начало

Проф. Пенчо Пенев събра десетки именити юристи със записките от работилницата на живота си Проф. Пенчо Пенев събра десетки именити юристи със записките от работилницата на живота си

Данък МПС ?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данък МПС ?

Мнениеот rossbgsf » 09 Окт 2012, 17:10

Здравейте,

Казуса ми е следния:

През 2008г. купих автомобил, който не съм регистрирал и декларирал в данъчното или в общината, съответно не съм плащал данъци за него, сега тази година, месец септември го продадох, бях при нотариус, имам договор, не ми е искал бележка за данъци. Новия собственик си го е регистрирал в КАТ на негово име и има нов талон. Проблема му е че като е ходил да го декларира в данъчното (или в общината - не знам къде се декларират) не са искали да му го регистрират, защото са му казали че стария собственик (аз) не е плащал данък за тази година и излязло че се дължи данък 500 и нещо лева (толкова е на година, защото колата е мощна). Въпроса ми е ако отида в данъчното, мога ли да платя данък само за последната година - 2012 и то частично, само до месец септември ? Какво може да стане ако отида там ? Да не вземат да ми напишат няква глоба за всичките години. Възможно ли е да му дам на новия собственик примерно сумата за данъка за цялата 2012г. и той да си го внесе от негово име и да каже че иска той да плати данъка за 2012г. ?
rossbgsf
Нов потребител

Re: Данък МПС ?

Мнениеот TheOldMan » 09 Окт 2012, 19:28

Плащането може да се извърши и чрез пощенски запис, или чрез превод от някоя банка... Осведомете се колко е дължимата сума за 2012-та година до датата на продажбата и я превеждате по сметката за данъци на общината. Не знам дали биха "клъвнали" в общината на тази схема, но по-странното е че не искат да впишат колата на новия собственик - той няма нищо общо с данъка преди покупката и не би трябвало да му създават никакви пречки.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот rossbgsf » 09 Окт 2012, 23:18

Благодаря за отговора,

Проверих в един сайт за калкулиране на дънъка, но той не е официален и вероятно сметката не е точна. Ще му кажа на новия собственик да провери колко точно е данъка за 2012г. и ако е 519.75лв. (така излиза в сайта със калкулаторите) за цялата година ще му дам 390лв. което е за 9те месеца на 2012г. през които съм имал колата и той ще даде още 130лв. от себе си и да го плати за цялата 2012г. Или аз да го платя целия като той ми даде на мен 130лв. и ще преведа по сметката за данъци на общината и ще му дам вносната бележка да ходи с нея да си я регистрира. Така мисля че е най справедливо.

По принцип и аз знам че не би трябвало да закачат новия собственик а да гонят мен, нямат никакво основание да го занимават. Явно са се направили на луди или той не си знае правата.
rossbgsf
Нов потребител

Мнениеот thebeast » 05 Яну 2013, 00:59

Новият собственик дължи данък от месеца, в който е придобил автомобила съгласно договора. Нямат право да му откажат приемане на декларацията. Длъжен е само да представи документ за платен данък при придобиване, който е различен от данъка върху превозните средства.Ако не е платен - да му го начислят в задължение. За периода преди придобиването на автомобила новия собственик не отговаря за задълженията за данък върху превозните средства.
thebeast
Потребител

Назад към Данъчно право