начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Покупка на част от земеделски имот, с дял и площ на частта

Казуси за недвижими имоти

Покупка на част от земеделски имот, с дял и площ на частта

Мнениеот mvangel » 05 Ное 2012, 23:35

Здравейте юристи,

Имам следният казус: миналата година закупих добросъвестно нива от 1200 кв.м. По препоръка на брокера, в норариалниат ми акт пише
"част от поземлен имот с планоснимачетн номер ХХХХХ с площ 1200 кв м, предствляващо съгласно скица Ном ХХХХ на общинска служба земеделие, район Овча купел, - дял 1 при граници....."
след няколко месеца, реших да закупя още земя от същият парцел с обща площ 7310 кв. м, а също така доведох и един приятел да закупи земя от същия поземлен имот. С собсвеника направихме делба от 7310 на 3000 и 4310. От дяла 4310 (където попадна моят дял от 1200 кв. м. ) аз закупих от собсвеника допълнително 955 кв м. а моят приятел 2150 кв.м, като за собственика остана собственост само на парцела от 3000 кв. м.

преди няколко дни се наложи да обсъдя казуса с друг нотариус в София от този който изповяда сделките описани по-горе, който ми заяви, че според ЗАКОН ЗА НАСЛЕДСТВОТО , чл. 72
" При съставяне на дяловете не се допуска разделянето на нивите на части, по-малки от 3 декара, на ливадите на части, по-малки от 2 декара, и на лозята и овощните градини на части, по-малки от 1 декар."
нотариалниат ми акт за покукпа на 1200 кв. м нищожен поради закупуването ми на 1200 кв от 7310 а не на идеални части 1200 от 7310.

Въпросът ми е следният: така описаната в нотариалниая ми акт (който е вписан в службата по вписванията) сделка действителна ли е , или има казус за нулирането описан от вторият нотариус?

Благодаря за професионалните отговори
Михаил
mvangel
Нов потребител

Re: Покупка на част от земеделски имот, с дял и площ на част

Мнениеот emilgrigorov » 06 Ное 2012, 08:24

По първия може да направите поправка на НА.
А Вие имате и два последващи нотариални акта - за делбата и за втората покупка.
Може да се снабдите и с констативен НА, заедно с приятеля, за имота 4310 кв.м, който имот, предполагам, има идентификатор.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Ное 2012, 18:29

Питал сте ме, дали мога да Ви помогна. Не съм адвокат, но по техническата страна на въпроса мога да Ви дам насоки.
Доколкото разбирам, сте придобили ( с приятеля) нива 4310 кв.м, от които Ваши са 2155/4310 идеални части, а на приятеля - 2150/4310 идеални части.
Разликата от 5 кв.м предполагам е упомената в делбата.
Ако правилно Ви разбирам, документът за собственост на тези 4310 кв.м е договорът за делба. Същият следва да е вписан.
За да разделите въпросните 4310 кв.м на два еднакви или на повече имоти, е необходимо да процедирате ПУП.
Ако Ви интересува, и си активирате личните съобщения (става от настройките в потребителския панел) , мога да Ви дам допълнителна информация.
Без човек да се е запознал с конкретните документи, а мой - принцип е - и да е видял на място имота, не звучи сериозно да дава каквото и да било професионално мнение. Та и това, което пиша по-горе, е само една хипотеза.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 06 Ное 2012, 19:46

А защо ПУП?
petko_a
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Ное 2012, 19:53

Щото падат под 3000.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 06 Ное 2012, 20:04

Да променят НТП и да не правят ПУП. :)
petko_a
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Ное 2012, 20:14

petko_a написа:Да променят НТП и да не правят ПУП. :)

Тая врътка гледам да я избягвам. А и предполагам, че тая земя не им трябва за мушмули.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 06 Ное 2012, 20:18

Може, може. На мен преди малко ми хрумна тази врътка. Ти защо гледаш да я избягваш?
petko_a
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Ное 2012, 20:32

petko_a написа:Може, може. На мен преди малко ми хрумна тази врътка. Ти защо гледаш да я избягваш?

Ми защото е допълнително движение в полза на ентропията, ако в крайна сметка целта е регулация. Виж, ако целта са ябълките или гроздето, това си е друга работа.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Ное 2012, 13:36

emilgrigorov написа:
petko_a написа:Може, може. На мен преди малко ми хрумна тази врътка. Ти защо гледаш да я избягваш?

Ми защото е допълнително движение в полза на ентропията, ако в крайна сметка целта е регулация. Виж, ако целта са ябълките или гроздето, това си е друга работа.

Да ама в производството по чл.200 или 201 ЗУТ такъв ПУП е абсолютно невъзможен! Трябва да се търси друга възможност. В конкретният случай дори и след като влезе в сила на новота ал.3 на чл.109 ПУП (26.11.2012)си остава възможно решение но на съвсем друго основание!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Имотни казуси