начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Искат да ни съдят без да сме виновни!

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Искат да ни съдят без да сме виновни!

Мнениеот milichkar » 17 Юли 2010, 11:19

Много бих искала да се консултирам с адвокат по един много неприятен за семейството ми въпрос.Надявам,че ще намеря помощ и консултация тук.
Майка ми и аз сме собственици на къща след като баща ми почина, къщата е залепена за друга и до скоро бяхме съсобственици,но наскоро се разделихме и сега маи се води калкан.Имаме непрекъснато проблеми с въпростните комшии (калканници),първо ни принудиха на разделение, за което те настояваха и за което ние платихме половината при положение,че не сме искали,след това само мир да има,тъй като общия парцел е 500 кв.м за тях остана 300, а за нас 200, пак само мир да има, подписахме всичко необходимо при нотариус и се разделихме,освен всички недостатъци на нашия парцел сме северна част и те искат да ни затворят единствения слънчев прозорец от към тях,но пак мир да е,нали сме разделени могатда го затворят,а ние сме си вложили всички пари в тая къща,тъй като живеем там. А комшийската никой не се беше явявал 10 години, абсолютна съборетина,никога не ремонтирана, в ужасно състояние след като са починали родителите на въпросния сегашен собственик.
Първо искаше да строи нова къща, а сега реши,че да я ремонтира и ще ни съди за щети. Още не сме получили призовка,но той ни позтави ултиматум или му плащаме 6000 за разрушен от нас покрив, а сега измисли и обща стена.След като ние отказахме да му платим, тъй като нямаме никаква вина, къщата се руши, защото не е поддаржана, той каза,че ще ни съди, в което аз не се и съмнявам, тъй като той и жена мусе занимават само с такива неща-да изнудват хората.
Ние не знаем какво да правим,тъй като нямаме пари за това, майка ми е пенсионерка, а аз работя, за да се издържа семейство, знаете как е,имам и малко дете.Какво ще се случи след като получим призовката,ами ако ни осъди без да сме виновни, той има пари за добър адвокат, а ние не,майка ми не емлада само се притеснява, жената по съдилища да ходи само и липсва.
Моля спешно ме посъветвайте какво да правим, може ли ние да го съдим или как да се защитим.
Благодаря предварително за помощта
С уважение,
Мария Кръстева
milichkar
Нов потребител

Re: Искат да ни съдят без да сме виновни!

Мнениеот usra_ovcova » 17 Юли 2010, 18:28

искате безплатен адвокат ли или някой да им забрани да ви съдят ?
от кой град сте ? къде се намира къщата ?
за повече информация пишете !
usra_ovcova
Потребител

Мнениеот milichkar » 19 Юли 2010, 13:43

Здравейте,
Едва ли някой може да им забрани да ни съдят,но поне преди да е станало късно,ако може да ме посъветвате да съберем свидетели ли, собствена експертиза ли да извикаме за щети, просто нямам представа,такова нещо не ни се е случвало никога.Къщата се намира във Велинград и ние също сме от Велинград. Въпростният съсед измислил някаква фирма, която уж преди време им правила ремонт, а това не е вярно, за свидетели.
Благодаря
milichkar
Нов потребител

Мнениеот law_master » 19 Юли 2010, 14:34

Собсвената експертиза няма да се признае от съда. Ако е необходимо, в хода на делото ще се назначи вещо лице и ще му бъдат определени въпроси и задачи от съда, на които той трябва да отговори в експертното си заключение. Може само на този етап да помислите за хора които биха могли да свидетелстват във Ваша полза. И не на последно място, направете консултация с адвокат - във Вашия случей ще е изключително полезно. Щом казвате че въпросният съсед се занимава с това да изнудва хората, то той явно разчита на ниската им юридическа култура. Адвокатът ще ви обясни какви са вашите права и имат ли неговите доводи някаква юридическа основа. Така наистина ще си спестите нервите, а и парите. :)
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 19 Юли 2010, 14:40

law_master написа:Собсвената експертиза няма да се признае от съда. Ако е необходимо, в хода на делото ще се назначи вещо лице и ще му бъдат определени въпроси и задачи от съда, на които той трябва да отговори в експертното си заключение. Може само на този етап да помислите за хора които биха могли да свидетелстват във Ваша полза. И не на последно място, направете консултация с адвокат - във Вашия случей ще е изключително полезно. Щом казвате че въпросният съсед се занимава с това да изнудва хората, то той явно разчита на ниската им юридическа култура. Адвокатът ще ви обясни какви са вашите права и имат ли неговите доводи някаква юридическа основа. Така наистина ще си спестите нервите, а и парите. :)

+1
Това е най-полезния съвет , който може да получите тук.Иначе изобщо не става ясно , поради каква причина съседа Ви е решил да Ви съди.Не може просто , къщата да си се руши ,понеже е оставена без надзор и той , прас да реши да Ви съди.Струва ми се , че нещо премълчавате , но ще го споделите пред колегата.
Поста ми не означава , че смятам че сте виновни и дължите обезщетение!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот milichkar » 19 Юли 2010, 15:28

Благодаря за съвета, нищо не премълчам, това е човек, който беше в чужбина много години и не поглеждаше маика си и баща си, дори на погребението им не дойде,но нали им е син те са му оставили къщата. Това е много стара къща,която никога не е ремонтирана, била е някога на брат на баща ми, който им я е продал, строена е със саморъчно правени тухли, никога не е мазана, не е реставрирана, как така да не може да се разруши, това би се случило и с нашата къща, ако не я ремонтирахме много често. Винаги съм се притеснявала, че поради тяхната немърливост и тънката стена между двете къщи тук виж и наща къща почне да поддава. Аз съм на 30 год, баща ми беше на 58, сега да е 61, строил е къщите,когато е бил на 16,но абсолютно сами с брат му, това едва ли е толкова важно,но 45 годищна къща,която не е пипната, дори е с външна тоалетна, която май вече е паднала,разбира се,че се руши,все едно аз да не ходя на зъболекар толкова години,като зъбите са подложени на топло студето и.т.н и да се надявам,че след толкова години все още е останал някои и друг несчупен зъб. Ако я видите сам ще се убедите.
Става въпрос за нанесени щети от нас на тяхната къща, от тавана му капело вода,той сам доведе хора за екпертиза и като поляха с вода да се види дали наистина е идвало от нас се оказа,че вода не тече, а си е просто от паянтовия му покрив, после му хрумна,че сме виновни и за разрушаването на общата стена,което е лудост,той видя че ремонтирахме нашата къща преди известно време и реши,че имаме пари да ремонтираме и неговата.
Ние проучихме и разбрахме,че непрекъснато съди някой някъде, дори собтвени роднини на други места из велинград,но както казах има пари за добри адвокати и фалшиви свидетели,които да му помогнат.
Това е историята общо взето.
Благодаря още веднъж
milichkar
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 19 Юли 2010, 17:07

Ами значи няма абсолютно от какво да се опасявате.Заявете му категорично , че за нищо не сте виновни , той не си е поддържал къщата и няма да му платите доброволно нищо.Да Ви съди!Даже малко за пипер , му кажете че сте се консултирали с адвокат :wink: .Поговорете със съседите , обяснете им ситуацията , и че може да станат свидетели...подгответе ги с една дума! :wink:
След това отделяйте по някой лев и ако дойде честитка от съда-при колега адвокат и борба.След като спечелите , съседа Ви ще бъде осъден да плати разноските Ви за адвокат и другите съдебни разноски. :D

П.П
От лъжливи свидетели няма какво толкова да се притеснявате.Вие също едва ли няма да може да убедите няколко съседи да свидетелстват , въпроса е че за да се докаже исковата претенция , ще е необходима експертиза , там по-трудно се послъгва!

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот milichkar » 20 Юли 2010, 14:26

Благодаря за съвета!
Това,което ме притеснява най- много е не че сме виновни, а че в нашата "прекрастна" държава с връзки се печелят дела, а невинните хора страдат, едва ли да го обяснявам на вас, Вие знаете...

С уважение,
Мария Кръстева
milichkar
Нов потребител

Мнениеот namakak » 21 Юли 2010, 19:04

Не е така.Никакви връзки няма във вашия казус.Вие все още сте съсобственици.Решили сте доброволна делба или съдебна?Във всеки един случай може да поискате съдебна делба,с деклариране на семейно и имотно имущество,а експертизите могат да опишат погибването на нечия немарливост без покрив.Веднага консултация с адвокат,за да се спре и тормозът ви.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот milichkar » 22 Юли 2010, 14:37

Разделихме се доброволно преди време,подписахме ме му разрешение за строеж, всичко което поиска, за да нямаме проблеми и да се занимаваме със съдилища и тем подобни,дори след като му подарихме 50 кв.м се му дойде на ум,че може да изкопчи още от нас,наистина гръм от ясно небе :(
milichkar
Нов потребител

Мнениеот rts » 22 Юли 2010, 18:01

Прави са колегите, че без адвокат няма да се справите.
Още нещо: не забравяйте, че от получаването на призовка с копие от исковата молба започват да текат фатални срокове - ако и когато получите копие на исковата молба, незабавно се обърнете към адвокат, който да поеме защитата Ви !
rts
Активен потребител

Мнениеот milichkar » 05 Авг 2010, 15:51

Zdraveite otnovo,
Има ли начин сама да си бъда адвокат в съда? без да съм адвокат, и дали сестра ми, която не е собственик на къщата може да бъде призована за свидел за моя защита. Благодаря ви предварително
milichkar
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 05 Авг 2010, 16:16

milichkar написа:Zdraveite otnovo,
Има ли начин сама да си бъда адвокат в съда? без да съм адвокат, и дали сестра ми, която не е собственик на къщата може да бъде призована за свидел за моя защита. Благодаря ви предварително

:lol: :lol:

Не е задължително да имате адвокат , може и сама да участвата в производството.За ВКС само има особенност , че жалбата , ако обжалвате трябва да е подписана от адвокат.Сестра Ви може да е свидетел(ако не е страна по делото) , но разбира се съдът ще отчете възможната заинтересованост поради роднинската Ви връзка.
Без адвокат=приготвайте да плащата на съседа , това е моето мение. :D

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот milichkar » 05 Авг 2010, 17:17

А какво се случва, ако човек не може да си позволи адвокат и евентуално,ако бъде осъден и не може да плати?
milichkar
Нов потребител

Мнениеот law_master » 06 Авг 2010, 16:44

ако не можете да си позволите да упълномощите адвокат, имате право на служебен такъв. Подавате молба до съда, пред които делото ще бъде подсъдно и прилагате доказателстваа за имущественото си състояние.
По второто ви питане - да не може да платите означава да нямате никакво секвестируемо имущество, което надали е така. Ако ви осъдят, ще изложат имуществото ви на публична продан и ще удовлетворят взискателя от него. Ако не стигне, това което не е платено, ще остане да се дължи, докато не изтече 5г. давност.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот lucius_seneca » 06 Авг 2010, 18:39

milichkar написа:Здравейте,
Едва ли някой може да им забрани да ни съдят,но поне преди да е станало късно,ако може да ме посъветвате да съберем свидетели ли, собствена експертиза ли да извикаме за щети, просто нямам представа,такова нещо не ни се е случвало никога.Къщата се намира във Велинград и ние също сме от Велинград. Въпростният съсед измислил някаква фирма, която уж преди време им правила ремонт, а това не е вярно, за свидетели.
Благодаря

Вашето мнение е че не сте виновни, моето е че сте виновни и са налице утежняващи отговорността обстоятелства.
Това е така, защото за 45 години откакто е построена къщата не сте намерили време и малко пари за една консултация с адвокат нито баща ви нито вие.Виновни сте затова, че сте "лепили" подписи под всеки един подаден ви от противника документ било пред нотариус било другаде, без да се запитате и да се интересувате какви ще са последиците за вас или сляпо и наивно като дете сте вярвали каквото ви се каже/обещае.
Виновни сте затова, че сте го научили каквото поиска да му го давате безусловно и той винаги досега да получава от вас каквото иска.Научили сте го, че ви сте едни овце които той може да дои, стриже и дори заколи когато му е кеф.Вие сте го научили да мисли по този начин за вас и да ви изнудва.Колко повече отстъпвате и му угаждате, толкова по-нагъл, зъл и алчен ще става и ще иска повече и повече.
Проблема ви(кашата която се забъркали) НЕ МОЖЕ да бъде разрешена от който и да е адвокат, без последният да е прочел и една буква от документите отразяващо вашите отношения, защото вие не разбирате какво точно сте правили и продължавате да не разбирате, след като се опитвате "да си оправите сами телевизора, който сте развалили".Искате съвет "докато не е станало късно...", а откъде знаете, че вече не е късно-поне от психическа страна отношението към проблема ви се изчерпва с "аз мога и сам вие кажете какво и как да направя..."За юрист се учи 6 години, има стаж след това и накрая се събира като адвокат професионална практика и се учиш от своите и грешките на другите(последното ако си достатъчно умен).Вие не желаете да се научите дори от собствените си грешки...до това положение стигнахте без адвокат, до къде ще стигнете като продължите и занапред така???
Непрофесинално е да се изказва мнение без дори да е прочетена една буква от документите съставляващо историята на вашите отношения със съседа ви.
Оставам с убеждението, че не знаете какво ви се е случило до сега и няма да разбере какво ви се случва в бъдеще-виновни за това ще бъдат всички останали-адвоакти, съдии, държавата, полицията и т.н., но никога вие.

Дори и сега да наемете адвокат, той в най добрия случай ще ви помогне за разрешаване бъдещите проблеми със съседа ви, ако имате късмет може би ще може да се поправи една част от стореното от вас до момента.Споделям мнението на колегата, че без адвокат направо се пригответе психически и свикнете занапред с мисълта, че ще трябва да заплащате каквото и когато иска по всякакви претенции-основателни и явно неоснователи, включително и претенции продукт на всякакви негови фантасмагории.

Не влагам лично негативно или позитивно отношение към вас или съседа ви, не познавам вас или съседа ви-противник, излагам мнението си на безпристрастен наблюдател и ХОРА научете се, че дори да мога да си направя автомобила когато се развали се обаждам на специалист/автомонтьор, защото той вижда проблема отстрани.Дори ние адвокатите, ако ни обвинят си наемаме колега който да ни защитава в съда, защо си мислите, че вие(които не сте юристи още по-малко адвокати) можете по-добре от нас?!?!?!
Пазете се от мненията на тенекиджиите в този форум някои са невярни и може би несъзнателно ви заблуждават.При висящо изп.дело давност не тече.Единствено тече двугодишен срок от последното изпълнително действие по делото, но това не е давност.
lucius_seneca
Младши потребител

Мнениеот milichkar » 07 Авг 2010, 22:58

Много благодаря за мнението ви, мисля че имах нужда от нещо такова и сте абсолютно прав, че имаме вина затова,че толкова години сме оставили нещата така,но аз не живеех във Велинград, а татко,който вече не е между живите беше близо 10 год. на хемодиализа, така че вярвайте ми има обстоятелства,които те карат да се криеш от проблемите или по-точно да се правиш,че не ги виждаш, когато имаш 100 други на главата си.
Когато не си в тази сфера човек не мисли като вас, а сте толкова прав, че трябва да се борим, макар че аз съм борбена личност, но в случая финасите ни притискат.
Аз вече имам жалбата и ако бъде прочетена от човек незапознат със ситуациата ще си каже,че ние сме унищожили къщата на горкия човечец, вече съм се насочила към свидетели.
Аз нямам намерение да бъда адвокат, просто това беше идея, за да бъдат спестени пари, и в никакъв случай не подценявам адвокатите, даже напротив, просто ви казах, че вярвам в корупцията в България и в жестоката подкупност, затова се страхувам, не за друго, но след вашия съвет определено имам намерение да се боря!
Благодаря още веднъж!
Мария
milichkar
Нов потребител

Назад към Наказателно право