начало

Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов

Отказ за издаване на виза преустройство на избено помещение

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ за издаване на виза преустройство на избено помещение

Мнениеот sibella » 19 Мар 2013, 15:03

Здравейте,
казуса е следния: След като подадох по надлежния ред молба за издаване на виза за проектиране на преустройство на избено помещение в помещение за търговска дейност ( избеното помещение се намира между приземен етаж и първи етаж - в смисъл че от приземния етаж има 6-7 стъпала, о/о метър нагоре, а непосредствено под избените помещения има котелно отделение, което някога се е ползвало за централно парно, съответното избено помещение е с лице към улицата, даже има и прозорци).5 дена след законоустановения срок (решението трябваше да излезе на 14.03, а то излезе на 19.03) ми се връчва писмо с отказ " тъй като вашата изба се намира в подземно ниво на сградата", след като се запознах на място в общината с мотивите за решението, се оказа че служителите са снимали и взели под внимание помещение в горе-упоменатото котелно подземно помещение! Когато за сетен път им обясних за местоположението на въпросното избено помещение и им го показах на техните снимки ( м/у временно ми беше поискана и кадастрална схема на апартамента, на който принадлежи мазето - предоставих им я) служители ми излязоха със становище, че имало изменение на закона от нова година и трябва да им предоставя идейна схема от проектант ( на което проектанта с когото се консултирах през цялото време беше доста учуден).
Оставам с впечатлението, че поради незнанието и некопметентността на служителите от съответния отдел на общината визата ми е отказана и случая се затруднява още повече.
Моля за съвет - как е правилно да процедирам в случая, наистина ли го има това изменение за идейния проект.
Благодаря за отделеното внимание :roll:
sibella
Нов потребител

Re: Отказ за издаване на виза преустройство на избено помеще

Мнениеот emilgrigorov » 19 Мар 2013, 17:43

Не става ясно, външни стъпала ли искате да правите, какво? Не се разбират щенията Ви.
В противен случай виза не Ви е необходима. Най-добре проектантът да отиде до общината, и да обясни какво точно искате. Ако трябва, да драсне нещо пояснително на ръка там.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот sibella » 19 Мар 2013, 17:48

ами да, в случая ще трябва да се избие външната стена за витрина и да се направят стъпала.
Благодаря
sibella
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Мар 2013, 18:04

Да. Да отиде архитектът в общината, и да обясни какво точно, колко на колко. За да може да се прецени необходимостта от виза. Твърде вероятно е и в този случай да не е необходима виза.
За витрината и вътрешното преустройство категорично не е необходима. Ако извеждате стъпала на тротоара, и виза няма да Ви помогне.

Помолете архитектът да обясни тук, във форума, какво искате.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот alemol » 19 Мар 2013, 20:18

Чл38
ЗУТ
(4) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Съществуващо жилищно помещение или самостоятелно жилище на първия етаж на жилищна сграда може да се преустрои с промяна на предназначението му за магазин или за други обслужващи дейности, извън тези по ал. 3, при спазване на санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и ако се осигури самостоятелен вход извън входа и общите помещения на жилищните етажи. В тези случаи се изисква решение на общото събрание на собствениците, взето по установения ред, и изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища - непосредствени съседи на обекта.
9) (Нова - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) Не се допуска преустройство и промяна на предназначението на обекти по ал. 1 - 5, ако за новите обекти не могат да се осигурят необходимите гаражи или места за паркиране в съответния поземлен имот.

Предполагам, че ви искат доказателство:
1. че избено помещение не единствено складово помещение към жилище
2. че може да се осигурят доп паркоместа във връзка с ново предназначение. (броя на паркоместа се определя по наредба според новото предназначение)
3.стъпалата вече друг въпрос - вашия архитект трябва да прецени дали възможно изграждането им според мястото на уличната регулация, ако има място между сграда и ул.регулация - то може да се извади отстъпено право на строеж за стъпала. За това също понякога искат идейно решение. Особенно ако имотът (земя) е общинса собственост, за да го внесат като предложение на ОС.
4. също важен фактор - височината на избено помещение.
Най добре намерете друг архитект, който ще отиде на местото и ще прецени какво трябва да направите. А вашия проектант щом се чуди какво да прави, ваше право да го смените. Наличието на виза не гарантира одобряване на проекта :D .
alemol
Нов потребител

Мнениеот vdggbg » 20 Мар 2013, 00:01

sibella написа:Здравейте,
казуса е следния: След като подадох по надлежния ред молба за издаване на виза за проектиране на преустройство на избено помещение в помещение за търговска дейност за такова преустройство въобще не се изисква виза, и въобще няка какво да се преценява (туй не беше към Вас)( избеното помещение се намира между приземен етаж и първи етаж - в смисъл че от приземния етаж има 6-7 стъпала, о/о метър нагоре, а непосредствено под избените помещения има котелно отделение, което някога се е ползвало за централно парно, съответното избено помещение е с лице към улицата, даже има и прозорци).5 дена след законоустановения срок (решението трябваше да излезе на 14.03, а то излезе на 19.03) ми се връчва писмо с отказ " тъй като вашата изба се намира в подземно ниво на сградата", след като се запознах на място в общината с мотивите за решението, се оказа че служителите са снимали и взели под внимание помещение в горе-упоменатото котелно подземно помещение! Когато за сетен път им обясних за местоположението на въпросното избено помещение и им го показах на техните снимки ( м/у временно ми беше поискана и кадастрална схема на апартамента, на който принадлежи мазето - предоставих им я) служители ми излязоха със становище, че имало изменение на закона от нова година изменение наистина има, но не е от нова година и трябва да им предоставя идейна схема от проектант ( на което проектанта с когото се консултирах през цялото време беше доста учуден) за такова нещо изменителите на закона, слава Богу, не са се сетили. Проектантът е бил прав да изглежда учуден.
Оставам с впечатлението, че поради незнанието и некопметентността на служителите от съответния отдел на общината визата ми е отказана и случая се затруднява още повече. Тя (визата) не Ви и трябва, така или иначе.
Моля за съвет - как е правилно да процедирам в случая, наистина ли го има това изменение за идейния проект.
Благодаря за отделеното внимание :roll:

Най-правилно ще изпроцедирате, ако си намерите читав архитект, който знае какво и защо прави. Стълбите, паркоместата, височината, и пр. са подробности от пейзажа. BTW - никъде няма писана забрана за преустройство с промяна на предназначението на единствено за жилището складово помещение. Но и това е подробност, така да се каже.
Специално за alemol: Между българския и руския език съществуват определени разлики - би могло да се каже, че от гледна точка на граматичните правила българският е по-близък до английския, отколкото до руския език. В тази връзка е и употребата на пълен и кратък член за съществителните в едно изречение. Не се притеснявайте - и други хора тук не знаят кой от двата в кои случаи се употребява, но поне едната от двете форми трябва да се приложи - иначе написаното не е на български.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот sibella » 20 Мар 2013, 00:13

Благодаря на всички за отговорите, но съвсем се обърках - искате да ми кажете, че за да преустроя мазето си в помещение за търг.дейност НЕ ми трябва виза от общината? Аки какъв е тогава реда?
sibella
Нов потребител

Мнениеот alemol » 20 Мар 2013, 00:16

ЕЕЕ :oops: vdggbg мерси за забележка, веднага познахте. рядко пиша в форуми, обаче се подразних , все повече и повече глупости по света....на български общини :shock: и други инстанции, а намиране на адвокат не винаги води до добро решение в територията на ЗУТ
alemol
Нов потребител

Мнениеот vdggbg » 20 Мар 2013, 00:19

Разбира се, че не Ви трябва. Прочетете в закона какво представлява визата по определение. Преустройство се разрешава по общия ред - с проект, разрешение за строеж, и т. н.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот alemol » 20 Мар 2013, 00:21

sibella, намерете читав архитект, а в ЗУТ не пише че трябва виза за преустройство, освен ако ваше мазе не е паметник на култура
alemol
Нов потребител

Мнениеот sibella » 20 Мар 2013, 14:00

офф то в малкия град е чудо да си намериш какъвто и да е архитект, пък камо ли да избирам читав. Както и да е, така или иначе съм на път да се откажа, понеже днес реших да отида при гл.архитект на общината и тя ми заобяснява, че мазето се намирало на високо ( на о/о 2,5 метра от земята) и стъпалата ще трябва да бъдат много високи, а пък помещението се намира в първа зона и така или иначе (даже и по стд.ред с проект) най-вероятно нямали да ми дадат разрешително....
Благодаря Ви отново

alemol, ако Вие се изнервяте на простотията на общините, какво да кажем тези които си имаме пряк контакт с тях - иде ми да подам жалба в съда срещу некомпетентността им (гл.архитект даже не бил разбрал какво бил подписал - каза си го пред мен :shock: )....
sibella
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 20 Мар 2013, 14:26

Прави се с вътрешни стълби, с просичане на стената и засягане на мазето (бивша абонатна ) отдолу. Засяга се и конструкцията. Но не е страшно. Виза в този случай не е необходима.
Дългоушко ще Ви го обясни по-подробно, той е архитект, и то от читавите.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Мар 2013, 17:03

vdggbg написа:Разбира се, че не Ви трябва. Прочетете в закона какво представлява визата по определение. Преустройство се разрешава по общия ред - с проект, разрешение за строеж, и т. н.

Позволявам си да допълня! В чл.140(1) ЗУТ се посочва че лицето "може да поиска" виза, а в чл.140 (3),(4 и (5) се посочва, в кои случаи визата е задължителна. Вашият (sibella) случай не е такъв!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация