начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Няколко спешни въпроса

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Няколко спешни въпроса

Мнениеот m0rgan » 26 Юли 2010, 22:24

Здравейте, синът ми получи призовка и го призовават като обвиняем.
Това е за деяние което е извършил миналата година - откраднал е 800 а обвинителя си търси 1000 лв.
Конкретно имам 3 въпроса
1во по кой член ще бъде обвинен при такава сума
2ро викат го след 2 дни - някаде прочетох за да е валидна призовката тя трябва да бъде връчена най-малко 7 дни преди делото
3ти - за съжаление чак сега разбирам за това, и ако възстановя сумата то делото прекратява ли се
и едно допълнително - при осъдителна присъда в какви граници е присъдата
а и още нещо - понеже сега го викат за първи път като се яви ще бъде ли задържан за постоянно докато се гледа делоти или .... ?
малко несвързано го написах но разберете ме че целия треперя

да допълня до сега не е осъждан, не е привикван и така нататък в полицията..... общо взето с чисто криминално минало
и последно - тъй като в момента не можем да си позволим адвокат такъв ще му бъде ли назначен служебно ?
m0rgan
Нов потребител

Re: Няколко спешни въпроса

Мнениеот bobsana1 » 26 Юли 2010, 23:09

Вие явно се шегувате, какви отговори, какви 5 лева. Съдията ще определи /или одобри/ наказанието и всичко друго е бля-бля. А и инфото ви е малко за текста на обвинението, което ОЩЕ не е повдигнато.
bobsana1
Младши потребител

Мнениеот ovasilev » 27 Юли 2010, 01:14

Да се яви при разсл. полицай в деня и часа указан в призовката и ако няма средства да си наеме адвокат, да поиска да му бъде назначен служебно защитник.
Синът Ви пълнолетен ли е?
ovasilev
Младши потребител

Мнениеот m0rgan » 27 Юли 2010, 19:04

да пълнолетен е
m0rgan
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 27 Юли 2010, 19:58

Мерки за контрол и въздействие без лишаване от свобода за срок..... вероятен до 8 месеца. И миналото му сериозно ще пострада, а сумата от 800лв. е дължима. Рано или късно ще я възстанови( по-добре рано, че го ползва) ведно с лихвите.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 27 Юли 2010, 20:49

Не е ясно за какво става дума , тъй че е трудно да Ви отговорим.Кражбата има основен състав , привилигировани , квалифицирани.Това че е с чисто съдебно минало е много добре , тъй че може да се гарантира отсега , че няма да има ефективна присъда лишаване от свобода , а пробация или условна , разбира се ако се докаже че е виновен или се върви към признание и споразумение.Ако се възстановят парите става още по-добре , но делото няма да се прекрати , само наказанието ще е по-ниско.Най-вероятно няма да бъде задържан(ако има постоянен адрес) , докато се води разледването и тече делото , а ще му бъде определена гаранция или подписка.Ако няма пари , но иска ,ще му бъде назначен служебен защитник.Горещо Ви препоръчвам да го сторите!

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот m0rgan » 27 Юли 2010, 23:23

a човека чийто пари са взети има ли законовото прави да спре делото, в смисъл при договорка с него той да свали обвиненията или нещо подобно ?
най-лошото е че за цял живот ще си живее с това.... :cry:
а такива досиета ( ако го признят за виновен ) имат ли давностен срок ?
m0rgan
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 28 Юли 2010, 07:54

m0rgan написа:a човека чийто пари са взети има ли законовото прави да спре делото, в смисъл при договорка с него той да свали обвиненията или нещо подобно ?
най-лошото е че за цял живот ще си живее с това.... :cry:
а такива досиета ( ако го признят за виновен ) имат ли давностен срок ?

Не нито може да спре , нито да свали обвиненията.
Няма цял живот разбира се да виси присъдата над главата на синът Ви.Всеки прави грешки и закона го отчита.В зависимост от присъдата , след време синът Ви ще бъде (ако разбира се не извърши ново престъпление в този срок) реабилитиран по право и свидетелството за съдимост ще му бъде чисто.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 28 Юли 2010, 19:01

Формално.
Но, че нали знаете- винаги има условности разни, " за разследващи и магистрати си остава осъждан до края на дните, които са му отредени на този свят"( обичам този цитат на колега).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 28 Юли 2010, 19:18

poli_g написа:Формално.
Но, че нали знаете- винаги има условности разни, " за разследващи и магистрати си остава осъждан до края на дните, които са му отредени на този свят"( обичам този цитат на колега).

Подобни цитати будят недоумение и възмущение в мен.Това е меко казано непрофесионално и се чудя дали такъв разследващ и магистрат , заслужава все още да изпълнява функциите си.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 28 Юли 2010, 20:07

Не ти разбрах забележката, но ако част от нея е адресирана към мен- никога не съм твърдяла, че съм професионалист.
Аз съм само за спорта, `дет се казва. :)

Въпреки възмущението ти, и сам добре знаеш, че когато започнат да ровят в нечие съдебно минало тъмната му част ще лъсне( справката и бюлетина. Напоследък представят по делата копие от бюлетините, ако си забелязал).
Та, формално, и съгласно буквата на закона се води неосъждан, защото реабилитацията и прочее... да не се обиждаме. Формално нечие отношение няма да намери и отражение в аналите.
На практика?
Няма да намериш магистрат, който да посочи това обстоятелство, така щото вътрешното убеждение е величина имагинерна......
Обаче, както казах, съм тренирала само спортна гимнастика.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 28 Юли 2010, 21:08

poli_g написа:Не ти разбрах забележката, но ако част от нея е адресирана към мен- никога не съм твърдяла, че съм професионалист.
Аз съм само за спорта, `дет се казва. :)

Обаче, както казах, съм тренирала само спортна гимнастика.

Ми хубаво! :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот voltron » 28 Юли 2010, 22:11

Всъщност е така, зависи колко на дълбоко ще търсят :) .
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Назад към Наказателно право