начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

казус от университета

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

казус от университета

Мнениеот afro_u » 19 Май 2011, 14:06

Моля ви за малко помощ. Имаме един казус от университета и трябва да квалифицираме деянието. Справих се до някъде и няма да пиша целия казус, за да не ви отегчавам, само ще питам тази част, която не ми е ясна.
Деецът влиза в запечатано помещение и укрива документи. Това само вещно укривателство ли е? Или имаме някаква съвкупност, тъй като помещението все пак е било запечатано и той не е трябвало да влиза?
afro_u
Младши потребител

Re: казус от университета

Мнениеот street » 19 Май 2011, 14:36

Еми дай целия казус , то това е доста полвинчато няма как да ти каже никой..
Все едно да питаш за кражба и да кажеш:
"дееца е откраднал, но да не ви занимавам няма да ви казвам дали е била отключена вратата на жилището или е разбил патрона" - кажете ми кражбата взломна е или не е ...

напиши го целия ако не те мързи , все ще се намери кой да ти каже..
Аватар
street
Потребител

Мнениеот afro_u » 19 Май 2011, 23:58

Ами в целия казус има и други престъпления, които не ме затрудняват (поне така си мисля), та затова не го писах.
Без да го преписвам дословно е долу-горе следния:
Григоров не работи и получава доходите си от съмнителна дейност. Получен е сигнал в полицията, че в гараж, собственост на Миткова, приятелка на Григоров, се изработват фалшиви банкноти. Полицията отива в гаража и изземва от там матрици, шалшиви банкноти и др. Гаражът се запечатва от органите на реда. Вечерта Григоров отива при гаража и тъй като е неохраняем разкъсва лентите, поставени от полицаите, отключва със собствен ключ, получен от Миткова и взима от гаража документи, които полицията не е успяла да намери и които го уличават като съучастник във фалшифицирането на банкнотите. Вижда спряна наблизо кола, успява с инструменти да я отвори и да я запали. Кара до някакъв участък извън града, унищожава документите, като ги запалва, качва се отново в колата, кара до краен квартал, където изоставя колата, а той се прибира пеша у дома си.
Това е казуса в общи линии, наистина не съм го преписвала, понеже целият е напечатан на формат А4, но съм спестила само описателната част.
Това, което ме затруднява е дали разкъсването на лентите на запечатаното помещение и проникването на Григоров в гаража представлява отделно престъпление. И ако е така - по кой член да го квалифицирам.
Мерси предварително на отзовалите се.
afro_u
Младши потребител

Мнениеот street » 20 Май 2011, 00:43

Това в университета ли го дават :shock:
доста са изчалкали...
това е според мен поне с 2 "връзки" виж чл.277, ал.1 ; чл.319 и чл.346

мисля че първата е чл.319 вр. чл.277 вр. чл.346 , виж само алинеите ,че не съм се мъчил да ги чета в това късно време :) , не поне да те насоча малко, ако съм прав де :) ,че нали знаеш 10 юриста 100 мнения..

За по лесно:
НК
Чл. 319. (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който унищожи, скрие или повреди чужд или не изключително нему принадлежащ документ с цел да причини другиму вреда или да набави за себе си или за другиго облага, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация.

Чл. 277. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., доп. - ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) Който съзнателно премахне или повреди печат, поставен на законно основание от орган на властта, частен съдебен изпълнител или помощник-частен съдебен изпълнител върху движима или недвижима вещ за знак, че достъпът или разпореждането с нея са ограничени, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба от сто до триста лева.

Чл. 346. (1) (Изм. - ДВ, бр. 107 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който противозаконно отнеме чуждо моторно превозно средство от владението на другиго без негово съгласие с намерение да го ползува, се наказва с лишаване от свобода от една до осем години.

(2) (Нова - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Наказанието е лишаване от свобода от една до десет години, ако:

1. е последвала повреда на превозното средство или то е изоставено без надзор, или

2. деянието е извършено в пияно състояние или повече от два пъти, или повторно, или

3. отнемането е извършено при условията на чл. 195, ал. 1, точки 1 - 6

4. (нова - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) отнемането е извършено с цел имотна облага от връщането на моторното превозно средство.

(3) (Нова - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) Наказанието по ал. 2 се налага и на лице, което предлага съдействие за връщане на отнетото превозно средство срещу получаването на имотна облага.

(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) В случаите на предходните алинеи съдът постановява лишаване от право да се управлява моторно превозно средство.

(5) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., предишна ал. 4 - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) Ако за отнемането на превозното средство или за запазване на владението върху него е употребена сила или заплашване, наказанието е лишаване от свобода от три до дванадесет години и лишаване от право да се управлява моторно превозно средство, като съдът постановява и конфискация на не по-малко от 1/2 от имуществото на дееца.

(6) (Нова - ДВ, бр. 62 от 1997 г., предишна ал. 5 - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) Наказанието по предходната алинея се налага и когато деянието е извършено от лице, посочено в чл. 142, ал. 2, точки 6 и 8, или по поръчение на организация или група, или когато е направен опит моторното превозно средство да бъде изнесено през границата на страната или когато са изменени серийните и регистрационните му номера.

Не съм написал връзките точно но поне според мен е някаква насока...
Аватар
street
Потребител

Мнениеот street » 20 Май 2011, 00:52

Диспозитива би трябвало да е нещо от рода :

Унищожил чужд документ с цел причиняване на вреда на разследването , съзнателно премахвайки печат поставен от органите на МВР,като противозаконно отнел чуждо МПС от владението и собственост на .... без негово съгласие с намерение противозаконно да го ползва и МПС е оставено без надзор..

Нещо такова трябва да е :) , не съм се замислял задълбочено..
но все пак съм бил "просто" дознателче , както тук във форума обичат да ни наричат..

нека някой ако има нещо друго в предвид да го каже ....
:)

Като се замисля и на тая Миткова едно "помагачество" заради "ключето" няма да и се размине :)
Аватар
street
Потребител

Мнениеот 1968 » 20 Май 2011, 08:49

Я да видим, дали изобщо има регламентирано законно основание за запечатване на гаража и имат ли правно значение поставените слепки.
1968
Потребител

Мнениеот street » 20 Май 2011, 10:17

Слепка колега виждал ли си ?
Слепката е с 3 печата на полицията подпис на дознателя и 2 поемни лица....
мисля че е достатъно , законно и щом е запечатано с тях според мен има правно значение ...
Че нали затова се слагат слепките ,за да се запечата Законово помещението и при необходимост да се върши пак оглед, т.е. да се запазаят ВД, ВД служат на разследването , от тук би следвало , че премахването им е във Вреда на разследването а не на някой друг..
още повече че при желание може да се направят снимки на запечатането помещение със слепките , за да се види ,че е запечатано на датата когато е извършен огледа или претърсването и това да се отбележи в протокола, а по законово от това не виждам.
Аз така виждам нещата , все пак не се запечатва току така..

А понятието Печат не се отнася само за печат с мастило който обикновенно знаем.. печат е всяко нещо което запечатва нещо друго .. мисля че тълкуването на чл.277 е точно по тоя начин..
Последна промяна street на 20 Май 2011, 10:26, променена общо 1 път
Аватар
street
Потребител

Мнениеот 1968 » 20 Май 2011, 10:26

Виждал съм.И все пак кое е законовото основание и къде е регламентирано запечатването на помещения и кои органи в държавата имат такова право.
1968
Потребител

Мнениеот street » 20 Май 2011, 10:28

1968 написа:Виждал съм.И все пак кое е законовото основание и къде е регламентирано запечатването на помещения и кои органи в държавата имат такова право.

Дознател, прокурор, полицай - вече, съдия изпълнител.... данъчни, ами доста са да ти ги изброявам.. виждам че полицате са включени в казуса..
Аватар
street
Потребител

Мнениеот 1968 » 20 Май 2011, 11:10

Въпроса ми е принципен.Състава изисква законово основание, т.е. изрична правна регламентация.Кой НА регламентира правото на разследващите за запечатват помещение.Такъв просто няма.
1968
Потребител

Мнениеот lexy21 » 20 Май 2011, 13:01

Ще се съглася с 1968, доколкото на мен също не ми е известна разпоредба, която да овластява разследващите да запечатват помещения, пък било те и такива, в които е извършено престъпление. Разпоредбата на обсъждания текст е бланекта и по необходимост следва да бъде изпълнена със съдържанието на разпоредбата на нормативния акт, по силата на която е било извършено запечатването - няма ли такава или не са ли били налице предпоставките, визирани в нея - няма и съставомерно деяние.
РЕШЕНИЕ № 78 ОТ 16.07.1993 Г. ПО Н. Д. № 78/1993 Г., ВК НА ВС

НАКАЗАТЕЛНАТА ОТГОВОРНОСТ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ПЕЧАТ Е НАЛИЦЕ САМО КОГАТО ПЕЧАТЪТ Е ПОСТАВЕН ОТ КОМПЕТЕНТНИТЕ ОРГАНИ НА ЗАКОННО ОСНОВАНИЕ.

Чл. 277, ал. 1 НК

Чл. 164, ал. 3 ЗТСУ

Докладчик съдията майор Людмил Петков

С решение № 24 от 18.V.1992 година по н. д. № 24/1992 г. на Пловдивския военен съд деецът гл. серж. И. В. е признат за виновен в това, че през 1991 година в курорта "В. П.", П. област, съзнателно премахвал печат, поставен на законно основание от орган на властта върху недвижима вещ за знак, че достъпът и разпореждането с нея са ограничени, поради което и на основание чл. 227, ал. 1 и чл. 78 а НК е наказан с глоба в размер на 450 лева.

Върховният съд провери правилността на решението и намира, че предложението за преглед по реда на надзора е основателно.

Първоинстанционният съд в съответствие със събраните по делото доказателства правилно е установил фактическите положения - започване на съвместен строеж, извършените отклонения от архитектурния план, съставяне на констативни актове, запечатване на обекта на основание чл. 164 ЗТСУ, премахване на печатите от дееца и продължаване на строителната дейност.

Направеният правен извод, че извършеното е престъпление по чл. 227, ал. 1 НК е в нарушение на закона. Съгласно разпоредбата на чл. 159 и чл. 160 ЗТСУ се спират, съответно премахват строежи и части от строежи или отделни работи, извършени без разрешение или при съществено отклонение от строителните книжа. В тези норми не е предвидено като санкция запечатване на строежа. В конкретния случай действително са нарушени тези норми и доколкото деецът не е изпълнил заповед № 324/26.VII.1991 година на Председателя на ИК на ОБНС, гр. Б., с които му е наредено да премахне незаконния строеж, носи административно-наказателна отговорност по чл. 169, точка 7 и 11 от ЗТСУ.

Запечатване на сгради и помещения е предвидено в разпоредбата на чл. 164, ал. 3 ЗТСУ. Както обаче правилно се поддържа и в предложението, тази санкция може да се предприеме само по отношение обитаването и използването на сгради, преди да са прегледани и приети по установения ред. При наличието на безспорния факт, че сградата е в процес на строителство и е негодна за обитаване и използване; при липсата на заповед, забраняваща обитаването и използването й и даваща равно основание за запечатване, не е налице и един от основните елементи на деянието по чл. 277, ал. 1 НК - "... печат, поставен на законно основание...", т.е. деянието е несъставомерно и не съставлява престъпление.

Решението следва да бъде отменено, а административно-наказателното производство прекратено.

Може да се помисли върху чл. 244, ал. 2 /в зависимост от размера естествено/, 246, 248...

Несъстваомерно е и
street написа: Унищожил чужд документ с цел причиняване на вреда на разследването

За понятието "другиму" и другиго" в чл. 319 - П 3/82 Пл ВС. Може да се разсъждава обратно - за себе си облага, ама и това ми се струва голям зор с оглед предмета на престъплението, който не виждам как ще бъде индивидуализиран, че оттам пък - облагата...
С тези "връзки", Стрийт, така, както сте ги изброили, също не съм съгласна. Посочил сте множество престъпления, няма връзки в квалификацията им.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот afro_u » 20 Май 2011, 23:38

Много интересни предложения, не ми беше хрумнало да помисля в тази насока - дали всъщност има законово основание за запечатване на гаража.
Другото, над което разсъждавах (ако приемем, че помещението е законово запечатано) е, че дори да не беше разкъсал лентите, за да влезе в гаража,а примерно се беше промъкнал от другаде - да кажем счупи прозорец, това му поведение пак би трябвало да е неправомерно. Тогава кой текст на закона ще се използва? Идеята ми е, че чл. 277 регламентира само премахването на лентата, а за това че е влязъл вътре не следва ли да се носи наказателна отговорност?

Относно изполването на автомобила - и аз съм на мнение, че не е кражба.

Като много страничен вариант съм си отбелязала и чл. 329 (просто заради изречението, с което започва казуса - струва ми се някаква ми уловка и затова реших и него да квалифицирам :roll: )
afro_u
Младши потребител

Назад към Наказателно право