начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Казус за узаконяване на къща.

Казуси за недвижими имоти

Re: Казус за узаконяване на къща.

Мнениеот acankov » 10 Мар 2012, 22:48

Интересни неща сте изписали малко встрани от темата обаче, не съм юрист нито съм писал тук с идеята да мина тънко, все още си търся адвокат досега без успех всеки се дърпа разбирам ги до една степен кой ще ти се хване с такъв батак и да си изгуби времето като може през това време да приключи няколко дела много по-лесно че и за повече пари.Всеки търси на баницата мекото аз пък търся ентусиаст дето се вика за идеята да се наеме да се докаже пред себе си, поради ограниченото ми време в България нямам и много време да се занимавам а трябва поне да стартирам процеса и близките ми и адвоката да го завършат.Както казах не съм юрист обаче чисто логически има много неща в казуса които се самоизключват като например: незаконно строителство обаче се признава и отчуждава че даже и право за закупуване на апартамент ни дават, отчуждаването обаче е за половината къща за другата обезщетение няма понеже блока с гарсониерата е бил раздаден.Говорите за опасност от нетърпимост обаче пък има амнистия 87-ма.Някой ще конкретизира ли?
acankov
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 10 Мар 2012, 22:56

От изказалите се във Форума, би следвало да сте се насочили към някои от тях - аз залагам на rourke, ако имам такъв проблем.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Мар 2012, 00:30

acankov написа:...незаконно строителство обаче се признава и отчуждава че даже и право за закупуване на апартамент ни дават, отчуждаването обаче е за половината къща за другата обезщетение няма понеже блока с гарсониерата е бил раздаден.Говорите за опасност от нетърпимост обаче пък има амнистия 87-ма.Някой ще конкретизира ли?

Може би има шанс да се докаже търпимостта на къщата. Но , много вероятно е, в последствие къщата да е в съсобственост с общината. От една страна, поради частичното отчуждение. От друга - поради правото на собственика на земята върху приращението. Но е възможно първоначално правото на строеж да е било нещо от сорта " за покриване на жилищните му нужди, на него и на семейството му", а не по строго определен обем или квадратура. По късно, при продажбата, трябва да се погледне в нотариалния акт, накрая. В този период продажбите са минавали през общините, и е възможно да са признати подобни нужди. А за незаконното строителство, възможно е да е платена глоба, но да не е правен акт за узаконяване. Нещо подобно е смисълът на това през 1987г. И в такъв случай просто да сте си били собственици на цялата къща, а по настоящем - на тази идеална част, която не е отчуждена.
След това - процедурите по отчуждаване. И от тях може да се извлече доста информация. И т.н., и т.н.
Да Ви обясня по-простичко. Двама адвокати ако се захванат, и поработят сериозно, за да оправят нещата Ви, и да търсят документи и доказателства, които Вие благоразумно не сте си набавили на времето или поне съхранили, ще загубят година-две, като никой неможе да Ви гарантира благоприятен за Вас изход...

За думичката "давност" по отношение придобиването, просто забравете като на нещо реално като собственост. Там пътят е друг, както rourke предлага. Дори, предвид сложността на това , за което аз говоря, варианта на rourke може би е по-устойчив.
А Вие говорихте ли със съседите, как е станало при тях? Или с нотариуса, или потърсихте ли от старите общински юристи? А?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот rourke » 11 Мар 2012, 10:52

emilgrigorov , в момента според мен acankov има две възможности: 1.) внимателно да прочете това, което съм написал /ако избере този път ще е необходим фин. ресурс и има известен риск/ 2.) да си живее живота и да чака, има и хора, които работят за него :) без той да знае, а и един ден в едно дело ще има позицията на ответник и ако се защитава адекватно пак ще успее :). Плюс това в момента той дори няма проблем.
Относно ентусиазма :D си признавам, че още в университета :) никакъв ентусиазъм не съм изпитвал ... без да се лъжем фин. поток е най-важен ...
rourke
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Мар 2012, 15:10

rourke написа: emilgrigorov , в момента според мен acankov има две възможности: 1.) внимателно да прочете това, което съм написал /ако избере този път ще е необходим фин. ресурс и има известен риск/ 2.) да си живее живота и да чака, има и хора, които работят за него :) без той да знае, а и един ден в едно дело ще има позицията на ответник и ако се защитава адекватно пак ще успее :). Плюс това в момента той дори няма проблем.
Относно ентусиазма :D си признавам, че още в университета :) никакъв ентусиазъм не съм изпитвал ... без да се лъжем фин. поток е най-важен ...

Винаги съм се стремял към преценка и избор между теза, антитеза и синтеза :D Но сте прав, в общи линии.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси