начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Въпрос за реабилитация

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за реабилитация

Мнениеот violetakam » 08 Окт 2012, 17:31

Здравейте!
Осъдена съм през 2004г. по чл.227 Б , ал.2 - глоба в размер 500лв. Ако сега платя глобата, до колко време настъпва реабилитацията? Възможно ли е с молба до съда да ме реабилитират по-рано , а не в посочения едногодишен срок, при условие , че нямам други нарушения?
Предварително Ви благодаря.
violetakam
Нов потребител

Re: Въпрос за реабилитация

Мнениеот kintakal5 » 09 Окт 2012, 18:27

Здравейте.Аз искам да допълня въпроса...След изтърпяна пробация кой срок се прилага-чл.86 ал.1 и чл.88а от НК?Въпросът ми е по повод кой срок се възприема този по чл.86 или по-благоприятния чл.88а.Благодаря предварително.
kintakal5
Нов потребител

Мнениеот system » 10 Окт 2012, 11:51

kintakal5 написа:Здравейте.Аз искам да допълня въпроса...След изтърпяна пробация кой срок се прилага-чл.86 ал.1 и чл.88а от НК?Въпросът ми е по повод кой срок се възприема този по чл.86 или по-благоприятния чл.88а.Благодаря предварително.

Според чл. 86 ал. 1 т. 3 от НК и реабилитацията ще настъпи до една година от заплащането на глобата. НО - ако сте осъдена на глоба през 2004 г. (ако тогава съдебният акт е влязъл в сила) и не сте я платили, за Вас е изтекла давността за изпълнение на наказанието по чл. 82 ал. 1 т. 5 от НК - 2 години, а ако са предприемани някакви действия за събиране на глобата - чл. 82 ал. 4 във вр. с ал. 1 т 5 от НК - три години. Ако приемем най-дългия срок (три години), той е изтекъл през 2007 г. След още 1 година - т. е. най-късно през 2008 г., е изтекъл срокът по чл. 86 ал. 1 т. 3 от НК за реабилитация по право. Вярно е, че текстът въвежда като начален момент за този срок "изпълнението" на наказанието, но според мен той би бил приложим и когато изпълнението на това наказание (в случая глобата) стане невъзможно поради погасяване по давност. Така че според мен, за Вас е настъпила реабилитация по право ... стига разбира се да не сте била вече реабилитирана по право по-рано за други престъпления.
kintakal5 написа:Здравейте.Аз искам да допълня въпроса...След изтърпяна пробация кой срок се прилага-чл.86 ал.1 и чл.88а от НК?Въпросът ми е по повод кой срок се възприема този по чл.86 или по-благоприятния чл.88а.Благодаря предварително.

Мисля че е приложим чл. 88а от НК. Колизията идва от препращането на чл. 88а от НК към давностните срокове по чл. 82, а давностният срок за изтарпяване на пробацията е по-кратък от срока по чл. 86 ал. 1 т. 2 от НК.
system
Активен потребител

Мнениеот kintakal5 » 10 Окт 2012, 13:16

Много благодаря за отговора.И тук идва следващият въпрос.Как системата ще определи кой член да се приложи и ще бъде видно това в свидетелство за съдимост след изтичането на двугодишният срок?В смисъл тлябва да се предприеме някакво действие относно това.Благодаря предварително.
kintakal5
Нов потребител

Мнениеот kintakal5 » 24 Ное 2012, 09:35

?????
kintakal5
Нов потребител

Назад към Наказателно право