начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Номер на нот. акт и разлика в квадратура???

Казуси за недвижими имоти

Номер на нот. акт и разлика в квадратура???

Мнениеот Sir_Humphrey » 05 Апр 2012, 00:43

Здравейте, аз съм прост потребител на административни услуги в Булгаристан и имам 2 въпроса, възникващи след влизането в сила на кадастрална карта в район Банкя, София.

1. На 8.3.2012 г. влезе в сила кад. карта на район Банкя. Допреди това на няколко пъти съм вадил скица на УПИ-то си от районната администрация, и винаги досега в скицата в вписван като номер на нот. акт този, който стои гордо точно под надписа "НОТАРИАЛЕН АКТ ЗА ...".
След влизането в сила на кад. карта си извадих скица от Службата по геодезия, картография и кадастър - София. В тази скица е вписан някакъв друг номер на нот. акт. Почти бях започнал да пиша жалба, че са ми издали документ с невярно съдържание, когато забелязах, че номерът, който е вписан в новата скица, наистина присъства в нотариалния ми акт, но е забутан в ъгъла горе вдясно.
Никога досега не бях забелязал, че този нот. акт има и втори номер, съответно в декларацията си по чл. 14 ЗМДТ съм вписал по-централно стоящия. След осъзнаването, че съществува и втори номер, си направих справка за имота в имотния регистър на www.icadastre.bg и се оказа, че там присъства само забутаният в ъгъла номер.
Та питането ми е: кой номер на нотариален акт е "по-истински"? :shock:

2. При регулацията на квартала е установено по съответния ред, че моят имот е с площ 793 кв. м. На тази база след това са изършвани делба и дарение, и винаги в скиците, съответно в нот. актове е пишело, че площта е 793 кв. м. и като толкова съм го декларирал по чл. 14 ЗМДТ.
Сега, при оцифряването и влизането в сила на нова кадастрална карта, изведнъж УПИ-то ми "набъбва" до 799 кв. м.
Питането ми е: препоръчително ли е да си издам констативен нот. акт, в който да бъде отразена новата площ, или да не се бутам между шамарите?

Ще съм благодарен, ако ми отговорите.
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Re: Номер на нот. акт и разлика в квадратура???

Мнениеот rozablue » 05 Апр 2012, 08:26

С бегъл поглед върху Вашите запитвания, Ви казвам следното:

1.Валидният номер е този,който е горе, защото той е номерът на записа в Агенция по вписванията.

2.Трайте си и си живейте живота. Няколко квадрата не са проблем. Но ако трябва официално да ги присъедините с нот.акт, трябва да докажете собствеността си върху тях - т.е. да се установи дали не са общински, държавни, а също така да докажете давността си на ползване върху тях - защото ако нямате давност на ползване, а се окаже,че са общински, трябва да ги платите.
rozablue
Потребител

Re: Номер на нот. акт и разлика в квадратура???

Мнениеот emilgrigorov » 05 Апр 2012, 17:47

rozablue написа:С бегъл поглед върху Вашите запитвания, Ви казвам следното:

1.Валидният номер е този,който е горе, защото той е номерът на записа в Агенция по вписванията.

2.Трайте си и си живейте живота. Няколко квадрата не са проблем. Но ако трябва официално да ги присъедините с нот.акт, трябва да докажете собствеността си върху тях - т.е. да се установи дали не са общински, държавни, а също така да докажете давността си на ползване върху тях - защото ако нямате давност на ползване, а се окаже,че са общински, трябва да ги платите.

+1
Но, по втората точка, да поясня.
Разликата е в рамките на допустимата грешка на кадастралната карта.
Имайте предвид, че КК определя границите на имота Ви с точност 40-60 см (една малка крачка). По-голяма точност се постига с поправка на КК, придружена с геодезическо заснемане на границите и двустранен протокол между съседите. Тоест, със съседа забивате колчетата, правите протокол, че там е границата, и геодезиста заснема колчетата).
При такова определяне, чак тогава си заслужава да мислите за уреждане собствеността на разлики, каквито неминуемо ще възникнат. Преди такова действие, по-добре инвестирайте в бира.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Имотни казуси