начало

Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов

Доизграждане на тераса

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Доизграждане на тераса

Мнениеот vdggbg » 20 Фев 2013, 19:31

Абе и аз чета същото, но друго разбирам, явно. :D "Характерът на застрояването (по принцип, а не само на основното) се определя в зависимост от височината на сградите на основното застрояване". Следователно - ако в УПИ е установено ниско по характер застрояване - нормата по чл. 21 (5) е приложима към застрояването по принцип, а не само към основното. Да не говорим, че така прочетена, нормата би могла да се отнесе и до част от застрояването в УПИ (например - ако сградата е от две тела, едното от които ниско, а другото - средно).
И, ако позволите - характерът на застрояване е устройствен параметър, а не отраслова характеристика.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Фев 2013, 19:35

vdggbg написа:.............................
И, ако позволите - характерът на застрояване е устройствен параметър, а не отраслова характеристика.

Позволявам, ама допълващото застрояване е отраслова характеристика. Независимо от това в кадастралните единици се случва допълващото застрояване да се бележи с характеристики на основното такова - примерно "мж"
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 20 Фев 2013, 19:44

:D Допълващото може и да е отраслова характеристика, но характерът му не е.
Нейсе - дано да дочакаме арбитраж от Най-Високо Място!
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Фев 2013, 20:23

vdggbg написа::D Допълващото може и да е отраслова характеристика, но характерът му не е. Нейсе - дано да дочакаме арбитраж от Най-Високо Място!

Не очаквай от emilgrigorov подобна активност. Наистина осанна, осанна той е началото на всички начала, но и Господ Бог има правото да се прави на разсеян, това е част от единството на дух и материя.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 20 Фев 2013, 20:43

В момента съм ангажиран с изменението на Конституцията и чопля тиквени семки едновременно. Оправяйте се.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Фев 2013, 20:58

Осанна, осанна, Конституцията ах, Конституцията, в правилните ръце е! Спокоен съм и уверен в Твоето мироздание!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Standbay » 21 Фев 2013, 07:25

vdggbg написа:Белким. Аз съм прост човек, и не знам турски.

Чунким, санким и белким са трима родни братя :!: :wink:
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот hepohbg » 22 Фев 2013, 07:31

vdggbg написа:Има и друг начин - поискайте виза за допълващо застрояване по чл. 42 от ЗУТ, на границата със съседа, в условията на чл. 21 (5). Ще Ви бъде необходимо нотариално заверено съгласие от съседа.

Това е най-вярното твърдение за моя случай.Допитах се до архитект който провери със скицата на имота в общината как стои точно въпроса и оттам са му отговорили, че няма да има проблем да строя до границата на съседа на височината която искам, само трябва да имам нотариално заверено съгласие от него и от съседа в къщата близнак.Друго ме притесниява сега.Архитекта ми обяснява, че стените трябвало да отговарят на някакви изисквания за енергийна ефективност и трябвало да бъдат в следното съотношение-25см. стена и 8 см. изолация, общо 33см :shock: .Има ли наистина такива изисквания?
hepohbg
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Фев 2013, 08:55

hepohbg написа:Това е най-вярното твърдение...

Щом Вие твърдите! :wink:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот hepohbg » 22 Фев 2013, 09:04

julyanvonemona написа:

Аз нищо не твърдя, защото изобщо не съм наясно с нещата.Това го е казал главния архитект на общината.
Въпросът ми беше, стените трябва ли да отговарят на някакви изисквания за енергийна ефективност и трябва ли да бъдат в следното съотношение-25см. стена и 8 см. изолация, общо 33см.Има ли наистина такива изисквания?
hepohbg
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Фев 2013, 09:14

hepohbg написа:
julyanvonemona написа:

Аз нищо не твърдя, защото изобщо не съм наясно с нещата.

Затова пък типично за случая сте категоричен!
Изисквания за енертийна ефективност има разбира се и те са съществени. Зависят от това какво ще бъде предназначението на обекта който ще вместите в това пространство. Едно ще е, ако е склад за инертни материали - друго, ако е фризьорски салон
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 22 Фев 2013, 10:20

hepohbg написа:Въпросът ми беше, стените трябва ли да отговарят на някакви изисквания за енергийна ефективност и трябва ли да бъдат в следното съотношение-25см. стена и 8 см. изолация, общо 33см.Има ли наистина такива изисквания?

Стените могат да бъдат направени от всякакви материали, включително и от пити балкански кашкавал. Ако ще са от решетъчни тухли, или керамични блокове - да, горе-долу това е съотношението. Ако Ви се вижда голяма дебелината - кажете на архитекта да измисли по-тънка конструкция, от по-ефективни в топлотехническо отношение материали.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот hepohbg » 22 Фев 2013, 11:52

Благодаря за съветите.Ако има някакво значение, помещението ще го ползвам за кухня.
hepohbg
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 22 Фев 2013, 12:13

А ще се запазят ли сегашните стени и балконската врата?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот hepohbg » 22 Фев 2013, 12:58

emilgrigorov написа:А ще се запазят ли сегашните стени и балконската врата?

Терасата изглежда по следния начин в момента: Изображение
Бетонна площадка, оградена с парапет с височина 1,3 м. като от едната страна няма парапет.Няма таван,няма врата,открита е.Този стоманобетон, които е излят за парапет лично според мен не е много надежден и мисля да го съборя и да зидам от основата.Това са ми плановете.
Последна промяна hepohbg на 22 Фев 2013, 13:11, променена общо 1 път
hepohbg
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Фев 2013, 13:05

hepohbg написа:
emilgrigorov написа:А ще се запазят ли сегашните стени и балконската врата?

Терасата изглежда по следния начин в момента:бетонна площадка, оградена с парапет с височина 1,3 м.Няма таван,няма врата,открита е.Този стоманобетон, които е излят за парапет лично според мен не е много надежден и мисля да го съборя и да зидам от основата.Това са ми плановете.

Намерете си архитект консултирайте се и му възложете задачата си на него. Препоръчвам Ви колегата vdggbg В момента аз самия не съм правоспособен, пък и вероятно Вие сте в София, а аз съм далече от там. Но запомнете! Главният архитект на която и да е произволна община по дефиниция говори глупости! Само като изключение от него можеш да научиш нещо полезно! Жалкото е обаче че зависиш от него, но и за това има лек.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот hepohbg » 22 Фев 2013, 13:13

Не съм от София.Намирам се в района на Велико Търново.
hepohbg
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 22 Фев 2013, 14:46

Идеята е, ако се запази съществуващата стена , а се направи "Разширение и остъкляване на тераса", и тогава топлотехническите параметри на сградата да се изчисляват по старите очертания. Никъде не е казано, че на терасата не може да има ток, вода, канал. Или да си разположи печка човека. Както не е казано, че на терасат може да се слагат само щайги с лански картофи и да се опне кънъп за простиране на чорапи. Отпада изискването за дебелите зидове, а самата остъклена тераса подобрява топлотехническите параметри на сградата. Анадъмно, другари архитекти :?:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Фев 2013, 14:50

emilgrigorov написа:......... , а се направи "Разширение и остъкляване на тераса", и тогава топлотехническите параметри на сградата да се изчисляват по старите очертания. Никъде не е казано, че на терасата не може да има ток, вода, канал. Или даси разположи печка човека. Отпада изискването за дебелите зидове, а самата остъклена тераса подобрява топлотехническите параметри на сградата. Анадъмно, другари архитекти :?:

Е и? нали остъклената тераса не е самостоятелен обект а част от жилището.
Последна промяна julyanvonemona на 22 Фев 2013, 14:52, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 22 Фев 2013, 14:51

Еми, и :arrow: кви 35 санта, кви 5 лева :!: :?: :!:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

ПредишнаСледваща