начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Мога ли да съдя КАТ

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мога ли да съдя КАТ

Мнениеот pepo63 » 19 Мар 2011, 16:07

Здравейте!Моят случай е следния: Аз съм от Варна. В началото на февруари купихме кола на сина ми от Горна Оряховица.Минахме през нотариус и всичко както си му е редът.Колата е стара (1997г.) закупена е от продавача през 2000 и тогава е регистрирана във Велико Търново.През 2009 колата се пререгистрира пак там, заради смяна на цвета.До тук добре,но когато след два дни отидохме в КАТ Варна,за да я регистрираме вече на името на сина ми - се оказа,че колата е с пренабити номера на рамата.Разбира се отнеха колата и се заведе досъдебно производство.Все още чакаме решение,но най-вероятно изходът ще е лош.И тук идва въпросът ми- Как така в КАТ Велико Търново регистрират два пъти тази кола със настоящите номера на рамата без да разберат, че са пренабити (или по-точно са се направили,че не разбират срещу определено възнаграждение) ? Тази тяхна "разсеяност" ме подведе,защото аз мислех,че щом колата е законно регистрирана няма да имам такива проблеми.Искам да попитам освен дело срещу продавача мога ли да заведа дело и да се надявам,че ще го спечеля и срещу КАТ Велико Търново? Предварително благодаря за всяко компетентно мнение.
pepo63
Нов потребител

Re: Мога ли да съдя КАТ

Мнениеот TheOldMan » 19 Мар 2011, 18:02

И как ще докажете, че двигателя не е сменен през тези 2 дена?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот pepo63 » 19 Мар 2011, 18:28

Не знам защо трябва да доказвам такова нещо.От дознаниетп не ме обвиняват в нищо - водят ме добросъвестен копувач.
pepo63
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 19 Мар 2011, 19:00

Не можете да съдите КАТ, защото "проблемите" Ви не са "плод" на тяхно поведение!
Това, че 2-3 пъти са "проспали", че рамата е пренабита, не означава, че са Ви "гарантирали", че не е, та Вие да сте се подвели заради това!
pepo63 написа:Тази тяхна "разсеяност" ме подведе,защото аз мислех,че щом колата е законно регистрирана няма да имам такива проблеми.

КАТ нямат такива задължения спрямо който и да е - да "гарантират", че след като веднъж са регистрирали и всичко е ток и жица!
Съдете се с продавача, но престанете най-сетне със схващанията, че едва ли не държавата е "майка и бащица" и трябва за всичко да гледа и гарантира навместо нас ... Държавната администрация не е безпогрешна и макар и да носи определени отговорности, това не означава, че отговаря едва ли не и за наличието на хляб на масата в къщи ...
"Проспалите" пренабиването на рамата лица имат вина, че са "проспали", но не и пред Вас, не и по начина, по който искате да ги подведете! Носят само евентуално дисциплинарна някаква отговорност, най-много забележка /и то мнооого зависи от мноооого неща/ за това, че са недовидяли пренабиването ... сега друг е въпросът, ако са знаели и са взели пари, за да "проспат" - тогава отговорността им е малко по-различна, но в никакъв случай не е и към Вас лично ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот stoyan_zh » 19 Мар 2011, 20:04

TheOldMan написа:И как ще докажете, че двигателя не е сменен през тези 2 дена?

В случая не става въпрос за номер на двигател, а на шаси.
stoyan_zh
Младши потребител

Мнениеот stoyan_zh » 19 Мар 2011, 20:08

pepo63 написа:Не знам защо трябва да доказвам такова нещо.От дознаниетп не ме обвиняват в нищо - водят ме добросъвестен копувач.

Щом ви водят добросъвестен купувач, а и какъв друг да сте, щом два пъти вече колата е регистрирана с този номер, не би трябвало и да я отнемат. Най-добре е да се обърнете към адвокат все пак.
stoyan_zh
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 19 Мар 2011, 23:07

Добре, не е двигател, шаси е. Въпроса е, че КАТ няма нищо общо с Вашата кола. Те само проверяват докараната кола за съответствие със закона. Грижа на собственика е да опази номера в оригиналния му вид. Кой точно е бърникал и кога - това е въпрос, който не засяга КАТ.
А кой... в договора вероятно пише нещо от тоя сорт:
1. ПРОДАВАЧЪТ продава на КУПУВАЧА описаното по-горе МПС, в състоянието в което се намира в момента на продажбата, ведно с всичките принадлежности, числящи се към него, за сумата от ……………….. лв. (словом);

2. КУПУВАЧЪТ заяви, че купува описаното по-горе МПС при посочените условия и за посочената цена, изплатена изцяло на ПРОДАВАЧА.

Вие сте приели колата в това състояние, и... сещате се нататък.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот stoyan_zh » 20 Мар 2011, 01:09

TheOldMan написа:Добре, не е двигател, шаси е. Въпроса е, че КАТ няма нищо общо с Вашата кола. Те само проверяват докараната кола за съответствие със закона. Грижа на собственика е да опази номера в оригиналния му вид. Кой точно е бърникал и кога - това е въпрос, който не засяга КАТ.
А кой... в договора вероятно пише нещо от тоя сорт:
1. ПРОДАВАЧЪТ продава на КУПУВАЧА описаното по-горе МПС, в състоянието в което се намира в момента на продажбата, ведно с всичките принадлежности, числящи се към него, за сумата от ……………….. лв. (словом);

2. КУПУВАЧЪТ заяви, че купува описаното по-горе МПС при посочените условия и за посочената цена, изплатена изцяло на ПРОДАВАЧА.

Вие сте приели колата в това състояние, и... сещате се нататък.

Техническите средства за установяване на това дали номерът не е фалшив, се намират в кат, а не в добросъвестния купувач! Той няма никаква възможност да провери дали номерът е фалшив или истински. каТ на два пъти в този случай не е установил фалшификацията въпреки, че има техническата възможност да направи това.
stoyan_zh
Младши потребител

Мнениеот pepo63 » 20 Мар 2011, 12:15

inspectora написа:Не можете да съдите КАТ, защото "проблемите" Ви не са "плод" на тяхно поведение!
Това, че 2-3 пъти са "проспали", че рамата е пренабита, не означава, че са Ви "гарантирали", че не е, та Вие да сте се подвели заради това!
pepo63 написа:Тази тяхна "разсеяност" ме подведе,защото аз мислех,че щом колата е законно регистрирана няма да имам такива проблеми.

КАТ нямат такива задължения спрямо който и да е - да "гарантират", че след като веднъж са регистрирали и всичко е ток и жица!
Съдете се с продавача, но престанете най-сетне със схващанията, че едва ли не държавата е "майка и бащица" и трябва за всичко да гледа и гарантира навместо нас ... Държавната администрация не е безпогрешна и макар и да носи определени отговорности, това не означава, че отговаря едва ли не и за наличието на хляб на масата в къщи ...
"Проспалите" пренабиването на рамата лица имат вина, че са "проспали", но не и пред Вас, не и по начина, по който искате да ги подведете! Носят само евентуално дисциплинарна някаква отговорност, най-много забележка /и то мнооого зависи от мноооого неща/ за това, че са недовидяли пренабиването ... сега друг е въпросът, ако са знаели и са взели пари, за да "проспат" - тогава отговорността им е малко по-различна, но в никакъв случай не е и към Вас лично ;)

Аз мисля, че точно държавата е тази която трябва да създаде такива правила ,за да няма измамени хора като мен.В противен случай държавните органи се превръщат само в събирачи на такси от гражданите.Щом извършват задължителна регистрация и събират пари за това,полагат печат и представляват държавата - редно е да носят и съответната отговорност.В противен случай как ще сме сигурни каква кола купуваме?
pepo63
Нов потребител

Мнениеот pepo63 » 20 Мар 2011, 12:42

Колата е Pejo 306 TDI Година на производство:1997
pepo63
Нов потребител

Мнениеот pepo63 » 20 Мар 2011, 13:26

Номера не е заличен.Защото когато декодирам номера и ми излиза тази кола с всички работи които има.Но това е неофициална информация и нямам как да я предоставя на полицията.А като отида в Пежо те не могат да изкарат такава информация.
pepo63
Нов потребител

Мнениеот pepo63 » 20 Мар 2011, 13:33

Извинявам се за глупавия въпрос,но кога трябва да се депозира тази молба до прокуратурата-преди или след като е излязло решенито от ДП.
pepo63
Нов потребител

Мнениеот iva_sh » 20 Мар 2011, 13:46

хубаво - ако прокуратурата я върне на владелеца тъй като няма данни за престъпление, какво от това - прокуратурата не е граждански съд, за да реши спор за собственост В кой точно документ сегашния владелец се легитимира пред органите на КАТ като собственик на МПС с действителният номер на рамата. Вероятно в договора е вписан пренабитият номер. Защото МПС се регистрира в КАТ на името на собственика по номера на рамата, поставен от производителя. А владелеца няма доказателство че е собственик. Формата за действителност е писмен договор с нотариална заверка на подписа.
iva_sh
Потребител

Мнениеот Djidzafka » 20 Мар 2011, 14:32

Никъде не видях да има спор за собственост.
Пия жин и Жони Уокър, понякога и жус
Служам Жанет Жексън, Женезис и жасче, но не дигам много жангър.
Чета Жон Ъпдайк и Жек Лондон.
Знам къде се слага жинжифил, къде жожен.
В душата ми не е жунгла ...
Не съм ударила жакпота, но дживот си дживея!
Аватар
Djidzafka
Потребител

Мнениеот iva_sh » 20 Мар 2011, 14:35

а с какъв титул настоящият владелец доказва че той е придобил именно автомобила с автентичният номер на рамата
iva_sh
Потребител

Мнениеот inspectora » 21 Мар 2011, 15:21

pepo63 написа:
inspectora написа:Не можете да съдите КАТ, защото "проблемите" Ви не са "плод" на тяхно поведение!

Аз мисля, че точно държавата е тази която трябва да създаде такива правила, за да няма измамени хора като мен. В противен случай държавните органи се превръщат само в събирачи на такси от гражданите. Щом извършват задължителна регистрация и събират пари за това, полагат печат и представляват държавата - редно е да носят и съответната отговорност.

За да няма измамени хора, държавата е "създала" Наказателен Кодекс. Ако този механизъм за противодействие с престъпността не Ви харесва, или заменяте държавата, или променяте държавата ;) ... Беше едно време, когато държавата отговаряше за абсолютно всичко и всички ...
pepo63 написа:В противен случай как ще сме сигурни каква кола купуваме?

Никак! /може би ако си я купим директно от производителя ... магазина/
Сменихме вече "сигурността на избора" със "свободата на избора" - не може и двете заедно да бъдат. Човек трябва да си избере едно от тях ;) :idea: Ясно че адаптацията е трудна, но вече толкова години не се ли адаптирахте? Ако сте, но не Ви харесва ...
inspectora
Активен потребител

Назад към Наказателно право