начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

Как да оспоря констативен нотариален акт

Казуси за недвижими имоти

Как да оспоря констативен нотариален акт

Мнениеот hell63 » 02 Юни 2012, 06:09

Здравейте, собственик съм на имот-УПИ, като имам нотариален акт за собствеността. Наскоро установих, че друго лице -без никаква родствена връзка, си е направило нотариален акт за собственост в резултат на "обстоятелствена проверка". Как мога да оспоря този нот.акт като недействителен? Заплащам ежегодно данък недвижим имот и имам квитанции за това. Благодаря предварително!
hell63
Нов потребител

Re: Как да оспоря констативен нотариален акт

Мнениеот n_ikito » 02 Юни 2012, 08:09

В съда...
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 02 Юни 2012, 08:56

...с установителен Иск за собственост по чл.108 от ЗС/закон за собствеността/.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 02 Юни 2012, 09:25

Иск към съда за пряко приложение на чл.17, ал.1 и 3 от Конституцията.
petko_a
Потребител

Мнениеот Гост. » 02 Юни 2012, 12:51

hell63 написа:Здравейте, собственик съм на имот-УПИ, като имам нотариален акт за собствеността. Наскоро установих, че друго лице -без никаква родствена връзка, си е направило нотариален акт за собственост в резултат на "обстоятелствена проверка". Как мога да оспоря този нот.акт като недействителен? Заплащам ежегодно данък недвижим имот и имам квитанции за това. Благодаря предварително!

Плащането на данъци за имота не ви гарантира нищо, ако не ползвате същия.
За да се снабди с акт за собственост по реда на обстоятелствената проверка, то новия собственик е доказал пред нотариуса с трима свидетели, че последните 10 години е владял имота.
Ще се наложи да се обърнете към адвокат, който да провери цялата документация, за да ви даде отговор има ли смисъл да водите дела( дълги и платени). В повечето случаи се решават с оглед казаното от свидетелите.

neutralen написа:...с установителен Иск за собственост по чл.108 от ЗС/закон за собствеността/.

това е някаква нова правна фигура- 108-цата е осъдителен иск, макар и имплицитно включващ в себе си установителен.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Юни 2012, 08:38

poli_g Закачам се, но аз бих написал!
Плащането на данъци за имота не ви гарантира нищо, ако не владеете същия.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 10 Юни 2012, 12:20

julyanvonemona написа:

poli_g Закачам се, но аз бих написал!
Плащането на данъци за имота не ви гарантира нищо, ако не владеете същия.

Заплащане на местен данък не е елемент от фактическия състав на чл. 79 ЗС, респективно неплащането му не води до загубване правото на собственост :) Изобщо данъчното задължение няма общо тук ( на общината и е все тази, че за един и същи имот се заплаща повече от веднъж местен данък).

Употребила съм глагол, който е разбираем за питащия като придобил общественост, защото ако му напиша, че притежава титул за собственост( ...собственик съм на имот-УПИ, като имам нотариален акт за собствеността...), по силата на който е собственик със следните правомощия - да владее ( да упражнява фактическа власт лично или чрез другиго върху вещта, да я държи, да си служи с нея), да ползва ( вече в юр. смисъл- получава граждански и естествени плодове), и разпорежда (чиято последица е изцяло или отчасти да се прекрати правото на собственост) с имота, то неминуемо щеше да се стигне до последващи въпроси изискващи обяснение, което е ненужно според мен.
Преценила съм с кого комуникирам, но без да търся термини за допълнително объркване у човека.

Благодаря за забележката, но между колеги не би се наложило да разяснявам, какво съм вложила в написаното. :)
Гост.
Старши потребител

Назад към Имотни казуси