начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Дължими суми по строеж

Казуси за недвижими имоти

Дължими суми по строеж

Мнениеот barabaz » 24 Ное 2010, 12:59

Здравейте,
имам следното питане.
Участвам в ЖСК, като пълноправен член. Строежа е готов, но някой от членовете не са превели всички дължими суми към ЖСК-то и строителя. Съответно той не предава обекта.
Въпроса ми е мога ли аз като физическо лице да заведа дело / дела към всички които не са се издължили? Без това да вкара ЖСКто в съдебен спор.
Делото примерно да е за пропуснати ползи и пр.
В момента поради невъзможността да влезна в имота си аз търпя такива вреди, плащам лихви по взетите кредити за придобиването му, наем... и пр.
Благодаря Ви предварително.
barabaz
Нов потребител

Re: Дължими суми по строеж

Мнениеот wladi » 25 Ное 2010, 22:08

barabaz написа:Здравейте,
имам следното питане.
Участвам в ЖСК, като пълноправен член. Строежа е готов, но някой от членовете не са превели всички дължими суми към ЖСК-то и строителя. Съответно той не предава обекта.
....................

Строежа се въвежда в експлоатация не от строителя, а от Собственика - в случая ЖСК-то и Строителния надзор, (имате ли?) който също следва да е нает от Собственика. Строителя само съдейства на въвеждането (представя документи и подписва).
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот bgarch » 27 Ное 2010, 20:07

barabaz написа:Участвам в ЖСК, като пълноправен член.

Това, в което участвате, наистина ли е ЖСК, учредена по ЗАКОНА ЗА ЖИЛИЩНОСТРОИТЕЛНИТЕ КООПЕРАЦИИ, или е нещо друго?
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот barabaz » 29 Ное 2010, 11:01

Здравейте отново,

Въпроса ми е мога ли аз като физическо лице да заведа дело / дела към всички които не са се издължили към ЖСК-то? Без това да го вкара в съдебен спор.
barabaz
Нов потребител

Мнениеот rts » 01 Дек 2010, 18:19

Консултирайте се с адвокат - покажете му всички документи за ЖСК-то, договора със строителя, Вашите платежни документи и каквото още смятате, че може да има някакво отношение към въпроса.
rts
Активен потребител

Мнениеот barabaz » 11 Дек 2010, 18:44

благодаря ви много!
barabaz
Нов потребител

Мнениеот wladi » 13 Дек 2010, 20:47

bgarch написа:
barabaz написа:Участвам в ЖСК, като пълноправен член.

Това, в което участвате, наистина ли е ЖСК, учредена по ЗАКОНА ЗА ЖИЛИЩНОСТРОИТЕЛНИТЕ КООПЕРАЦИИ, или е нещо друго?

След като остана да е ЖСК (в което се съмнявам?) считам подобен иск за вреди за трудно доказуем.
Правилния ход е ОС на ЖСК-то на легимно събрание да даде краен срок за внасяне сумите, с изрично решение, че ще се простъпи след това към изключване от ЖСК-то.

ЗЖСК Чл.21. Изключване от жилищностроителна кооперация се допуска, когато кооператорът не внесе в срок дяловата си вноска или системно не изпълнява задълженията си по този закон или по устава, с което пречи за постигане целите на кооперацията.
Чл. 29. (1) Решенията на общото събрание се вземат с обикновено мнозинство от гласовете на присъствуващите кооператори, освен когато този закон или уставът предвиждат друго................
(2) ......решенията за изключване на членове на кооперацията се вземат с мнозинство не по-малко от 2/3 от гласовете на всички членове.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Назад към Имотни казуси