начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Има ли престъпление?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли престъпление?

Мнениеот svettoslav » 10 Яну 2013, 21:29

http://www.google.bg/url?q=http://www.n ... F_7UQMTwwQ

Това с циганката сигурно сте го хванали по ТВ.Знае ли някой дали има образувано нещо,че ми стана много интересно.Когато го чух по ТВ-то се позамислих за малко,но завчера,по друг повод,вече по-сериозно се замислих :oops:
Мисълта ми е конкретно за чл.207 ал.2 НК .
svettoslav
Активен потребител

Re: Има ли престъпление?

Мнениеот svettoslav » 10 Яну 2013, 21:34

А и фактическата страна като гледам,хич не е малка работа.Колко деяния са? - колкото тегления е имало :? ..съучастие..в Гърция,продължавано престъпление...

За мен има престъпление и ще се изненадам ако нея привлекат,барабар с тумбата съучастници.Всъщност може и да не се изненадам чак толкова много :)
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 10 Яну 2013, 23:29

Макар че,сега като се позамисля с винаги трезвата си главица,ако бях наместо нашата картодържателка или пък съпруг на свекърва й примерно,сигур по-несъставомерно щях да гледам на нещата, хи хи.

Но в Булгаристан е така.Всички се чудят защо онзи жепеец занесе милионите на властта .Егати чука :lol:
В интерес на истината-не ти требе такова богатство.

П.П. Извод: Колко лошо е понякога да знаеш законите :?
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 10 Яну 2013, 23:47

От друга страна, защо ли твърдят, че няма да носи никаква отговорност за това деяние!? :roll: Излиза, че последиците са същите като при неплащането на сметкита за ток и вода. Ако си от малцинството, всичко ти е позволено. :?
П.П. Малко се съмнявам дали да се квалифицира по чл. 207 ал.2, може и да е по чл. 249. Не се знае каква е истината извън съдържанието на статията.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот svettoslav » 11 Яну 2013, 12:03

чл.249 ал.1 касае друга хипотеза,в частност случаите(не са малко хич),където Х тегли парите на У с картата на последния,обикновено му знае и пин-кода(т.к вероятно онзи си го е написал някъде в протмонето/както казваше един началник от МВР-"в пуртуфела" :) / при л. документи,ако не го знае наизуст).Тук тя си е титуляр.Въпросът е в присвояването.
Такова нещо по 249 НК би имало ако друга циганка или член на фамилията,или пък някой комшу,напипа вълшебната карта(ведно с ПИН-а) и почне да тегли.Дори да се опита да изтегли-пак попада там,най-малко за опит.
Голяма простотия ми се вижда обаче това "значителни имуществени вреди",които трябвало да са настъпили,за да имаме съставомерност по 249 ал.1 :?

За ал.2 обаче е друга работа.По-скоро изключва чл.207 ал.2 :?
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот chinchilla » 12 Яну 2013, 11:22

Без да съм юрист, съм на мнение, че въпросната циганка, няма никаква, или почти никаква вина. Вина носи лицето, което е направило грешката да преведе въпросните пари по нейната сметка. Нанесените вреди и обезщетение трябва да са насочени към него, не към циганката. Ромката, да си я гонят по члена за намереното и несъобщено (не знам члена кой е точно и какво гласи ), но според мен не би трябвало тя да връща каквото и да било.
Я си представете, Иван чака превод от братчеда в Щатите, вижда парите, решава, че братчеда е изпратил парите 2-3-4-5 месеца по-рано и си върши работа. В последствие се оказва, че парите не били тия, които трябвало, братчеда го е бутнала кола и няма кой да прати въпросния чакан превод. Какво правим тогава ?
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот nk7702n » 12 Яну 2013, 14:59

svettoslav написа:чл.249 ал.1 касае друга хипотеза,в частност случаите(не са малко хич),където Х тегли парите на У с картата на последния,обикновено му знае и пин-кода(т.к вероятно онзи си го е написал някъде в протмонето/както казваше един началник от МВР-"в пуртуфела" :) / при л. документи,ако не го знае наизуст).Тук тя си е титуляр.Въпросът е в присвояването.
Такова нещо по 249 НК би имало ако друга циганка или член на фамилията,или пък някой комшу,напипа вълшебната карта(ведно с ПИН-а) и почне да тегли.Дори да се опита да изтегли-пак попада там,най-малко за опит.
Голяма простотия ми се вижда обаче това "значителни имуществени вреди",които трябвало да са настъпили,за да имаме съставомерност по 249 ал.1 :?

За ал.2 обаче е друга работа.По-скоро изключва чл.207 ал.2 :?

Аз посочих тази разпоредба, защото въобще не вярвам във внезапната поява на такава голяма сума, както и да се извършват тегления с картата в продължение на няколко месеца, без никой да забележи това. По - реално ми изглежда деянието да е по чл. 249 отколкото по чл. 207. А иначе, всички уж ги намират ей- такива вълшебни карти и суми. :P
П.П. Дали наистина е титуляр не се знае, ако съдя, че инфото идва от статия, не знам доколко това е така. Странно ми изглежда ей- така да се появи такава драстична разлика в сумата, хайде да беше примерно 100, 200 лева - хубаво, ама чак пък 100 000 ... Те хората от банката да не пасат трева? Че и никой да не се обади и да се жалва, че му липсват пари от сметката. :roll:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот svettoslav » 14 Яну 2013, 11:09

nk7702n написа:Че и никой да не се обади и да се жалва, че му липсват пари от сметката

Доколкото ми е известно, от МВР съобщението е(а те се позовават на банката),че картата е "блокирала" и онази си тегли безотказно(явно обаче до определен размер на теглене,както са ги лимитирали). Може и да е станало известно на съответната банка(и),че в даден момент се губят едни пари,но кво от туй? :? Не съм наясно с подробностите относно това каква точно информация тече в инф. масив на банката при подобни "блокирани карти",когато се теглят пари чрез нея. Вероятно най-накрая щяха да я хванат,колкото и да променя метонахождението при тегленето (банкоматите) и да хитрува(имат си способи за засичане).

П.П. Относно изнесената факт. обстановка-то тя е една и съща в статиите,и от ТВ.Пък и ако бе напипала чужда карта,надали щеше да се стигне до тук-веднага ще я блокират. Пак от изнесеното,според някакви спецове по тия карти,можела да тегли,мисля с още две три нули след стоте хиляди :roll: Има го инфото в нета.
svettoslav
Активен потребител

Назад към Наказателно право