начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Надстройка на таван

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Надстройка на таван

Мнениеот naninia » 05 Яну 2013, 19:18

Здравейте,
Моля, дайте съвет по следния казус:
Притежаваме къща закупена през 70-сете години., с отстъпено право на строеж от държавата. По онова време земята е била държавна.След 90-та година, земята е реституирана и сега е частна собственост.Около 2000-та година сме правили ремонт на покрива(тавана), като билото не е променяно от първоначалния план, а стрехите са повдигнати с няколко реда тухли. Реститутите са обещетени по съдебен ред, за това че ние сме по средата на имота им, но както можете да се досетите сме им трън в очите и съответно пускат жалби в общината и ДНСК. Споделете какво мога да направя в настоящия момент, тъй като аз като наследник съм поставена пред свършен факт.Принципно-за търпимост-трябва ли да имам съгласие на собствениците земята(което няма как да вземем), или за узаконяване(ако въобще може)-ако не се вземе съгласие от собствениците на земята, да стане съсобственост.Всичко това го питам, макар че незнам въобще дали подлежим на тези процедури или по-скоро глоба от ДНСК и след това прердписание за събаряне?
naninia
Нов потребител

Re: Nadstroika na tavan,kushta s pravo na stroej

Мнениеот probcho » 05 Яну 2013, 19:30

naninia написа: Около 2000-та година сме правили ремонт на покрива(тавана), като билото не е променяно от първоначалния план, а стрехите са повдигнати с няколко реда тухли.

На колко етажа е къщата?
С колко се надигна стрехата с тези "няколко реда тухли"?
probcho
Активен потребител

Мнениеот naninia » 05 Яну 2013, 19:33

Къщата е на един етаж.От едната страна около 40 см., а от другата 70 см.
naninia
Нов потребител

Мнениеот probcho » 05 Яну 2013, 19:39

Може да се проведе процедура по узаконяване!
probcho
Активен потребител

Re: Надстройка на таван

Мнениеот julyanvonemona » 05 Яну 2013, 20:15

Може да се проведе процедура по узаконяване!

Дали не избързваш малко а probcho?
Хич не е ясно дали сградата съответства на действащия или действувалия по време на изграждането и ПУП
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 05 Яну 2013, 21:42

Едва ли питащата знае повече по въпроса... При оскъдната информация допуснах най-оптималното!
Ако желанието за навлиза в дълбочина е Ваше, то имате право да се опитате да потънете в дебрите на `70-те! :wink:
probcho
Активен потребител

Мнениеот naninia » 05 Яну 2013, 22:14

Благодаря Ви за коментарите!Може би не съм се изразила правилно или просто не разбирам достатъчно-къщата е закупена през 70те, с дог. за продажба(т.е. е с ок-документи), сега не е е проблем като цяло къщата, а тези въпросни редове тухли на тавана.За какво трябва да се връщам в 70те години, като промяната в тавана е от 2000та година.За действащия ПУП от 2000 година ли трябва да видя или?
naninia
Нов потребител

Мнениеот probcho » 05 Яну 2013, 22:21

Не знам кой е поправил заглавието на темата, но от изложеното по темата не навежда на тази мисъл, че става въпрос за надстройка... Ако е необходимо може питащата да конкретизира видовете извършени строително-монтажни работи и техния размер!
probcho
Активен потребител

Мнениеот naninia » 05 Яну 2013, 22:28

Къщата е на един етаж, ремонтиран е тавана през 2000та година, като кота било не е променяно, а кота корниз са променяни от едната страна с 40 см нагоре, а от другата страна 70 см нагоре-това е промяната от първоначалния план.
naninia
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Яну 2013, 22:35

probcho нека само си представим как тези няколко реда тухли са сложени върху сграда която по ПУП няма режим на застрояване. СТАВА ВЪПРОС ЗА ПОЛОВИНАТА ХИПОТЕЗА дали е допустима спряма действащия ПУП а иначе защо не и да се върнем и към '70 те? Няма лошо, само и само да отхвърлим или докажем хипотезата на чл.225 (2) т.1 ЗУТ.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 05 Яну 2013, 22:55

julyanvonemona, разбирам, че тези "празнични" дни бяха много протяжни и тягостни, но не е необходимо да търсим под вола теле!
Ако питащата вече си е изяснила питането и отговора, то тогава може да изпаднем в широкоспектърни хипотези търсещи частния случай, който да обобщава неприложимостта на законовите разпоредби за целият времеви обхват посочен от авторката!
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Яну 2013, 23:57

Така да бъде!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Яну 2013, 19:04

Въпросът според мен е друг:
Е ли приращение надзиждането с 4-5 реда тухли и усвояването на неизползваемото подпокривно простраство :?:
Според мен - Да, приращение си е.
Тоест, допустима е процедура реда на пар.127(1), така и на пар.127(2) и следващи. Но, по отношение собствеността, си е една друга бира.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 07 Яну 2013, 10:23

emilgrigorov написа:Според мен - Да, приращение си е.

Може би и Вие, emilgrigorov, малко избързвате. Ако къщата е с "ОК документи" (както се твърди), и в тях пише, че има и таван - едва ли ще е приращение.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Яну 2013, 15:48

Нека разграничим нещата!
От гледна точка на ЗУТ, можем да разискваме единствено приложим ли е §127 ЗИД на ЗУТ, а до колкото и ако във въпросния таван се обособил нов обект с различно предназначение можем да разискваме приращение ли е и ако е, чий е този обект - следователно спрямо кои лица трябва да се разглеждат опциите по §127.
Само че требе повече инфо!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 09 Яну 2013, 08:56

Интересна би била следната конструкция:
1. Удостоверение за търпимост, "..... строеж, представляващ двуетажна еднофамилна жилищна сграда с мазе, със Застроена площ 55 кв.м и Разгъната застроена площ 165 кв.м, първият етаж и мазето построени през периода 1981-1984г, а вторият, подпокривен, етаж построен през 1999-2000 г ..... "
2. Нотариален акт за право на собственост върху постройка по ОПС и давностно владение. Предвид непрекъснатото владение на постройката за период 12 години и повече.
3. Би могло да се поразсъждава и по отношение собственост върху земя и владението и посредством постройка, в тази насока.

Може и да стане, и ми се струва най-икономичен вариант. Стига да не е прекъсвано владението, но не вярвам.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 09 Яну 2013, 10:06

И в този ред на мисли, да попитам naninia :
1. Освен жилищната сграда, не сте ли правили случайно и някакви бараки, навеси, огради, порти, алейки , дворни чешми, изгребни ями, канализация, водопровод, ел.захранването как минава, и т.н ... ?
2. Какви трайни насаждения сте завъдили в годините и кой им бере плодовете от 2000г насам ?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 09 Яну 2013, 19:44

Оригинерен способ за придобиване право на собственост върху приращението? Интересна теза, г-н emilgrigorov - много интересна...
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Яну 2013, 20:19

Бях възложл на poli_g като видна съфорумка да проследи нескончаемия мораториум върху придобивната давност на имоти частна държавна и общинска собственост. В момента дамата най - вероятно е заета с по важни неща, иначе щеше веднага да ни светне дали в началото на 2013 мораториума най-после не е застинал в пространствено-времевия континуум. Това по повод
Притежаваме къща закупена през 70-сете години., с отстъпено право на строеж от държавата. По онова време земята е била държавна.
, а от тук и мераците за приращенията.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 09 Яну 2013, 20:26

Мерси, мерси :lol:
А след 90-та земята е реституирана, така че ... --- ... :lol:
За сметка на това, Поли е Ст.П., поради което с нея шега не бива, Емонски :!: Не бива :!: :!: :!:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация