Изтече втората година майчинство с втората ми дъщеря и в момента ползвам годишния си платен отпуск. Последната ми месторабота е в софийска фирма, която обаче закри завода си в Благоевград, в който аз работих последно. Остава ми още малко от отпуската и трябва да реша какво да направя - да ползвам неплатен годишен отпуск за отглеждане на дете (имам две деца - споменавам го, в случай че това има значение тук) или да се регистрирам в бюрото по труда като безработна, защото моят щат след отпуската ми се закрива. От фирмата ме осигуряват на 511 лв. Наскоро ми предложиха работа на втори трудов договор, от който на месец ще получавам около 216 лв. Какво бихте ме посъветвали - от първия ми трудов договор да мина в неплатен отпуск и да внасям осигуровки на заплатата, на която са ме осигурявали, и да работя на втория трудов договор или да се регистрирам като безработна и да приема да работя на втория трудов договор, който ми предлагат? Не знам как стоят нещата с трудовия стаж в този случай, нито пък с осигуровките и не знам кой е най-добрият вариант за мен дали има смисъл да приема този втори трудов договор. Ще Ви бъда благодарна, ако можете да ми дадете някакъв съвет.
Благодаря предварително.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 10:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Осигуровки при неплатен отпуск
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Осигуровки при неплатен отпуск
Няма как да работите на трудов договор , независимо че е втори и да сте регистрирана като безработна. Смисълът на регистрацията в Агенция по заетосста е да не упражнявате трудова дейност. Най-добре е ако не можете веднага да започнете друга работа, да се регистрирате в Агенцията по заетостта и да получавате обезщетение за безработица - колко време ще получават зависи от това колко осигурителен стаж имате и дали въоще сте била осигурена за риска безработица по стария ви трудов договор. Ако не сте, приемайте работата по втория трудов договор, щом ще закриват щата на предходната ви длъжност. Само знайте, че щом ви прекратяват първия договор поради закриване на щата, се ползвате със закрила при уволнение съгласно чл.333 от Кодекса на труда и е необходимо разрешение от Инспекция по труда. Ако е дадено такова разрешение и не започнете работа на другата длъжност, имате право на обезщетение съгласно чл. 222 от КТ. Действайте бързо.
- vseznaikoto
- Младши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|