай.... който купи може да ползва къщата както вие сте я ползвали. Тя е записана в съответната община като постройка и си плащате там по 15-20лв данък на година и така. Аз така мисля, но изчакайте съвет и от други :)
nikiboy
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Май 2010, 08:02

nikiboy, имам обеца на ухото да бъда внимателен затова:
1. Дали ana_george не иска да продаде само къщата - без двора;
2. ana_george, та майка Ви и баба Ви, ако са собственици или суперфициари на двора, са собственици и на въпросната къща? Какво ви притеснява - предполага се никой не я е завладял с цел придобиването и по давност?;
3.ana_george! При всички случай можете да издирите нотариалния акт на сградата (ако такъв има) в службата по вписванията. Противно на общоприетото схващане, архива с нотариалните актове за 100 г. назад (а може би и повече) се поддържа много добре, навсякъде в страната. Трябва да знаете как да търсите! Имах вече случай да отбележа, че умеете да правите внушения - следователно сте интелигентен човек! Хайде - един архив ли ще е предизвикателството?! :twisted: :!:
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Standbay » 03 Май 2010, 08:21

При всички случай можете да издирите нотариалния акт на сградата (ако такъв има) в службата по вписванията. Противно на общоприетото схващане, архива с нотариалните актове за 100 г. назад (а може би и повече) се поддържа много добре, навсякъде в страната. Трябва да знаете как да търсите! Имах вече случай да отбележа, че умеете да правите внушения - следователно сте интелигентен човек! Хайде - един архив ли ще е предизвикателството?!

Ако все пак не намерите натариален акт поне за дворното място пътя е обстоятелствена проверка - с всички книжа, които имате отивате при нотариус от района, в който е имота и той ще ви насочи какво и как да предприемете.
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот ana_george » 03 Май 2010, 19:45

Благодаря за насоките! Мисля, че не уточних правилно- дворно място с масивна 2-етажна тухлена сграда, гараж и селскостопански постройки- всичко е в едно. Няма никакви документи, освен квитанции за платени данъци, което предполагам пак е нещо. Къщата е в община Гълъбово- там няма съд и служба по вписванията. Районен съд Раднево обслужвал и Гълъбово. Според вас кое ще ми спести време и средства- да отида в Раднево и да търся старите нотариални актове, или да пристъпим към обстоятелствена проверка?! Между другото- обстоятелствената проверка означава да намеря 3-ма свидетели, че роднините ми са стопанисвали имота и да отидем при местен нотариус, така ли? Просто не си заслужава да вадя нови нотариални актове, защото къщите в района са много евтини- 8000- 10000 лв.
ana_george
Младши потребител

Мнениеот vili_spasova » 03 Май 2010, 20:35

Първо потърсете в службата по вписвания нот. акт. Обстоятелствената проверка е вече доста скъпа процедура /и заради данъците :evil: /.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Май 2010, 22:13

Послушайте постващата преди мен идете в архива, ама предварително се поинтересувайте как се борави с него не е трудно ама е специфично
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот ana_george » 03 Май 2010, 22:29

Благодаря!
ana_george
Младши потребител

Мнениеот ana_george » 03 Май 2010, 22:35

p.s. Мисълта ми вече тече почти като на "юрист"... :o Ще ми бъде ли небходимо нотариално заверено пълномощно от майка ми и баба ми, за да имам достъп до архива и да получа необходимата документация?
ana_george
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 03 Май 2010, 22:41

Не искам да съм лош пророк, но в съдебния архив най-вероятно ще си загубите времето. Там се търси в азбучници по име, по вид на сделката и по години. Ако дядо Ви се казва Георги, а имотът е описан като "едно ливаде при съседи Иван, Петкан и Драган" - и да го видите - няма да го познаете. Съветът ми е да започнете от Община Гълъбово - може да имат някакво подобие на кадастрален план с разписни списъци към него. Ако имате късмет, оттам може да получите номер и вид на документ за собственост, имена на съседи и т. н.
И - да, ще Ви бъде необходимо пълномощно.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 04 Май 2010, 06:28

Само да вметна- следя постовете и на тримата архитекти ( възможно и да греша за професията ви, но се съмнявам)- респектирате, не само с познания, но и с добрия тон при комуникиране. Интересни сте ми и когато сами си водите чисто професионална дискусия. :)

п.п. Разписните списъци са едно добро начало, но ако не откриете нищо там- има още регистри, където можете да дирите. Все пак 60-те не са така далечни.
И се сещам, как Мелка откри един НА на мой наследодател, изчезнал по неведоми причини :wink: заради атрактивността на мястото в София :lol: , от имотната партида...( интересен казус, така щото за първи път в практиката си видях, след като се разплете чорапа, техническа скица, но не с графично изображение, а текстова. Както и скица с бяло мастило върху синя основа от 23г.... и как се купува имот от общинския бирник - интересен казус се оказа. НА се откри в ипотечните книги.
Благодаря, Мелка! :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот portokal » 04 Май 2010, 12:52

Само да вметна, че в Гълъбово от няколко години насам има районен съд.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 04 Май 2010, 17:33

magodeoz, още веднъж ще използвам опита си на бивш главен архитект. Ще направя бегъл исторически преглед с оглед на това най-правилно да подскажем на питащата дали кадастралните рланове и расписните книги към тях могат да бъдат някакъв репер при търсене от преди 40 години.
Изразът "едно ливаде" категорично се отнася към подобни документи от преди 80-100 години, а не от преди 40. Разбира се това не значи, че придобитата собственост не е от тогава или от по рано, но тук трябва да посоча една друга особеност а именно чл.76 ППЗТСУ(отм.ДВ.бр.85/1985г) в който се казваше че кадастралния план се одобряваше заедно с ЗРП. Понеже съгласно чл.13 ал 2 от същия нормативен акт за расписния списък се казваше че неразделна част от кадастралния план, следваше той да се одобрява и изменя по реда на чл.32 ал.1 т.2 изр.първо ЗТСУ. Това постави в невъзможност общинарските чиновници да реагират на всяка промяна в собствеността (имам предвид текущите сделки) и да правят перманентно преписки за изменение на кадастралния план - те просто не го правеха. Поради тези обстоятелства в разписните списъци от преди 40 г. почти не може да се намери нещо читаво. Единствено съдилищата и техните тогавашни регистри се водеха както требе.
poli_g много се радвам че сте обърнали внимание на едно още по-далечно време -времето на т.н. "монархофашизъм", когато добросъвестните техници и инженери са правили такива подробни графики и изчисления, че и днес ни смайват със своята екзакност и всичко това даже не с рапидографи, а с тушовки и мастилници, които помня, като вече ненужен артефакт от моето детство. Днес няма такива техници инженери и архитекти и тяхното усилие не е насочено към това да съхранят вярната информация която да послужи на ana_george Напротив! Има такива, които ще хакнат програмата в компютъра, по начин информацията да не стигне до ana_george
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 04 Май 2010, 17:53

@julyanvonemona: Не е задължително кадастралният план да е бил одобрен. Това е екстра, неприсъща в масов вид на плановете по онова време (а и съвсем доскоро). Чл. 76 от ППЗТСУ е само добро пожелание за тях. Съветът на ianeva е добър, стига данъчните да са били наясно какво точно правят в посочения период (съмнявам се, обаче). Такива ми ти работи. Ще следя за развитие случая.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот Melly » 04 Май 2010, 18:38

magodeoz написа:@julyanvonemona: Не е задължително кадастралният план да е бил одобрен. Това е екстра, неприсъща в масов вид на плановете по онова време (а и съвсем доскоро). Чл. 76 от ППЗТСУ е само добро пожелание за тях. Съветът на ianeva е добър, стига данъчните да са били наясно какво точно правят в посочения период (съмнявам се, обаче). Такива ми ти работи. Ще следя за развитие случая.

Едно провокативно включване. Дали пък кадастралния план не се одобряваше едновременно с регулационния - в масовия случай тогава?

Колкото до разписните листове, съм песимистично настроена. А и те самите не са източник такъв, че да се улови следата към придобивния акт. Искам да кажа, че в тези книги, общинарите най-много да са отбелязвали имената на титуляра. :?
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 04 Май 2010, 18:46

Дали пък кадастралния план не се одобряваше едновременно с регулационния - в масовия случай тогава?
Melly точно това имам предвид
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 04 Май 2010, 19:21

julyanvonemona написа:
Дали пък кадастралния план не се одобряваше едновременно с регулационния - в масовия случай тогава?
Melly точно това имам предвид

Зная, то клъбцето ми подсказва... та не се налага много да се напъвам. :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот 710601 » 04 Май 2010, 19:57

1. Отидете в Община Раднево и при инспекторите в отдела "Местни данъци и такси поискайте или копие на декларацията, с която е деклариран имота или да ви аправят справка за посочения в нея Нотариален акт /ако е посочен такъв/. Заължително носете пълномощно и удостоверение за наследници на дядо ви.
2. Ако има цитиран такъв - отивате в Агенцията по вписванията и си го търсите.
3. Ако няма - отивате в Кадастъра. Там си вадите актуална скица /тя така или иначе ще ви е необходима/ и в зависимост какво пише в нея като вид на имота и собственици ... си вадите и данъчна оценка.
4. От там - при нотариус ...
5. Няма как да продадете нещо, което не е ваше - поне по документи. Кой според вас ще го купи.
Относно парите, които ще ви коства изваждането на нот. акт...ами те по всяка вероятност са на база данъчната оценка на имота. А , според мен ...тя няма да е много висока. Можете да видите колко е /ако целия имот е деклариран правилно, де / ...та оценката е напиана в Съобщението за дължимите ДНИ и ТБО за тази година. Само трябва да го прочетете по-внимателно. За съжалене ...няма как да стане без да се разкарвате - и то доста ще се разкарвате. Така , че въоръжете се с търпение. Успех! :)
710601
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 04 Май 2010, 20:37

:roll: Не разбирам защо, априори, всички приехме, че НА няма да го има в имотните регистри... но е хубаво, че всички имат желание да помогнат. :lol:

В регистрите на АВ се търси съвсем лесно- стига да знаеш приблизително година на придобиване... За препис от акта за собственост също ви е нужно изрично пълномощно с нот. заверен подпис и съдържание.

Да се върна в темата:
Въпрос към архитектите- как се прави ПУП за имот, който не е изключен от горски фонд? Че, напоследък ме занимава този въпрос.
Благодаря.

п.п. Мелка, питането е и към теб. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 04 Май 2010, 21:23

poli_g написа::roll: Не разбирам защо, априори, всички приехме, че НА няма да го има в имотните регистри...

Хвърлихме подходящ зеленчук върху подходяща работна повърхност. Така се прави, когато питащият / питащата губят интерес към темата.
Въпрос към адвокати и архитекти - какво, за неодобрен кадастален план не сте ли чували? Какво от това, че по закон трябва да се одобри заедно с регулацията?
magodeoz
Активен потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси