начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Отдаване на имот под наем. Кой ще плаща тока?

Казуси за недвижими имоти

Re: Отдаване на имот под наем. Кой ще плаща тока?

Мнениеот andy70 » 24 Авг 2010, 13:05

t11t11 написа:Пък ти, ако искаш, обясни ми като на т ъ п а н ар, как Енергото ще си събере вземанията от наемателя (ако наемателят е некоректен към Енергото, де). И как, аз - наемодателят, ще мога да "си върна" партидата преди изтичането на срока на договора (ако наемателят е некоректен към Енергото, де)?

По същество:
- За това как Енергото ще си съберат вземанията от наемателя - за това си имат юристи и проблемът си е на Енергото. Както казва Остап Бендер "Проблемът на давещите се е в ръцете на самите давещи се". Има си заповедно производство, а при последвало възражение идва доброто старо исково производство.
- Ако договорът за наем се прекрати предсрочно поради някоя от клаузите за това (например поради неплащане на наемната цена, поради постъпило предизвестие от страна на наемателя и др.), то ще отидете в Енергото и ще заявите това обстоятелство, като направите искане за възвръщане на титулярството на партидата. За Енергото е по-добре собственикът на имота да е задълженото лице, а не носителят на облигационно или ограничено вещно право на ползване. Затова при възвръщане на титулярството Енергото не създават никакви пречки на собственика на имота.
Процедурата съм я прилагал няколко пъти като Наемател и Наемодател са били ЮЛ, но предполагам, че за физически лица въпросът стои по същия начин.
ПП - Репликата на Мели, че е останала неразбрана, беше към мен.
Мели, мила, вероятно имаме несходство в характерите, затова ми е трудно да те разбера. Пък и предпочитам да съм директен.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот toni_sf » 24 Авг 2010, 19:09

:D това си звучи като жива свалка по адвокатски начин Melly дай му за да не се тормозим из форума
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 24 Авг 2010, 21:09

t11t11 написа:
Никибой взема наеми от няколко места и знае, че "вълкът си върши сам работата".

А не се ли усещаш, че, освен флуд, друго не може да се роди в главата ти! Не се ли усещаш?

Защо "да ражда главата ми" ?
Успех наемодателю, ходи сменяй партиди като замаян... после да не ревеш пак във форума "спряха ми тока" :lol:
nikiboy
Потребител

Мнениеот toni_sf » 26 Авг 2010, 08:37

:D а и щом има пари в излишък а и не знае че при всяка смяна на партида енергото взима една определена сума като капаро забравил съм точно как се формулираше някаква такса беше и след изтичане на договора я връща на титуляра,а най правилният начин е при подписването на договора искай три наема напред и така ще си вържеш гащите че наемателя няма да избяга :wink:
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот tetete » 26 Авг 2010, 16:17

Вие тук нещо забавлявате ли се, такса прехвърляне - няма и както се изразявате по-горе "партидата ще си я върнете" без какъвто и да е проблем, но за жалост ел.захранването - не, докато не си платите дължимите суми.
tetete
Нов потребител

Мнениеот t11t11 » 26 Авг 2010, 21:34

:D :D :D

15 броя постини - 24 броя различни мнения. :D :D

И т'ва, във форум по 'право'. Опсс... по 'уж право'.

Та последно - я, вземете се разберете, кой ще трябва да плати тока на наемателя?
Аз и затова питах как Енергото ще си събере парите от наемателя, ако той не си плати изконсумирания ток, и 'вдигне гълъбите'. :?
t11t11
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 27 Авг 2010, 08:45

до-tetete извинявам се ако съм сбъркал ,преди съм правил такива прехвърляния на партиди но за ток за производствени нужди може би не важи за битови но беше така , колко киловата да ти дадат и си имаха таблица ,и се даваше сума като такса гаранция ли беше не помня и като се сменяше партидата старият собственик на нея си взимаше тези пари с молбата за прекратяване на договора на негово име а новият с молбата за нов си я плащаше но ще попитам ЧЕЗ защото сьм към тях по имейла ми изпращат колко пари дължа за ток всеки месец
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 03 Сеп 2010, 07:47

до-t11t11 ето ти отговора от ЧЕЗ как изискват по казуса ти Здравейте,

В отговор на Вашето писмо, постъпило по електронна поща, бихме искали да поясним, че правата и задълженията на потребител на електрическа енергия се уреждат съгласно регламентираните Общи условия (ОУ) на договорите за продажба на електрическа енергия на „ЧЕЗ Електро България” АД и Общи условия на договорите за използване на електроразпределителните мрежи на „ЧЕЗ Разпределение България” АД.

По реда на Чл.4, Ал. 3 от ОУ на „ЧЕЗ Електро България” АД, Правата и задълженията на потребител на електрическа енергия за битови нужди може да упражнява и друго лице при условие, че собственикът или титулярът на вещното право на ползване на имота е представил изрично писмено съгласие, дадено пред продавача или пред нотариус с нотариална заверка на подписа, това лице да бъде потребител на електрическа енергия за определен срок, като в този случай собственикът или титулярът на вещното право на ползване е солидарно отговорен за задълженията към продавача заедно с лицето, за което е дал съгласие да бъде потребител на електрическа енергия и продавачът има право да иска изпълнение на задълженията на потребител както от собственика или титуляра на вещното право на ползване на имота, така и от лицето, за което собственикът или титулярът на вещното право на ползване на имота е дал съгласие да бъде потребител на електрическата енергия.

С уважение,

Дирекция обслужване на клиенти

ЧЕЗ България ЕАД
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот andy70 » 03 Сеп 2010, 10:32

Ами аз нали точно това обясних още в първия си пост.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот toni_sf » 03 Сеп 2010, 11:08

до-andy70 защо отговаряш на безделника :D а направо не и показа условията при които може да си сключи договора а водехте толкова излишни полемики
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 05 Сеп 2010, 17:49

....че собственикът или титулярът на вещното право на ползване на имота е представил изрично писмено съгласие, дадено пред продавача или пред нотариус с нотариална заверка на подписа, това лице да бъде потребител на електрическа енергия за определен срок, като в този случай собственикът или титулярът на вещното право на ползване е солидарно отговорен за задълженията към продавача заедно с лицето, за което е дал съгласие да бъде потребител на електрическа енергия и продавачът има право да иска изпълнение на задълженията на потребител както от собственика или титуляра на вещното право на ползване на имота, така и от лицето, за което собственикът или титулярът на вещното право на ползване на имота е дал съгласие да бъде потребител на електрическата енергия.

Защо ли това го разбирам по следният начин:

Ако "наемателят" си бие шута и не плати сметката от 200лв, собственикът е солидарен платец и .... с една дума - ако не плати, пак ще му бъде спрян тока. А не както се иска в задачата - договор с Иван П. Х. ЕГН...... за времето до 31.12.2010г, като не си плати търсете него, без мен. :mrgreen:
nikiboy
Потребител

Мнениеот toni_sf » 06 Сеп 2010, 09:12

е това е изискването :D тук някъде имаше една адвокатка която се занимава с договори и тя ги прави и всичко и кляка в краката особено банките и щом може да пребори банка значи никакъв проблем не и е да пребори такава компания за дребна сума :D и да защити клиента си да не плаща ако някой както го каза да си бие шута
toni_sf
Активен потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси