начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

общински сгради построени върху частен имот ...

Казуси за недвижими имоти

общински сгради построени върху частен имот ...

Мнениеот scrosh » 17 Авг 2010, 22:21

казусът е следния: имаме общински сгради построени върху частен имот, имота е върнат с решение, но е възтановен като земеделски, а той не е. Предложих ме на собствениците замяна на земеделски площи по чл. 10б от Закон за собствеността и ползването на земеделските земи, но те не са съгласни и си искат същите земи? Та улогката вече е тука, че земите не са земеделски? Какво бихме могли да направим понататък?
scrosh
Нов потребител

Re: кой има желание да помогне???

Мнениеот milletti » 17 Авг 2010, 22:54

Първо, неразделна част от всяко решение за възстановяване на земи по ЗСПЗЗ е скица на имота. Ако в решението пише нива/ливада и т.н. и скицата следва да е за такъв имот. А в него може да има само стопански постройки, които пък трябва да са отразени на скицата.
Ако имотът е в строителните граници на населеното място, скицата, заедно с удостоверение се издава от техническа служба на съответната ОА. Отразява се задължително дали има извършено мероприятие в имота - строеж /законен/. В този случай ПК обезщетява със земя на друго място.
Така че, това, което пишете няма как да е така. ПК няма да възстанови имот, върху който има законно построени сгради. А още по-малко ще го възстанови, като земеделска земя.
Второ, пишете, че имота вече е възстановен. Аз не разбрах как тогава предлагате други земи, ама не е това темата.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот lawinbg » 17 Авг 2010, 23:22

подкрепям
lawinbg
Нов потребител

Мнениеот vili » 18 Авг 2010, 18:06

Очевидно питащият не прави разлика между решение, с което се признава правото на собственост и последващо решение за реалното възстановяване в стари релни граници или с плана за земеразделяне. Предполагам, че е налице само признаване на собствеността и тепърва предстои да бъде изпълнено това решение.
vili
Потребител

Мнениеот sunrise » 19 Авг 2010, 11:10

scrosh написа:казусът е следния: имаме общински сгради построени върху частен имот, имота е върнат с решение, но е възтановен като земеделски, а той не е. Предложих ме на собствениците замяна на земеделски площи по чл. 10б от Закон за собствеността и ползването на земеделските земи, но те не са съгласни и си искат същите земи? Та улогката вече е тука, че земите не са земеделски? Какво бихме могли да направим понататък?

А как са построени върху чужд имот?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 19 Авг 2010, 17:55

до-sunrise много е правилно питането ти, и как са построени общински сгради вьрху този имот и кой е променил статута на земята преди това,че да има разрешение за строеж и защо сега им се врьщат като земеделски земи на собствениците :D някой явно ще изгори с много пари
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Re: общински сгради построени върху частен имот ...

Мнениеот hasi99 » 11 Окт 2010, 19:19

Здр!Незнам дали тук е мястото,но имам едно питане.Става въпрос за земя на която от много години,когато моята баба е била малка е било построен Трансформатор.Въпросния Трансформатор е в двора на къщата.Питането ми е,дали може да се вземе някакво парично обезщетение за това място?Благодаря предварително!!
hasi99
Нов потребител

Re: общински сгради построени върху частен имот ...

Мнениеот zelen » 12 Окт 2010, 08:03

hasi99 написа:Здр!Незнам дали тук е мястото,но имам едно питане.Става въпрос за земя на която от много години,когато моята баба е била малка е било построен Трансформатор.Въпросния Трансформатор е в двора на къщата.Питането ми е,дали може да се вземе някакво парично обезщетение за това място?Благодаря предварително!!

При определени условия е възможно.
Процедурата е сложна, продължителна и изморителна!
zelen
Потребител

Назад към Имотни казуси