начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Домоуправител и касиер в едно ?!

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Домоуправител и касиер в едно ?!

Мнениеот plamen_bg » 26 Юли 2012, 21:04

Здравейте,
Внимателно прочетох закона за управление на етажната собственост, но не намерих отговор на въпроса си.
Накратко:
- Домоуправителя свиква някакво събрание, липсва протокол от него /или е фалшифициран/ и решава, че той ще е И домоуправител И касиер. Това става в момент в който започват сериозни и скъпи ремонти на обща собственост. Става дума за вход на 12 етажа, с около 180 живущи.
По закон има ли въобще право на това да е и домоуправител и касиер ?
plamen_bg
Нов потребител

Re: Домоуправител и касиер в едно ?!

Мнениеот lakavitsa » 27 Юли 2012, 21:39

Здравейте,
Внимателно прочетох закона за управление на етажната собственост, но не намерих отговор на въпроса си.
Накратко:
- Домоуправителя свиква някакво събрание, липсва протокол от него /или е фалшифициран/ и решава, че той ще е И домоуправител И касиер. Това става в момент в който започват сериозни и скъпи ремонти на обща собственост. Става дума за вход на 12 етажа, с около 180 живущи.
По закон има ли въобще право на това да е и домоуправител и касиер ?

нямам претенции да съм специалистка по ЗУЕС, но ако считате, че нещо не е наред искайте отмяна на избора на този вид структура по ЗуеС, щом издиша отвсякъде. Ако ви стиска. Щото има доста войнствени домоуправители понякога. Вижте с какво този протокол от ОС, учредително или годишно събрание на вече изградена структура е фалшив и нагласен. С доказателства.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот toni_sf » 13 Авг 2012, 16:15

:D Пламене пак задаваш неадекватни въпроси , пригответе си между 5-7лв на човек и си изберете външна фирма която ще ви свърши работа .
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот lakavitsa » 13 Авг 2012, 17:08

и това е вариант, тони сф, но ако собствениците или ползвателите са все още недоверчиви към външни проф.управители, каквато е например картината в по-малките градчета, доста ще се изпоти докато ги убеди, че тони сф ще бъде само този който ще им свърши работа
lakavitsa
Потребител

Мнениеот plamen_bg » 16 Авг 2012, 21:48

Уважаеми toni_sf ,
Благодаря за съвета, но леко ме смути това `ПАК`. При положение, че става дума за ВТОРИЯ ми пост /с този/ във форума.
Проблема е комплициран. 90% от собствениците са пенсионери, ментално неадекватни. С цялата ми любов към възрастните хора - просто съм изумен каква лесна плячка са.
Втрещен съм и от факта, че `гласуваните` разходи за ремонт /няма протоколи от събрания, няма НИЩО/ в размер на 250 лева на жилище, бяха платени моментално от пенсионерите, и само ние, РАБОТЕЩИТЕ се чудим как да ги съберем.
Всъщност, проблема май въобще не е за този сайт. По тази причина се опитвам да си осигуря друга собственост.
plamen_bg
Нов потребител

Мнениеот lakavitsa » 16 Авг 2012, 22:19

Уважаеми toni_sf ,
Благодаря за съвета, но леко ме смути това `ПАК`. При положение, че става дума за ВТОРИЯ ми пост /с този/ във форума.
Проблема е комплициран. 90% от собствениците са пенсионери, ментално неадекватни. С цялата ми любов към възрастните хора - просто съм изумен каква лесна плячка са.
Втрещен съм и от факта, че `гласуваните` разходи за ремонт /няма протоколи от събрания, няма НИЩО/ в размер на 250 лева на жилище, бяха платени моментално от пенсионерите, и само ние, РАБОТЕЩИТЕ се чудим как да ги съберем.
Всъщност, проблема май въобще не е за този сайт. По тази причина се опитвам да си осигуря друга собственост.

Обръщате се към тони сф, но ще си позволя коментар вместо него. Това се е получило при вас, но на повечето места трудно ще се извадят тези стотачки от подозрителните пенсионери. Наричам ги подозрителни, защото гореспоменатата менталност е особена пречка, а и големият им житейски опит, недоверчивостта им към писменото оформяне на протоколи, гласувания, заседания на УС допълват песимистичната картина. Разбира се, това е за ЕС в провинцията, А сигурно това е така и покрай отоплителните инсталации в големите градове, особено там където има и по-малко, да си кажем направо, по-малко интелигентност. Свидетел съм на случай в съседните блокове, където има желание за присъствие на 2 души при разплащане, отколкото разплащателни документи, протокол или фактура.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот trando58 » 17 Авг 2012, 13:58

В първоначалната редакция на ЗУЕС от 2009г. беше изрично упоменато,че не може Управителят да бъде и касиер.Със следващите поправки,доколкото съм запознат,този текст изчезна.Това е може би за удобство в малките ЕС с по няколко апартамента. И има логика. Друг е въпроса,че всяко ОС в ЕС може да решава ,според разпоредбите на нормативният акт, какво и и как да му бъде управлението в блока (грубо казано)Това,че те се нарушават(разпоредбите) и не се спазва (закона) си има начини и срокове на обжалване.Всичко което е незаконно ,пада в съда,стига да се спазят процедурите. Все пак,това,че домоуправителят - касиер е "Мистър 20%" трябва и да се докаже ,нали?
trando58
Потребител

Мнениеот lakavitsa » 17 Авг 2012, 15:02

Все пак,това,че домоуправителят - касиер е "Мистър 20%" трябва и да се докаже ,нали?

Съгласен съм и така трябва да бъде - в храма на Темида. За съжаление това важи за Ет. Собствености, където има преобладаващо присъствие на хора с по-ново мислене, хора с милеене за сградите, хора, които са свикнали да обновяват, ремонтират, украсяват, ако щете и "обичат" така наречените общи според ЗУЕС части. Истинска "агония", както от екрана на Тв един известен продуцент определи са диалозите или разговорите м/у хора от различни поколения, не дай боже едната страна от тях да е с по-ниско да речем интелектуално, защо не и ментално ниво.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот trando58 » 17 Авг 2012, 15:09

Съжалявам,но човек,не може да избира само родителите си.
trando58
Потребител

Мнениеот draganovh » 28 Фев 2017, 11:07

Здравейте на всички!

Няма да пускам нова тема, тъй като въпроса ми е точно за тази :-)

В проце сме на избиране на нов домоуправител, нов Управителен и Контролен съвет + нов касиер.
Според най-последните измения в ЗУЕС, оставам с впечатление, че домоуправителя МОЖЕ да бъде и касиер, прав ли съм?
Вчера звънях до Общината, но точно тази седмица я няма служителката, която отговаря на тези въпроси :-(

Има упоменато, че касиера не може да бъде роднина и т.н. с никой от двата съвета, но никъде изрично не пише за връзката домоуправител-касиер. Понеже никой не иска да е касиер, а предишния вече е доста възрастен, идеята ми е да изберем домоуправителя и за касиер (младо момче е, има и свободно време), а пък ще го контролираме по-серизно и готово.
Със сигурност ли това е възможно според Закона ме интересува?

Само това открих като текст в Закона:
(7) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Член на контролния съвет, контрольор или касиер
може да бъде собственик или ползвател, който не е съпруг, член на домакинството, не
е във фактическо съпружеско съжителство, в родствена връзка по права линия, по
съребрена линия до втора степен и по сватовство до първа степен с останалите
членове на контролния съвет, както и с членовете на управителния съвет или с
управителя.

Благодаря предварително!
draganovh
Нов потребител

Назад към Етажна собственост