начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Как се процедира след нараняване при битов скандал?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как се процедира след нараняване при битов скандал?

Мнениеот didi_svet » 14 Юли 2010, 09:54

Здравейте,
при битов скандал във входа, спругът ми бе тежко прострелян от съсед. След два дни съседа вече е на свобода, а съпругът ми - все още е в интензивното.
Въпросът ми е и от името на всички съседи- къкви възможности имаме да защитим правата си и как бихте ме посъветвали да процедирам, за да защитя правата на семейството си.
Благодаря предварително.

Ще кажа само, че съпругът ми не е криминално проявен, скромен човек е, а съседът доста пъти е плашил комшии и целия вход винаги се е страхувал от него.
didi_svet
Нов потребител

Re: Как се процедира след нараняване при битов скандал?

Мнениеот associate » 14 Юли 2010, 10:42

Въпросът е сериозен. Съвет от няколко изречения в интернет форум няма да Ви помогне. Потърсете адвокат и му разкажето по-подробно за инцидента. Успех!
associate
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 14 Юли 2010, 14:46

На какво основание беше задържан стрелеца? И как след два дни? След 24 часа или след 72 часа са го пуснали?
nikiboy
Потребител

Мнениеот didi_svet » 14 Юли 2010, 17:51

след 24 часа
didi_svet
Нов потребител

Мнениеот analizatora » 14 Юли 2010, 17:58

Какво точно питате, защото между въпроса с който поставяте темата и другия въпрос
didi_svet написа:къкви възможности имаме да защитим правата си и как бихте ме посъветвали да процедирам, за да защитя правата на семейството си.
има противоречие, това са 2 отделни въпроса,Вас какво точно ви интересува?
analizatora
Потребител

Мнениеот capt_dreyfus » 14 Юли 2010, 22:00

Това, което ще кажа звучи тривиално, но... Добре е да се свържете с адвокат.

Стрелецът е бил задържан в полицията, но полицейската заповед за задържане е ДО 24 часа, и те не могат да задържат никое лице за повече от това.

Би следвало към момента, вече да е започнато досъдебно производство, т.е. казано по човешки, да е започнато разследване. По принцип, законодателят е предвидил в НПК възможността, по време на досъдебното производство, въпреки че няма постановена осъдителна присъда, съдът да постанови ОБВИНЕНОТО в престъпление лице, да търпи МЯРКА ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ - задържане под стража. На човешки език, това означава, обвиняемият да чака развитието на делото, не като свободен човек, а в следствения арест. По-леките мерки за неотклонение са: домашен арест, парична гаранция, подписка.

По принцип, при толкова тежко престъпление, логично би било съдът да постанови по-тежка мярка за неотклонение, но... В последно време масово се очертава тенденцията, внесените искания за задържане под стража да не се уважават. :|

Така или иначе, съпругът Ви има в рамките да досъдебното производство качество на "пострадал". На тази фаза, законодателят не Ви е предоставил почти никакви реални възможности да защитавате правата си.

След като приключи разследването и производството мине в съдебна фаза, съпругът Ви, като пострадал, ще има възможността, при негово желание да се конститурира, като:

1. Граждански ищец
2. Частен обвинител
или и двете едновременно.

Процесуалното качество "граждански ищец" в наказателното производство, дава възможността да поддържате граждански иск. Това означава, да искате от съда, да ви присъди и да задължи извършителя да ви заплати парично обезщетение, за претърпените вреди (материални и морални) от извършеното престъпление.

Процесуалното качество "частен обвинител" в наказателното производство, дава възможността наред с прокурора да поддържате обвинението, включително да го поддържате И В СЛУЧАЙ, че покурорът го оттегли.
При всички положения ще ви е нужен адвокат.

Накрая ако разрешите да изразя едно мое виждане... Предполагам, че линията на защита на дееца ще бъде да се квалифицира деянието, като някакъв вид телесна повреда, вероятно нанесена в състояние на афект. С тенденция да се мине на споразумение с прокуратурата. Според мен обаче, стрелбата с огнестрелно оръжие, предполага по-скоро квалификация за опит за умишлено убийство, с реализирана телесна повреда. Обсъдете това с ангажирания от Вас адвокат. Успех !
capt_dreyfus
Младши потребител

Назад към Наказателно право