- Дата и час: 04 Дек 2024, 21:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Кога трябва да се даде съгласие по чл.134 (2) т.6 ЗУТ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
74 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Кога трябва да се даде съгласие по чл.132, ал.2, т.6 ЗУТ
Добре де, Емонски.
И все пак за значението на тези (устройствени, етажно-собственически и т.пр.) съгласия, на всичките там Заповеди, мораториуми, и знайни и незнайни форми на разпореждане с правото на собственикът да владее, да ползва и да се разпорежда със собствеността си
Щото ямата е голяма.
За пример: В нотариалния ми акт за гръцки имот всичките тези обстоятелства са описани. За един апартамент, примерно, Актът е тридесетина страници.
Ето, да речем, в общия случай Подробният устройствен план по отношение застрояването позволява, и едновременно с това ограничава в полза на околните, имотът за бъде застроен в определени граници (вкл. и височина) определено количество. Същевременно Законът регламентира равни права на всички собственици в определена област (квартал примерно). Изменението на ограниченията (правата) засяга интереси и на други собственици в този достатъчно голям регион.... Та, в този ред на мисли ...
И все пак за значението на тези (устройствени, етажно-собственически и т.пр.) съгласия, на всичките там Заповеди, мораториуми, и знайни и незнайни форми на разпореждане с правото на собственикът да владее, да ползва и да се разпорежда със собствеността си
Щото ямата е голяма.
За пример: В нотариалния ми акт за гръцки имот всичките тези обстоятелства са описани. За един апартамент, примерно, Актът е тридесетина страници.
Ето, да речем, в общия случай Подробният устройствен план по отношение застрояването позволява, и едновременно с това ограничава в полза на околните, имотът за бъде застроен в определени граници (вкл. и височина) определено количество. Същевременно Законът регламентира равни права на всички собственици в определена област (квартал примерно). Изменението на ограниченията (правата) засяга интереси и на други собственици в този достатъчно голям регион.... Та, в този ред на мисли ...
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
.... Та, в този ред на мисли ...
Та в този ред на мисли още от зората на нашето устроъствено законодателство ЗБНМ (1898) и "Правилата за застрояване на частни сгради в градовете" (Указ на Александър Батенберг от 1886) е прието че регулациите и правилниците за застрояване - имам съхранени такива, примерно за Хасково от 1924, са от "обществено благо" и не накърняват изначалното право на собственика на земята да строи както си иска. В същност през всичките тези вече над 100 години легислатурата е правила корекции и е доуточнявала до къде следва да се простира това "обществено благо". Нашето първоначално благоестройствено право е реципирано от италианското и е простичко за възприемане, а не можем да кажем, че италианците които са родили първите съвременни градове и благоустроени територии не са извървяли тежкия път на опитите (едва през 1941 се възприемат за цялата страна немските благоустройствени концепции). Разликата е че при нас опитите продължават.
Коментираният тук чл.136 (2) т.6 ЗУТ представлява още един опит да се доуточни кое какво и що! Понякога завъртян от вихъра на конспиративното мислене се питам дали този текст не е създаден по начин нарочно, тнъпите общинари да имат възможност да въздействат (поне на средностатистическия чунчо) и да отказват процедури по чл.135 ЗУТ. Нямам никакви доказателства обаче, но не е изключено и да е така. Т.е. в засуканите процедури да се "прекърши настъпателния устрем на противника" (Erich von Manstein). Противникът в случая е средностатистическия чунчо за който говоря.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Това е така.
Но нека отново:
ПУП (най-прост вариант, нискоетажно свободно жилищно застрояване). С влизането в сила на този ПУП възниква правото за разпореждане по чл.180-ЗУТ. В определено със самия ПУП количество, качество и разположение (и във височина).
Разположение - не навсякъде, и не - колкото си щеш, а в позволена зона, област, територия ( на отстояния от имотни граници и до определена височина).
В тази позволена зона (област, територия) правото на собственикът да ползва имота си с цел застрояване е ограничено. Ограничено е в полза на съседния имот ... Тоест, господстващ по отношение застрояването в тази зона се явява съседния имот... По силата на закона и произлязъл по силата на закона нормативен акт.
Но, дали собственикът на този съседен имот има право да се разпореди с това.? Да - има право!
Но нека отново:
ПУП (най-прост вариант, нискоетажно свободно жилищно застрояване). С влизането в сила на този ПУП възниква правото за разпореждане по чл.180-ЗУТ. В определено със самия ПУП количество, качество и разположение (и във височина).
Разположение - не навсякъде, и не - колкото си щеш, а в позволена зона, област, територия ( на отстояния от имотни граници и до определена височина).
В тази позволена зона (област, територия) правото на собственикът да ползва имота си с цел застрояване е ограничено. Ограничено е в полза на съседния имот ... Тоест, господстващ по отношение застрояването в тази зона се явява съседния имот... По силата на закона и произлязъл по силата на закона нормативен акт.
Но, дали собственикът на този съседен имот има право да се разпореди с това.? Да - има право!
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Чл. 180. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Правото на строеж в поземлен имот, се учредява в съответствие с влязъл в сила подробен устройствен план или виза за проектиране, издадена от главния архитект на общината (района) в предвидените от закона случаи.
Правото на строеж преди всичко е съставно право от правото на разпореждане т.е. ти като собственик на земята изначално разполагаш с него априори!
(NB!) то не възниква с влезлия в сила ПУП, а се учредява във съответствие с..... С други думи в съответствие с техническите изисквания зададени от ПУП.
Ако Вие emilgrigorov сте собственик на поземлен имот някъде из чукарите на "Нацонален парк Пирин", по силата на правото Ви на собственост Вие разполагате и с правото на строеж и имате право да го учредявате на когото си искате. Отделен е въпроса, че съгласно Закона за защитените територии в "национален парк Пирин" ПУП за ниско застрояване въобще не може да се създаде, и това е обвързано в чл.чл. 7,8 и 9 ЗУТ. От тук произтича и невъзможността да го учредите в съответствие с влязъл в сила ПУП или виза на главния архитект.
P.S. По отношение твърдението в този ми пост признавам арбитраж от poli_g
Правото на строеж преди всичко е съставно право от правото на разпореждане т.е. ти като собственик на земята изначално разполагаш с него априори!
(NB!) то не възниква с влезлия в сила ПУП, а се учредява във съответствие с..... С други думи в съответствие с техническите изисквания зададени от ПУП.
Ако Вие emilgrigorov сте собственик на поземлен имот някъде из чукарите на "Нацонален парк Пирин", по силата на правото Ви на собственост Вие разполагате и с правото на строеж и имате право да го учредявате на когото си искате. Отделен е въпроса, че съгласно Закона за защитените територии в "национален парк Пирин" ПУП за ниско застрояване въобще не може да се създаде, и това е обвързано в чл.чл. 7,8 и 9 ЗУТ. От тук произтича и невъзможността да го учредите в съответствие с влязъл в сила ПУП или виза на главния архитект.
P.S. По отношение твърдението в този ми пост признавам арбитраж от poli_g
Последна промяна julyanvonemona на 22 Яну 2013, 12:22, променена общо 1 път
-
Чек малкУ, говоря за правото да се разпоредиш по реда чл.180 ...
А ПУП-а го регламентира в количествено, качествено и като местоположение (вкл. височина) отношение.
За ЗЗТ и др.подобни предлагам да говорим по-нататък. Сега за сега - нещо простичко
А ПУП-а го регламентира в количествено, качествено и като местоположение (вкл. височина) отношение.
За ЗЗТ и др.подобни предлагам да говорим по-нататък. Сега за сега - нещо простичко
Последна промяна emilgrigorov на 22 Яну 2013, 12:25, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Чек малкУ, говоря за правото да се разпоредиш по реда чл.180 ...
А ПУП-а го регламентира в количествено, качествено и като местоположение (вкл. височина).
И аз за това говоря,само че нарочно дадох пример с "национален парк Пирин", защото е още по фрапантно!
-
Да, очевидно говорим за едно и също нещо. Но задържам опростения пример.
Сега по другите две твърдения в по-горния ми пост:
1. ПУП-а ограничава правото на ползване на имота с цел застрояване. По отношение качество, различно от предвижданията на плана, и в количество, ненадвишаващо предвижданията на плана.
2. ПУП-а създава ограничения в ползването на имота с цел застрояване и с разпореждането в зоните на отстояние от съседа и във височина. И двете в полза на съседния имот. Тоест , съседният имот се явява господстващ по тези права.
Забележка: в градоустройството височината се явява в пряка функционална зависимост с ослънчаването.
1. ПУП-а ограничава правото на ползване на имота с цел застрояване. По отношение качество, различно от предвижданията на плана, и в количество, ненадвишаващо предвижданията на плана.
2. ПУП-а създава ограничения в ползването на имота с цел застрояване и с разпореждането в зоните на отстояние от съседа и във височина. И двете в полза на съседния имот. Тоест , съседният имот се явява господстващ по тези права.
Забележка: в градоустройството височината се явява в пряка функционална зависимост с ослънчаването.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Що си мъчите главиците?
-
Melly - Старши потребител
emilgrigorov написа:Да, очевидно говорим за едно и също нещо. Но задържам опростения пример.
Законодателят не счита че
1. ПУП-а ограничава правото на ползване на имота с цел застрояване.....
2. ПУП-а създава ограничения в ползването.....
Той счита че с ПУП определя предназначението на територията, установява характер и начин на застрояване и в случая по чл.16 (1-6) ЗУТ размества собственост като създава УПИ извън границите на съществуващия ПИ. Толкова!
А това кое е функция на ослънчаването го е казал Създателят освен ако Ти който си пратен от Него всред нас не решиш да въведеш модификации в пространствено времевия континуум.
Последна промяна julyanvonemona на 22 Яну 2013, 13:08, променена общо 1 път
-
Melly написа:Що си мъчите главиците?
НеАме си работа... Ми земи, налей малко де.
Емонски, според мен Законодателят счита едно в конституцията, друго - в общите и специални закони в това отношение, трето - в подзаконовите актове, а четвърто и пето - в действителност.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Melly написа:Що си мъчите главиците?
НеАме си работа... Ми земи, налей малко де.
Да беше възможно, иди-дойди. Това не е като онова да наливаш акъл с фуния. А и.... виждам, че се напъвате да откриете топлата вода - нЕма нужда, има я.
-
ЗС е базата, а градоустройствените закони са надстройката..., откакто съществува писаното право.
Или накратко, матрицата е следната: право на собственост, кадастър и на последно място - регулацията.
Или накратко, матрицата е следната: право на собственост, кадастър и на последно място - регулацията.
-
Melly написа:... Бих. За да не кажеш, че не съм учтива.
ЗС е базата, а градоустройствените закони са надстройката..., откакто съществува писаното право.
Е така де, и аз се опитвам да защитя този ред на мисли. За значението на темата в оригинерното правото на собственост и последващите случки с това право, в крайна сметка. И - коя е темата. Въртя, суча, и все нанатам тикам. За пореден път съм нацелил линия, паралелна и на нулево отстояние от вярната, твоята..
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:[Законодателят счита едно в конституцията, друго - в общите и специални закони в това отношение, трето - в подзаконовите актове, а четвърто и пето - в действителност.
Действителността е такава каквато ние с тебе я създадем! Ако успеем да приложим теорията на свършените факти - да! Ако не -ядем бой и толкова!
-
Емонски, това, дето го казваш, че го можем, е ясно, че го можем и правим. И Бързото бегане, и него го можем и правим. За поезията също си прав.
Ама за другото - тц, не си прав.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Ама за другото - тц, не си прав.
Кое е това другото emilgrigorov?
-
Eто някои елементарни изводи от изложеното по-горе:
Съгласията по смисъла на темата имат вещно-правен характер. Волеизявление за отказ от, или придобиване на, ограничени вещни права върху имот. Права ex lege, с които титулярът има правото да се разпореди, да отчужди . От друга страна, това са права неоригинерни, тоест няма пречка в това отношение предварително човек да се откаже от тях.
Тези права могат да бъдат придобивани по давност, досежно темата:
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=23&t=38571&p=515149#p515149.
Естествено, за подобни разпореждания Законодателят е предвидил и съответната форма.
Очаквам гора от вдигнати ръце "Нека аз, нека аз" на съдии по вписванията, желаещи да впишат
Всъщност, смисълът на устройственото планиране е в разпореждането с правото на собственост, в някой от елементите му, или - в целостта му. Всички законови определения на това планиране показват този смисъл, въпреки лиричните евфемизми, вплетени в законовите текстове.
Написаното в този пост е дребен кахър, на фона на общото заключение, което следва тези дни
Съгласията по смисъла на темата имат вещно-правен характер. Волеизявление за отказ от, или придобиване на, ограничени вещни права върху имот. Права ex lege, с които титулярът има правото да се разпореди, да отчужди . От друга страна, това са права неоригинерни, тоест няма пречка в това отношение предварително човек да се откаже от тях.
Тези права могат да бъдат придобивани по давност, досежно темата:
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=23&t=38571&p=515149#p515149.
Естествено, за подобни разпореждания Законодателят е предвидил и съответната форма.
Очаквам гора от вдигнати ръце "Нека аз, нека аз" на съдии по вписванията, желаещи да впишат
Всъщност, смисълът на устройственото планиране е в разпореждането с правото на собственост, в някой от елементите му, или - в целостта му. Всички законови определения на това планиране показват този смисъл, въпреки лиричните евфемизми, вплетени в законовите текстове.
Написаното в този пост е дребен кахър, на фона на общото заключение, което следва тези дни
Последна промяна emilgrigorov на 23 Яну 2013, 09:25, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov ! Съгласието по чл.134 (2)
т.6 ЗУТ НЯМА вещноправен храктер.
poli_g спасявай ме! emilgrigorov ми стяга примката.
т.6 ЗУТ НЯМА вещноправен храктер.
poli_g спасявай ме! emilgrigorov ми стяга примката.
Последна промяна julyanvonemona на 23 Яну 2013, 09:29, променена общо 1 път
-
Умирам с Челентано и вярното разбиране за смисъла на съгласието по чл.134 (2) т.6 ЗУТ.
Каква красива смърт!
Каква красива смърт!
-
Уважаваният от всички ни и ижережисиращ ни (виж regimen) emilgrigorov отново ръси в този форум неща екстраординерни, нека така да ги наречем. Предварителен отказ от права, които още не са възникнали, но пък за сметка на това са "неоригинерни"? Да-а-а-а, заслужава си да се замисли човек...
-
vdggbg - Активен потребител
74 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
Назад към Строителство и регулация
|
|