Здравейте,
На 10.07. ми изтича обезщетението за безработица и бих искала да започна да се водя на работа и да се осигурявам за всички социални рискове. Имам доходи от работа по Интернет. Възможностите ми са две - да се регистрирам като специалист на свободна практика и да се самоосигурявам като декларирам и верифицирам доходите от дейността си или да се "водя" на работа във фирма на мои познати, като си поемам всички разноски по осигуровките. Кой от двата варианта би ми бил по-изгоден финансово?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 10:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Самоосигуряване или чрез фирма на познати?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Самоосигуряване или чрез фирма на познати?
Зависи какво разбирате под
Ако целта е, най-малък разход за осигуровки е: работа във фирмата на познатите на половин работен ден. Но товаkviktoriya написа: по-изгоден финансово?
ще е на много ниска база, и ако се наложи да се ползва, не знам дали ще е най-изгодно финансово.kviktoriya написа: да се осигурявам за всички социални рискове.?
- fbr65
- Потребител
Целта е едно сносно бъдещо майчинство за след година и половина. Затова ако се спра на варианта в приятелската фирма, ще е на цял работен ден.
И в двата случая смятам да се осигурявам на 750 лв.
И в двата случая смятам да се осигурявам на 750 лв.
- kviktoriya
- Нов потребител
Осигуряването в приятелската фирма в този случай, може да спести само счетоводните разходи.
- fbr65
- Потребител
След вдигане на периода за изчисляване на майчинството на 24 месеца се губи смисъла от надуване на осигурителния доход с цел по-голямо обезщетение.
- microfin
- Младши потребител
Ако ще се осигурявате в "приятелска фирма" на трудов договор, най-вероятно ще трябва да поемете и осигуровките за сметка на работодателя, освен това имате и ДОД, ТЗПБ... И като цяло - на един и същ осигурителен праг като самоосигуряващо се лице ще плащате по-малко, в сравнение с варианта на трудов договор, който описвате.
Но като самоосигуряващо се лице може би ще трябва да прибегнете и до услуги на счетоводител, което увеличава разходите Ви.
Но като самоосигуряващо се лице може би ще трябва да прибегнете и до услуги на счетоводител, което увеличава разходите Ви.
- microfin
- Младши потребител
Въпроса е до това по времето на "самоосигуряването" какви доходи ще имате Ако нямате доходи или имате по-малки, от избраният от вас осигурителен доход, самоосигуряването ще ви е по-изгодно
- prnedev
- Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|