начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

Ако някой може да помогне.

Казуси за недвижими имоти

Ако някой може да помогне.

Мнениеот bjbjbj » 28 Апр 2012, 20:00

За да отхвърли предявения иск с правно основание по чл.26, ал.2 ЗЗД, както и евентуалния иск по чл.27 ЗЗД във връзка с чл.29 ЗЗД, съдът е приел, че същите са неоснователни и недоказани, тъй като: не е установена липса на съгласие на молителката Д. И. за сключване на договор за покупко-продажба на недвижим имот от ответника К.Г., оформен с нотариален акт №33/18.09.1995г.; не е установена по надлежния ред без паричност на сделката и че не са налице измамливи действия от страна на ответника, въвели в заблуждение молителката, с цел да я мотивират да сключи сделката. За да отхвърли иска, съдът още е приел, че молителката-ищца, като „нормален, зрял човек”, трезво преценяваща нещата, имаща точна представа за сделката и желаеща да се извърши продажбата, дори да се приеме, че е имало действия на ответника, насочени към въвеждане в заблуждение, в случая е налице грешка в съображенията на молителката, която грешка е правно- ирелевантна ( без значение за правото).
Аргументирайте правилно ли е решението на съда.
Много се извинявам,на милата ми дъщеричка не може да си реши домашното.Ако някой може да помогне,моля.
bjbjbj
Младши потребител

Re: Ако някой може да помогне.

Мнениеот arteglam » 30 Апр 2012, 17:56

То решението е написано :) Как така дали е вярно или не. Вие давате правните изводи на съда и малко фактическа обстановка, която на мен ми изглежда недостатъчна, за да се направят кой знае какви заключения. Той съда е установил всичко, което трябва да е установи, за да е налице измама и не е доказана такава. Само това ми е малко странно "дори да се приеме, че е имало действия на ответника, насочени към въвеждане в заблуждение, в случая е налице грешка в съображенията на молителката, която грешка е правно- ирелевантна ( без значение за правото)."
Предполагам че този иск, който ви е главния по чл. 26, ал. 2 е предложение второ ЗЗД (липса на съгласие). А втория по чл.27, ал. 1 е предложение 4 ЗЗД (измама)във вр. с чл. 29 ЗЗД. Уточнение за по-точно. Колегите да кажат ако имат идеи, но аз не виждам нищо интересно тук.
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
arteglam
Младши потребител

Назад към Имотни казуси