начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Няколко спешни въпроса

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Няколко спешни въпроса

Мнениеот m0rgan » 26 Юли 2010, 22:24

Здравейте, синът ми получи призовка и го призовават като обвиняем.
Това е за деяние което е извършил миналата година - откраднал е 800 а обвинителя си търси 1000 лв.
Конкретно имам 3 въпроса
1во по кой член ще бъде обвинен при такава сума
2ро викат го след 2 дни - някаде прочетох за да е валидна призовката тя трябва да бъде връчена най-малко 7 дни преди делото
3ти - за съжаление чак сега разбирам за това, и ако възстановя сумата то делото прекратява ли се
и едно допълнително - при осъдителна присъда в какви граници е присъдата
а и още нещо - понеже сега го викат за първи път като се яви ще бъде ли задържан за постоянно докато се гледа делоти или .... ?
малко несвързано го написах но разберете ме че целия треперя

да допълня до сега не е осъждан, не е привикван и така нататък в полицията..... общо взето с чисто криминално минало
и последно - тъй като в момента не можем да си позволим адвокат такъв ще му бъде ли назначен служебно ?
m0rgan
Нов потребител

Re: Няколко спешни въпроса

Мнениеот bobsana1 » 26 Юли 2010, 23:09

Вие явно се шегувате, какви отговори, какви 5 лева. Съдията ще определи /или одобри/ наказанието и всичко друго е бля-бля. А и инфото ви е малко за текста на обвинението, което ОЩЕ не е повдигнато.
bobsana1
Младши потребител

Мнениеот ovasilev » 27 Юли 2010, 01:14

Да се яви при разсл. полицай в деня и часа указан в призовката и ако няма средства да си наеме адвокат, да поиска да му бъде назначен служебно защитник.
Синът Ви пълнолетен ли е?
ovasilev
Младши потребител

Мнениеот m0rgan » 27 Юли 2010, 19:04

да пълнолетен е
m0rgan
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 27 Юли 2010, 19:58

Мерки за контрол и въздействие без лишаване от свобода за срок..... вероятен до 8 месеца. И миналото му сериозно ще пострада, а сумата от 800лв. е дължима. Рано или късно ще я възстанови( по-добре рано, че го ползва) ведно с лихвите.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 27 Юли 2010, 20:49

Не е ясно за какво става дума , тъй че е трудно да Ви отговорим.Кражбата има основен състав , привилигировани , квалифицирани.Това че е с чисто съдебно минало е много добре , тъй че може да се гарантира отсега , че няма да има ефективна присъда лишаване от свобода , а пробация или условна , разбира се ако се докаже че е виновен или се върви към признание и споразумение.Ако се възстановят парите става още по-добре , но делото няма да се прекрати , само наказанието ще е по-ниско.Най-вероятно няма да бъде задържан(ако има постоянен адрес) , докато се води разледването и тече делото , а ще му бъде определена гаранция или подписка.Ако няма пари , но иска ,ще му бъде назначен служебен защитник.Горещо Ви препоръчвам да го сторите!

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот m0rgan » 27 Юли 2010, 23:23

a човека чийто пари са взети има ли законовото прави да спре делото, в смисъл при договорка с него той да свали обвиненията или нещо подобно ?
най-лошото е че за цял живот ще си живее с това.... :cry:
а такива досиета ( ако го признят за виновен ) имат ли давностен срок ?
m0rgan
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 28 Юли 2010, 07:54

m0rgan написа:a човека чийто пари са взети има ли законовото прави да спре делото, в смисъл при договорка с него той да свали обвиненията или нещо подобно ?
най-лошото е че за цял живот ще си живее с това.... :cry:
а такива досиета ( ако го признят за виновен ) имат ли давностен срок ?

Не нито може да спре , нито да свали обвиненията.
Няма цял живот разбира се да виси присъдата над главата на синът Ви.Всеки прави грешки и закона го отчита.В зависимост от присъдата , след време синът Ви ще бъде (ако разбира се не извърши ново престъпление в този срок) реабилитиран по право и свидетелството за съдимост ще му бъде чисто.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 28 Юли 2010, 19:01

Формално.
Но, че нали знаете- винаги има условности разни, " за разследващи и магистрати си остава осъждан до края на дните, които са му отредени на този свят"( обичам този цитат на колега).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 28 Юли 2010, 19:18

poli_g написа:Формално.
Но, че нали знаете- винаги има условности разни, " за разследващи и магистрати си остава осъждан до края на дните, които са му отредени на този свят"( обичам този цитат на колега).

Подобни цитати будят недоумение и възмущение в мен.Това е меко казано непрофесионално и се чудя дали такъв разследващ и магистрат , заслужава все още да изпълнява функциите си.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 28 Юли 2010, 20:07

Не ти разбрах забележката, но ако част от нея е адресирана към мен- никога не съм твърдяла, че съм професионалист.
Аз съм само за спорта, `дет се казва. :)

Въпреки възмущението ти, и сам добре знаеш, че когато започнат да ровят в нечие съдебно минало тъмната му част ще лъсне( справката и бюлетина. Напоследък представят по делата копие от бюлетините, ако си забелязал).
Та, формално, и съгласно буквата на закона се води неосъждан, защото реабилитацията и прочее... да не се обиждаме. Формално нечие отношение няма да намери и отражение в аналите.
На практика?
Няма да намериш магистрат, който да посочи това обстоятелство, така щото вътрешното убеждение е величина имагинерна......
Обаче, както казах, съм тренирала само спортна гимнастика.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 28 Юли 2010, 21:08

poli_g написа:Не ти разбрах забележката, но ако част от нея е адресирана към мен- никога не съм твърдяла, че съм професионалист.
Аз съм само за спорта, `дет се казва. :)

Обаче, както казах, съм тренирала само спортна гимнастика.

Ми хубаво! :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот voltron » 28 Юли 2010, 22:11

Всъщност е така, зависи колко на дълбоко ще търсят :) .
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Назад към Наказателно право