начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Дарение или продажба на дете?

Казуси за недвижими имоти

Дарение или продажба на дете?

Мнениеот doris_72 » 06 Авг 2010, 10:58

Здравейте на всички, аз съм съвсем нова тук и нямам никакви познания в правото, затова се нуждая от помощ.
Искаме с мъжът ми да прехвърлим наша къща на детето ни, което е единствено и в момента е почти на 14. Получих разнопосочна информация относно това, кое в случая е по-сигурния начин. Единия адвокат ни каза че при дарение бъдещ наследник, даже да е само на единия родител - може да има претенции и да води дела за анулиране на сделката. Другия пък ни каза, че дарението е по-сигурен вариант, защото при покупко-продажба може да се атакува като фиктивна сделка - откъде детето е имало пари? А при дарение бъдещи наследници не биха имали никакво право за атака, защото се гледа в момента на сделката дали е имало други наследници.
Та голямата ми молба е да чуя и вашите мнения. Кой вариант да изберем - дарение или покупко-продажба?
doris_72
Нов потребител

Re: Дарение или продажба на дете?

Мнениеот REVOLUTION » 06 Авг 2010, 11:09

Притеснявате се , че може да има развод и дете от друга връзка ли, щото ако Вие имате второ дете не виждам проблем?Нещо не мога да разбера.И двете сделки могат да се атакуват след време , но ако нямате някакви сериозни съмнения , че ще има проблеми аз съветвам да се си се сключи дарение , за да се избегне плащането на местен данък , който никак не е малък.Покупко-продажбата също може да се атакува , като симулативна , прикриваща дарение , е вярно това дело ще е малко по сложно , но не и невъзможно , предвид възрастта на детето.
Ако нещо много Ви притеснява , оформете сделката като покупко продажба в полза на 3 лице.Вие ще сте продавачи , вашите родители купувачи , а детето ще стане собственик.Така винаги може да се отстоява тезата , че парите са дарени от дядото и бабата.Такива неща... :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 06 Авг 2010, 11:12

Единия адвокат ни каза че при дарение бъдещ наследник, даже да е само на единия родител - може да има претенции и да води дела за анулиране на сделката. Другия пък ни каза, че дарението е по-сигурен вариант, защото при покупко-продажба може да се атакува като фиктивна сделка - откъде детето е имало пари?

И двамата колеги са принципно прави в становищата си.

За какво ви е това, ако детето е единствено? Опасявате се, че съществува и друг низходящ наследник по права линия от първа степен?

Отново съм съгласна с Революшън- писал е преди да излъча моя пост, само да вметна, че тогава ще се появят братя и/или сестри на продавачите и отново са в проблем.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот doris_72 » 06 Авг 2010, 11:15

Притеснявам се от бъдещ наследник на мъжа ми, да. Предстои ни след това развод, а после... никой не знае какво ...
doris_72
Нов потребител

Мнениеот doris_72 » 06 Авг 2010, 11:23

Много сте бързи и отзивчиви, благодаря ви!
На моите родители не може, мъжа ми е в конфликт с тях, няма да се съгласи. На неговите родителите нито аз нито той вярва.
Местния данък не би ме спрял при покупко-продажба, единственото ми желание е да бъде по-сигурно за детето ми.
Явно е обаче, че 100% сигурност няма в нито единия случай.
doris_72
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 06 Авг 2010, 11:43

doris_72 написа:Много сте бързи и отзивчиви, благодаря ви!
На моите родители не може, мъжа ми е в конфликт с тях, няма да се съгласи. На неговите родителите нито аз нито той вярва.
Местния данък не би ме спрял при покупко-продажба, единственото ми желание е да бъде по-сигурно за детето ми.
Явно е обаче, че 100% сигурност няма в нито единия случай.

Мисля , че не ме разбирате.Вашите родители няма да станат собственици.Просто ще подпишат нот.акт като купувачи , тоест че те плащат цената.Собственик ще стане детето.
REVOLUTION
Активен потребител

Назад към Имотни казуси