начало

Кои грешки при отчитането на медицинска помощ извиняват лечебните заведения пред НЗОК Кои грешки при отчитането на медицинска помощ извиняват лечебните заведения пред НЗОК

Архитектурни елементи

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Архитектурни елементи

Мнениеот magodeoz » 09 Дек 2010, 19:39

Sorry, julyanvonemona, че не разбирам. Прост човек, к'во да го пра'иш... Нищо, ще чакам откровение "свише"...
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Дек 2010, 19:41

В случая не съм изпълнен с ирония. Мислех че си го усетил
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 09 Дек 2010, 19:45

Знам ли? Тук всеки гледа да е по-по-най, за да го цунка бате Енчо в неделя сутрин...
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Дек 2010, 19:51

Това с бате Енчо определено е попадение и аз не правя изключение. Разбира са старая се да го правя според мои правила, които кой знае защо считам, че са общоприети, а ако ли пък не са, виновни са тези които не възприемат. Нагла философия но си е моя.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 09 Дек 2010, 20:03

Няма "моя" и "твоя" философия. Нещата се правят, или не. Така казва Йода в оная, същата серия на "Междузвездни войни".
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот ellibelli » 09 Дек 2010, 20:05

bgarch написа:ellibelli, непременно искате да докажете, че ако нещо в една сграда е изчислявано от инженер или е нужно за функционирането на сградата и е предмет на разработка от инженер, то това нещо не е част от архитектурата на сградата, то не се нормира от Н7 и въобще инженерите си правят някакви си инженерни неща, пък архитектите- техни си, архитектурни. Това просто не е така!

bgarch, :wink: не искам да доказвам подобно нещо - най-малко, защото наистина не е така! Въздържам се да намесвам "естетиката" в дискутираната тема. Приемам, че Вие и всеки, които взе отношение по писанията ми в настоящата тема, се е изказал според това как ги е разбрал и изтълкувал и в зависимост от професионалните си занимания. А magodeoz вече написа: "...Що се отнася до наредбата - калпава е, но друга няма..." - така мисля и аз, а разбирам, че и julyanvonemona.
ellibelli
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Дек 2010, 20:09

magodeoz! В определен момент манията "междузвездни войни" беше достигнала сташни висоти. Пред мен един тинейджър разби главата с тухла от упор на друг, защото обидил учителя Йода. Случайно се окозах в центъра на свадата, така, че по разбираеми причини имам леко неглиже отношение към "междузвездни войни" .
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 09 Дек 2010, 20:19

Вярвайте ми, и с други художествени произведения е така. Пардон, изразът "художествени" в контекста на темата е въпрос на личен избор и предпочитания. Не ме вземайте насериозно. Сега може някой, като вкара три ракии, да се включи в дебата. Ще поживеем - ще видим.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот probcho » 09 Дек 2010, 20:32

.
Последна промяна probcho на 04 Яну 2011, 20:59, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Дек 2010, 20:41

А за наредбите.... без коментар!

напротив коментара предстои и то много обстоен. Имай малко търпение и ти
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 09 Дек 2010, 20:45

Първо да се справим със Сънчо, всеки момент ще дойде, пък за бате Енчо може и да сме решили въпроса с архитектурните елементи.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот probcho » 09 Дек 2010, 20:53

.
Последна промяна probcho на 04 Яну 2011, 20:59, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот ellibelli » 09 Дек 2010, 20:55

magodeoz написа:Вярвайте ми, и с други художествени произведения е така. Пардон, изразът "художествени" в контекста на темата е въпрос на личен избор и предпочитания. Не ме вземайте насериозно. Сега може някой, като вкара три ракии, да се включи в дебата...

:D :D :D :wink: И с ракия ще почерпя, но аз ще съм на червено винце! А докато отпивам, дали julyanvonemona - тъй като първи нарече Н7 "калпава", и в случай, че magodeoz не е против, би могъл да се конкретизира малко относно тази "калпавост"?
ellibelli
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Дек 2010, 21:45

ellibelli В интерес на истината пръв прилагателното "калпава" употреби magodeoz, но подкрепям съждението му изцяло. Ето защо:
Когато внимателно четем ЗУТ ние виждаме, че понятието издатини въобще отсъства. Министъра на регионалното развитие и благоустройството няма никакво, ама абсолютно никакво право в нормативен акт, който се издава като подзаконов с изричното условие че
Чл. 13. (1) Министърът на регионалното развитие и благоустройството издава наредба за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони.
да въвежда нови понятия ди да ги вкарва под шапката правната фигура подчертана от мен в червено.
Видно е, че от този текст по нищо не се разбира, че има или няма "издатини". Преглеждането на целия закон потвърждава този факт. Как тогава подзаконов нормативен акт, който е по приложението на закон може да прилага нещо което в закона го няма. В този смисъл аз твърдя, че целият раздел "издатини" разширява приложното поле на закона в области където последния нищо не е казал. Лесно се достига до извода, че същото се отнася и до споменатата от мен по-горе двадесет и шеста от глава от Н7. Като контратеза една дама - върховен административен съдия (няма да споменавам имена и друга информация с оглед да спазя изискването на модеретор който лично ме е предупредил)- посочва че съгласно §18 ал.1 ЗР на ЗУТ министърът имал "самостоятелно правно основание" да включва в установени от закона правни фигури и допълнителни такива. Както и - с цел доказване на таква теза - да пресоваш и формуваш целия ЗУТ и конкретно разпоредбата по §18 ал.1 ЗР на ЗУТ, явно подобен извод не се получава!
Като се връщам на темата чл.93 Н7, само подчертавам че този член се намира в раздил "издатини".
Какъв практически извод произтича от това? За мен който на два пъти лично съм обжалвал и ВАС е отменял разпоредби на Н7 извода е, че във всяко дело пред административните съдилища в страната, може с успех да се пледира върху основа на законови текстове на които много текстове от Н7 противоречат. В случая с издатините не съм го направил, защото такова усилие следва да се заплати!
И аз обичам яхти и частни авио-джетове, а защо не и собствен остров в Полинезия.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 10 Дек 2010, 10:49

Не е тайна от никого, че в законодателството ни в тази област има пропуски и недомислия. Не е тайна също, че липсва воля (а също и желание, и умения) тези пропуски да бъдат отстранени. Въпросът в контекста на последния пост на julyanvonemona е какво включва в себе си понятието "устройство". Според тълковния речник на българския език думата "устройство" е с доста широк обхват на значенията. Някои от синонимите и са "уредба, строй, ред, управление". Също и "разположение, конструкция, състав, организация на части". Текстът в чл. 13 (1) от ЗУТ дава право на министъра да издаде "правила и нормативи за устройство". Това означава правила и нормативи, по които да се "уредят, разположат, организират и управляват" отделните територии и техните части. Дали това включва, или не, правомощия да се ограничават издатини, да се определя съставът на сгради и помещения в тях, да се поставят изисквания и ограничения, непредвидени в закон? Доколкото това касае организацията и управлението на териториите, аз бих казал – да! Разбира се, без тези норми да противоречат на текстове в закона, или да въвеждат изключения от общите правила (случаите, в които julyanvonemona е намерил поле за изява). Иначе за какво изобщо е необходимо да се издава наредба?
В текстовете на ЗУТ ресорният министър на два пъти е получил от законодателя мандат за определяне на правила по прилагането му, и то – без ограничения. Докато нормата по по § 18 от ЗР на ЗУТ е обща, и предоставя оперативни правомощията по прилагането на закона във времето, тази по чл. 13 (1) е специална, и вменява задължение конкретни правила да бъдат установени с еднократен акт.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Дек 2010, 11:24

Не е тайна също, че липсва воля (а също и желание, и умения) тези пропуски да бъдат отстранени

magodeoz , как ще се родят желанието и волята като намаш умение или поне когато умението като зачеващ орган е изведено извън употреба. Понеже във връзка с предходният ми пост водим скайп полемика със един почти незабележим съфорумец, стана въпрос за това до колко ЗУТ следва да бъде тип кодекс - без подзаконови актове по прилагането му и до колко не - определено може да се каже че сегашната обстановка е "между два стола та на пода". Едва ли на така направена от вас чисто лингвистична обосновка върху значението на думата "устройство" може да уплътни липсата на ЗУТ-съдържание за което говоря в предишният си пост.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 10 Дек 2010, 11:46

Дали липсата на съдържание може да бъде "уплътнена" с лингвистичен анализ едва ли е от такова значение. По-важното е, че законът делегира на министъра определени права, които той материализира в подзаконов нормативен акт. Доколко съдържанието на последния е в съгласие с разпоредбите на закона - това е въпрос на доказване. Досега Ви е било лесно - текстовете на наредбата, които с Ваша помощ са отменени, и в двата случая противоречат на закона, въвеждайки изключения от общите правила, непредвидени в него. Сега ще трябва да се докаже, че самата идея за въвеждане на правила извън рамката на ограниченията по закон, е порочна. Да, въведени са допълнителни ограничения, но формално те не противоречат на закона, защото в него не пише нищо по този въпрос.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Дек 2010, 12:04

И още нещо!
В текстовете на ЗУТ ресорният министър на два пъти е получил от законодателя мандат за определяне на правила по прилагането му, и то – [
color=#FF0000]без ограничения[/color]

Сперед мен подчертаното в червено съждение не е вярно. В конкретния случай към думата устройство, която вие обяснихте, ограничението е в чл.13 ал.1 ЗУТ е ясно и то се състои в съвкупноста "устройство на територията" - не на самолета или пък на картофобелачката. Няма как по презумпция да се приеме че устройството на територията включва и правото на министъра да да вкарва и материята за издатините, без за това в ЗУТ да е написан и един ред. И вместо в чл.1 ал.1 ЗУТ да е записано че "Територията на Република България е национално богатство" - текст колкото празен, толкова и смешен - можеше да започва така "Устройство на територията по смисъла на този закон е..." и още тук да се кажат основни неща, които да дадат наистина почти неограничен мандат на министъра на регионалното развитие и благоустройството да се ползва от §18 ал.1 Зр на ЗУТ, но за това както казах в предишният си пост трябва да се включи и умението. Наистина задачата да се отмени целият раздел за издатините е значително по сложна задача, даже и само заради големият обем от материя която сесъдържа в него, но усилията както казвам трябва да се заплатят, а аз не виждам на хоризонта възложител да желае това, ерго отново умението е извън играта.
Последна промяна julyanvonemona на 10 Дек 2010, 12:17, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 10 Дек 2010, 12:16

Това, подчертаното, не е съждение. То е констатация.
За другото сте прав. Преамбюлът на ЗУТ , и празен, и смешен. Как да определиш правила и нормативи за устройство, като не е дефинирано какво включва понятието "устройство" в контекста на закона. Може тез правила да излязат не за "устройство", а за "разстройство", да речем. Затуй се налага да си смуче човек аргументи от пръстите. Противна работа, ако питате мен.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Дек 2010, 12:22

То е констатация.
,
Бъдете уверен, че и по горният Ваш цитат има какво да се каже но предпочитам да го оставя под въздействието на ерозията на времето.
А това със смучене от пръстите наистина е противна работа, но погледнато от кюшето на ежедневните занимания на хорицата имащи проблеми по някога се явява фундаментален въпрос.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация