начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Имотен казус

Казуси за недвижими имоти

Имотен казус

Мнениеот lexcho12 » 18 Мар 2012, 10:55

Здравейте.
Имам възрастен човек,който е собственик на имот, а аз се грижа за него(той ми е дядо)-както полагам грижи за него,така и го потпомагам финансово(храна,плащане на ток,вода,данъци,ремонти,правя му финансови преводи от чужбина,когато не съм в България ...........и други ежедневни нужди,които изникват.
Тъй като прехвърлянето на имота,чрез нотариуса си е бомащина и документите,които трябва да изкарам(община,удостоверения.............) и ако бъда честен не знам,дали ще имам нерви да се занимавам.(Още повече,че пътувам често).
Има ли как ,ако не прехърляне(това става чрез нотариус),да сключим договор за гледане и наследяване след това с помоща на юрист и как трябва да бъде формулиран(Ще ходя другата седмица при юрист,но все пак искам да съм поне малко подготвен).
Знам ,че най добрият вариант е ,чрез нотариус ,но ме интересува има ли как да стане чрез юрист.
Благодаря ви предварително.
lexcho12
Младши потребител

Re: Имотен казус

Мнениеот Гост. » 18 Мар 2012, 11:22

Не, сделки на разпореждане с недвижим имот се осъществяват пред нотариус.

И, да- дядото упълномощава колега, който да го представлява пред различни институции и го снабди, от негово име и за негова сметка, с всички изискуеми за сделката документи. Вие няма как да се снабдите с тях, защото не сте собственик.

Когато отидете при колегата, обезателно му обяснете какво точно престирате на дядо, защото с това често пътуване ( разбирайте често отсъствие) ДГИ не е вашият договор. :idea: Особено ако има и други наследници ( неточно, но да не обяснявам роднинските връзки) на дядото.
За самата сделка няма правна пречка да бъдете представляван от пълномощник.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот lexcho12 » 18 Мар 2012, 14:13

Ако съм ви разбрал правилно ,това което искате да ми кажете е,че без нотариус(заверка при нотарус) не може да стане-т.е юрист ще помогне за изготвянето на документите/представляването му и други неща,ако изникнат от юридическа гледна точка,но самият договор (или която форма е удачна в случая) няма как да стане без нотариус и само юрист няма как да свърши нещата-трябва обезателно нотариус-така ли ?
lexcho12
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 18 Мар 2012, 14:15

Правилно сте ме разбрал- само нотариус е властен да изповяда сделката( има едно изключениe, но не ви касае).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот lexcho12 » 18 Мар 2012, 18:43

Благодаря ви много за компететната информация.
Поздрави
lexcho12
Младши потребител

Мнениеот rourke » 18 Мар 2012, 19:05

за съжаление в РБ и нотариусът е задължително да е юрист, а какви невероятни юристи са нотариусите всички знаем :lol: :lol:
rourke
Потребител

Назад към Имотни казуси