начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Решение по 108 ЗС и давност.

Казуси за недвижими имоти

Решение по 108 ЗС и давност.

Мнениеот REVOLUTION » 29 Мар 2012, 10:32

Колеги ще ми е интересно да сондирам мненията Ви по следния казус.

А и Б продават с нот.акт на В недвижим имот №124 с площ 150 кв. и съседи подробно описани.Изобщо нот.акт си е перфектен.При сделката се лигитимират с конст.нот акт.Сделката е през 97 година.
През 99 год. А и Б предевяват иск по чл.108 ЗС срещу един от съседите на имота-Общината(собственик на имот 123).В иска твърдят , че са собственици на имот 124 и искат след като ги признаят за такива да им се предаде 150 кв. от имот 123 , който Общината владее без основание , тъй като те са част от имот 124.Пред съда представят удостоверение за наследници и предходен план , в който имота е записан на наследодателя им.Следва експертиза и съдът излиза с решение , че действително те са собственици и общината да им предаде исканото място от 150 кв., индивидуализирано в експертизата.
Решението влиза в сила през 2001г.Вадят ИЛ и правят въвод срещу общината.Решението не е вписано.Фактически на място няма никакви видими промени , няма преместване на граници , няма отразяване в кадастралния план, А и Б изобщо не са се мяркали там.
В разбира през 2011г. случайно за цялата одисея във връзка с някой неуредици в Агенцията по кадастъра.
Това Р не може да се противопостави на В , това е ясно.Може ли обаче А и Б да претендират давностно владение на тези 150 кв.Според мен не , тъй като де те са признати за собственик и няма как да упражняват давностно владение върху "уж" собствения си имот и все пак?
А може ли да претендират , че са продали само 150 кв. , въпреки че са продали имот 124 , а останалите 150 са си техни по наследство , щото към момента на продажбата не са били част от имота?
REVOLUTION
Активен потребител

Re: Решение по 108 ЗС и давност.

Мнениеот portokal » 29 Мар 2012, 11:21

На втория въпрос според мен - не. Уговорката е за продажба на целия имот 124, а "новите" 150 кв.м. или са част от имота още в момента на продажбата (само че сме го разбрали впоследствие), или не са въобще. В случая - са.
По първия въпрос мисля, че могат да претендират за придобиване по давност, ако докажат фактическа власт и ако новите 150 кв.м. могат да образуват самостоятелен имот. А и Б може да са признати за собственици по отношение на общината, но по отношение на В не са собственици, с две думи - не са собственици.
Поне на първо мислене така. Може да не съм права.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот narina » 29 Мар 2012, 11:55

REVOLUTION написа:...Фактически на място няма никакви видими промени , няма преместване на граници , няма отразяване в кадастралния план, А и Б изобщо не са се мяркали там.
....Може ли обаче А и Б да претендират давностно владение на тези 150 кв.Според мен не , тъй като де те са признати за собственик и няма как да упражняват давностно владение върху "уж" собствения си имот и все пак?
.....
Според мен - не, най-малкото не виждам как ще докажат фактическа власт /в хипотезата на portokal /. По-скоро ми се струва, че Общината или В ще могат да се ползват, съдейки от фактологията.
ммм... може да прозвучи тъпо, но как две години след продажбата на имота са се легитимирали като собственици и са предявили иска в това си качество?! :oops:
Последна промяна narina на 29 Мар 2012, 12:14, променена общо 1 път
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 29 Мар 2012, 12:09

portokal написа:По първия въпрос мисля, че могат да претендират за придобиване по давност, ако докажат фактическа власт и ако новите 150 кв.м. могат да образуват самостоятелен имот. А и Б може да са признати за собственици по отношение на общината, но по отношение на В не са собственици, с две думи - не са собственици.
Поне на първо мислене така. Може да не съм права.

А в случай , че си права , може ли ние да претендираме , че владението е скрито.Защото ние не знаем за това нещо.Те не са предприели никакви фактически действия от които може да разберем , че владеят.Не са идвали в имота , не са го ограждали-нищо.
От друга страна В си е владеел имота.Даже има цяла сага с незаконно строителство върху него , дела и т.н.Като през цялото време не е знаел , че всъщност парцела е двойно по голям.
Общината от трета страна няма никакви претенции , даже си е вписала в разписната книга и тримата като собственици. :lol:По квадратура обаче си излиза стария размер , щото така и кадастралната карта си стои непроменена.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 29 Мар 2012, 12:37

narina написа:
REVOLUTION написа:...Фактически на място няма никакви видими промени , няма преместване на граници , няма отразяване в кадастралния план, А и Б изобщо не са се мяркали там.
....Може ли обаче А и Б да претендират давностно владение на тези 150 кв.Според мен не , тъй като де те са признати за собственик и няма как да упражняват давностно владение върху "уж" собствения си имот и все пак?
.....
Според мен - не, най-малкото не виждам как ще докажат фактическа власт /в хипотезата на portokal /. По-скоро ми се струва, че Общината или В ще могат да се ползват, съдейки от фактологията.
ммм... може да прозвучи тъпо, но как две години след продажбата на имота са се легитимирали като собственици и са предявили иска в това си качество?! :oops:

Ами бая тъпо е наистина.С удостоверение за наследници и с препис от отменения кадастрален план(или както и да се наричаше , че не е пред мен решението), в който имот 124 е записан на наследодателя им.Общината лесно е можела да спечели делото , защото е имала информация(отбелязано в разписната книга нов собственик) , но си е кротувала и хоп готово. :mrgreen:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Melly » 29 Мар 2012, 13:05

По въпросите за приложението на чл.120 ЗЗД и други във вр. с давността ВКС се е произнесъл така:
СПИРА касационното производство и прави предложение пред Общото събрание на гражданската колегия за издаване на ТР на ОСГК по реда на чл. 292 ГПК по въпросите:
1./ При приложението на чл. 120 ЗЗД, позоваването на давността пред орган, сезиран за защита на субективното право, касае ли хипотезите на придобивна давност.
2./ Изтеклият, установен от закона срок по чл. 79 ЗС води ли автоматично до придобиване право на собственост и позоваването на давността елемент ли е от фактическия състав на придобивно основание.,
3./ За възможността да бъде придобито право на собственост на недвижим имот, на основание чл. 79 ЗС от лице, която не се е позовало на давността преди смъртта си и възможността неговите права да се признаят на неговите наследници в съдебен процес по спор за собственост.

Доколкото казусът ти попада в горните хипотези, REVOLUTION, искай спиране на производството до произнасяне на ТР.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vassilev » 29 Мар 2012, 13:12

REVOLUTION написа:Като през цялото време не е знаел , че всъщност парцела е двойно по голям.

За имот 124 отреждан ли е някакъв парцел ?
И малко не ми е ясно защо искът е бил по чл.108, а не по чл.109-а например.
Последна промяна vassilev на 29 Мар 2012, 14:39, променена общо 1 път
vassilev
Активен потребител

Мнениеот portokal » 29 Мар 2012, 14:07

REVOLUTION написа:А в случай , че си права , може ли ние да претендираме , че владението е скрито.

Като че ли да, или по-скоро - че не е имало владение, липсва фактическата власт (корпусът). Нека я докажат. :roll:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот vassilev » 29 Мар 2012, 14:50

portokal написа:
REVOLUTION написа:А в случай , че си права , може ли ние да претендираме , че владението е скрито.

Като че ли да, или по-скоро - че не е имало владение, липсва фактическата власт (корпусът). Нека я докажат. :roll:

В какъв смисъл владението да е скрито, то за да го има трябва да е явно.
А за доказване на корпуса-те си имат начален момент-въвода във владение от съдебния изпълнител и ако близките дни се завъртят да се поразтъпчат по тези 150 кв.м. и ги видят бабичките от пейката -ей го и втория момент с което заключват и периода между тях.
Друг е въпросът, дали тези 150 кв.м. могат да бъдат предмет на владение, респ.придобивна давност-ако са били част от парцела който е отреден за 124-явно цъ преди 2001 г. според мен де.
vassilev
Активен потребител

Мнениеот portokal » 29 Мар 2012, 14:56

vassilev написа:...то за да го има трябва да е явно

Нали и аз това се опитах да кажа. :lol:
А ако бабичките заявят, че почти всеки ден са там от пет-шест-десет години насам и през това време само клиентите на Революцията и Община Пловдив (или там която община е) се въртят наоколо, никой друг? ;)
Не им трябва владение преди 2001 г. (преди ЗУТ), явно и след това ги устройва идеално, минали са 11 години.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот vassilev » 29 Мар 2012, 15:09

portokal написа:
vassilev написа:...то за да го има трябва да е явно

Нали и аз това се опитах да кажа. :lol:
Не им трябва владение преди 2001 г. (преди ЗУТ), явно и след това ги устройва идеално, минали са 11 години.

Да, да-теб те разбрах, но ми беше интересно какво Революшън има предвид с позоваване на "скрито" владение.
А за 2001 година-тогава имат начален момент-протокола за въвод, а за след това-не знам. Но пък , ако са въведени в част от парцел, която не може да се придобива по давност (зтсу) дали въобще е започнала да тече придобивната давност.
vassilev
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 29 Мар 2012, 15:20

Имота попада в Упи 5-озеленяване в кв.11 по плана на с..............
Това ли имаш предвид под отреден парцел , не съм много наясно с терминологията на ЗУТ , ЗТСУ.
Имал съм предвид , че владението не е явно , в смисъл че фактическата власт не се упражнява така , че собственикът да може да научи за нея.
Скритото владение е владение.Това ясно проличава от това , че лицето което я е отнело може да я брани по реда на чл.75 ЗС.Скритото владение обаче не може да се противопостави на владелеца от който е отнета веща до момента , в който за последния станат известни действията на "скритият" владелец.
Как да разбереш за въвод за владение , който е останал само на книга.Не можеш да наблюдаваш всеки ден имота.След като отидеш и няма никакви видими следи как да разбереш , че част от имота се владее от бившите ти продавачи.Това имам предвид.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 29 Мар 2012, 15:43

Да, сега те разбрах.Имаш предвид отнемане на владението по скрит начин.
Според мен, ако се стигне до спор- А и Б ще доказват, че са владели тези 150 кв.м. само в два момента-начален и краен, а през останалото време може въобще да не са стъпвали, но пък съда това няма да го интересува-чл.83 ЗС, освен, ако В (или някой друг) не е прекъснал по чл.81 ЗС повече от 6 м. владението им, като е отстранил А и Б от тези 150 кв.м., но пък как да стане щом като не е знаел, че парцела му е двойно по-голям.
Де да знам-правя си гимнастика.
Мен ако питаш-твоите хора да отделят някой лев и да ги заградят тези 150 кв.м. към своя имот още вчера и ако тръгнат А и Б да съдят, да изпитват трудности за втория момент.
vassilev
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 29 Мар 2012, 16:08

REVOLUTION написа: А и Б продават с нот.акт на В недвижим имот №124 с площ 150 кв. и съседи подробно описани.Изобщо нот.акт си е перфектен.При сделката се лигитимират с конст.нот акт.Сделката е през 97 година.
През 99 год. А и Б предевяват иск по чл.108 ЗС срещу един от съседите на имота-Общината(собственик на имот 123).В иска твърдят , че са собственици на имот 124 и искат след като ги признаят за такива да им се предаде 150 кв. от имот 123 , който Общината владее без основание , тъй като те са част от имот 124.Пред съда представят удостоверение за наследници и предходен план , в който имота е записан на наследодателя им.Следва експертиза и съдът излиза с решение , че действително те са собственици и общината да им предаде исканото място от 150 кв., индивидуализирано в експертизата.
Решението влиза в сила през 2001г. ....
А може ли да претендират , че са продали само 150 кв. , въпреки че са продали имот 124 , а останалите 150 са си техни по наследство , щото към момента на продажбата не са били част от имота?

Може ли мое невежество по тези въпроси да попита, че му стана интересно /знам, че Революцията няма да се сърди :lol: :

Тук нещо неприложена регулация ли има? Бата мата това придаване на части от съседните имоти с новия план, при положение, че целия имот № 124 е с площ 150 кв. м. /при продажбта 97 г./, пък после - 108-ца - искат си владението върху други 150 кв.м. от имот № 123 с представен "предходен план" :roll: /уважена, най-вероятно - неприложена регулация, какво друго може да бъде :roll: / Пък и
REVOLUTION написа:В си е владеел имота.Даже има цяла сага с незаконно строителство върху него , дела и т.н.Като през цялото време не е знаел , че всъщност парцела е двойно по голям.

Сега какво да разбирам - през 1997 г. се продава имот № 124 е с площ 150 кв.м. по план от година Х г. По някое време преди това /по "предходния план" - от година Х - Y/, имот № 124 е бил с площ 300 кв. м. По някое време 150 кв. м. от него са били придадени към имот № 123, но регулацията не е била приложена, така ли :oops: :oops: :oops:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 29 Мар 2012, 16:24

Тя, ако регулацията е била приложена в онези времена, щеше да се говори не за имоти, а за парцели, защото с прилагането й, парцелните граници ставаха имотни.
Но тук спорът не е бил (предполагам де) за придаваеми и разполагаеми части, а по 109-а, но тъй като ищците са продали имота си и за този иск са нямали активна легитимация, то са изхитрували и са предявили иск по чл.108 който според мен е бил недопустим, ама ... знам ли... :roll:
vassilev
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 29 Мар 2012, 16:28

Значи квадратурата съм си я измислял , да не обърквам повече.
По време на продажбата е 128 кв. през 97г.
После изведнъж към 99г. стават 230 кв.-към момента на подаване на иска по 108.(поне в Р пише така , че е 230 кв.м. , но пък дали предварително е събран 128+102(претендираните) нямам представа).

По иска ищците се позовават на отменения план на селото имота е бил с номер 39(52г.).По сега действащия от 66г. е с номер 124.
Със заповед еди коя си от 95г. е било извършено попълване на кадастрална основа , като границата на съседния 123 от разположението е изместена по посока на 124 , като вещото лице установява точно една площ заключена между определени точки , че е принадлежала към 124.
Тая площ е 102 кв.м.
Съдът отсъжда общината да предаде "собствеността" и да отстъпи владението на това "дворно място" от 102кв. определено между еди кой си точки по експертиза , което е част от имот 124.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 29 Мар 2012, 16:38

REVOLUTION написа:Съдът отсъжда общината да предаде "собствеността" и да отстъпи владението на това "дворно място" от 102кв. определено между еди кой си точки по експертиза , което е част от имот 124.

...който обаче не е собственост на ищците. :lol:
Ако поискате сега поправка в кадастланата карта от името на В, позовавайки се на определена с Решението истинска граница и че същото е задължително за В като правоприемник ?! 220/1/ ГПК
vassilev
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 29 Мар 2012, 16:44

vassilev написа:
REVOLUTION написа:Съдът отсъжда общината да предаде "собствеността" и да отстъпи владението на това "дворно място" от 102кв. определено между еди кой си точки по експертиза , което е част от имот 124.

...който обаче не е собственост на ищците. :lol:

Да! :lol:
Бая са изхитрили. :D
REVOLUTION
Активен потребител

Назад към Имотни казуси