начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Обида на дете със сексуален подтекст

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обида на дете със сексуален подтекст

Мнениеот wenzy » 14 Авг 2013, 13:04

Здравейте,

мога ли да съдя съсед, който в присъствието на двама други свидетели каза дословно следното:

"Ааа, ти ли си? А аз им викам, я го малкият (за детето ми) къде е ходил да го "боцкат"!" Единият спътник го изръга с лакът в ребрата и му каза да престане да говори глупости.

Срещаме се на един черен път, между овощни градини малко след последните къщи на града. Пътят е сравнително оживен, хора непрекъснато се движат по него, разхождат си кучетата, бягат за здраве или просто отиват от едната в другата махала.
Видимо не му обърнах внимание, размених си няколко приказки с другите двама от тяхната групичка и накрая съседът пак каза дословно същото: "А, аз им викам къде е ходил малкият по горите да "го боцкат", а то не бил малкият, ми ти!" Другият пак го ръга с лакът в ребрата и му казва да престане да говори глупости.

Мога ли да го съдя и за какво точно: обида, уронване на достойнство на малолетен член на семейството?
wenzy
Младши потребител

Re: Обида на дете със сексуален подтекст

Мнениеот svettoslav » 16 Авг 2013, 12:52

wenzy написа:Мога ли да го съдя и за какво точно: обида, уронване на достойнство на малолетен член на семейството?

То това е и единствения начин да си вземе бележка.Такива от дума не разбират. Ако ли пък някой ваш близък, от мъжки пол, реши да го предупреди-това също вариант.Въпросът е комплексен-може и до бой да се стигне,а от това файда нямате хич.Не че е лошо някой да му набие канчето,но...

Пускайте му едно дело,че да му държи влага.Така,както го е казал,не е лесна работа да се приеме сексуалния подтекст,но все пак е обидно изявление във всички случаи.

П.П. Тъкмо ще разбере и съдът как боцка,щом като толкова му харесва да се...боцка :|
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот miniscule » 16 Авг 2013, 13:51

По - добре говорете първо с адвокат , преди да започнете дело . Не бързайте да съдите хората , преди да сте чули мнението на доказан професионалист по нак. право. Ив никакъв случай не изпращайте ваш близък от мъжки пол да предупреждава .
Quis custodiet ipsos custodes?
miniscule
Потребител

Мнениеот wenzy » 16 Авг 2013, 14:45

Отричат в полицията и той, и този, който го ръгаше с лакът (защото е зависим финансово), но се оплетоха в лъжи пред служителите

Питам го: "Като не е казал това, защо го ръгаш с лакът да не говори глупости?" Ми той нещо казал, ма не помнел какво казал, ма не бил казал такова нещо?!?
А мъжът ми го попитал на публично място дали ми е обяснявал къде ходел малкият да го боцкат, а той се оправдал с: "Майтап, бе!" Мъжът ми го нарекъл "Простак, такъв майтап ще си правиш с твоето семейство", а онзи отговорил "Добре", явно страхувайки се от потенциални шамари. Честно казано половин шамар му стига, но добре, че мъжът ми се въздържа. В последните дни, обаче, много наглее, щял да ни съди за клевета, щото имал свидетели.

И аз си мисля, че такъв съдът трябва да го боцне, за да се научи да си затваря мръсната уста.

А и тъпото е, че живеем на един етаж, врата до врата.
wenzy
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 16 Авг 2013, 20:20

miniscule написа:По - добре говорете първо с адвокат , преди да започнете дело .

Е,то остана и с фелдшер да говори.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 16 Авг 2013, 20:23

miniscule написа:По - добре говорете първо с адвокат , преди да започнете дело . Не бързайте да съдите хората , преди да сте чули мнението на доказан професионалист по нак. право.

Че и доказан,че и професионалист....тя сложна работа стана докато си намери адвокат.
И защо на всяка цена делото трябва да бъде наказателно?

П.П. Апропо,за "доказания" специалист необходимо ли е някакви правни статии да е публикувал в областта на наказателното право или може и само по слухове да се спрем на него? :?
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 16 Авг 2013, 20:30

wenzy написа:...и той, и този, който го ръгаше с лакът (защото е зависим финансово), но се оплетоха в лъжи пред служителите

А има ли някаква възможност тези двамата,освен че се ръгат с лакти през деня,между другото и да се боцкат отвреме навреме през нощя?
В такъв случай,да знаете,че със сигурност нищо няма да изкопчите като признание и т.н.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот marek972 » 17 Авг 2013, 12:54

svettoslav написа:П.П. Апропо,за "доказания" специалист необходимо ли е някакви правни статии да е публикувал в областта на наказателното право или може и само по слухове да се спрем на него? :?

:D :lol:
marek972
Потребител

Мнениеот rakiasunrise » 17 Авг 2013, 14:18

Не си давайте парите за глупости. Да, бихте могъл да подадете тъжба (ако вече не е изтекъл 6-месечен срок от момента на обидата, защото в този момент сте узнал за нея), но от това дело нищо няма да излезе - деецът вероятно знае какво е имал предвид, вие предполагате какво е имал предвид, но е прекалено иносказателно за съда и ще Ви отсвири на общо оснвоание; само ще се набутате за разноски - Ваши и на подсъдимия. Ако толкова държите да чуете как звучи гласът Ви в съдебна зала, пробвайте с гражданско дело: ако за наказателното имате 10-ина процента шанс за успех, в гражданското ще са два-три пъти повече. Много такива дела са ми минали през ръцете и затова Ви давам чисто човешки съвет. Читави адвокати и по граждански, и по наказателни дела има достатъчно, ако толкова държите да има дело. Аз също не Ви съветвам да правите акция "респект" на комшията - има голяма вероатност нещата да се обърнат срещу Вас. Мачкайте го по устав и ще сте изряден. Успех!
rakiasunrise
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 17 Авг 2013, 20:29

rakiasunrise написа:Аз също не Ви съветвам да правите акция "респект" на комшията - има голяма вероатност нещата да се обърнат срещу Вас.

За сега тук в темата никой не е говорил за такова нещо. "Предупреждение" значи именно предупреждение.Нито заплашване с незаконни действия,нито с нещо престъпно.
Какво по-редно и логично от опит за нормален човешки диалог? Явно,че щом нещата са минали през полиция и онзи продължава да проявява безсрамие и арогантност-то остана да стоиш и със скръстени ръце.Ако си овца-да,може и да се радваш даже на подобни срещи.А ако пък си по-голяма овца-като нищо ще мине и за комплимент.
Няма друг начин,освен съд.А пък кой какви разноски щял да плаща едва ли е тук въпросът на въпросите.Това ли стои на първо място или достойнството на човека.При това,касае се за малко дете.Що за съвет-ако й се водило дело-да води.
Какво щял да отсъди съда?!? Степента на вероятност за оправдаването на онзи ли е от значение да си защитиш правото,което по безобразен начин е накърнено?!?
Ако този няма намерение да си промени поведението(а той вероятно няма след безрезултатната полицейска проверка /а тя е такава по обясними причини-няма престъпление от общ х/тер;няма доказано хулиганство и т.н./) какво друго ти остава освен да го дадеш на съд? Смятам 10 пъти по-добре отколкото, мъжа й някой ден да му начупи тиквата и да се стовари върху тях всичко.

Какво щяло да стане,пък какво щяло да се докаже. Ако аз съм съдия ще ти кажа много бързо какво ще стане-ще бъде осъден за обида,ако същата бъде доказана;ако не бъде ще бъде оправдан.Със сигурност ще се позамисли занапред какво да прави.
На следващо място-в случай че някой от приятелите излъже по делото- още същия ден ще бъде подаден сигнал в прокуратурата за лъжесвидетелствуване! Гарантирам ти,че са напълнили гащите при първото им призоваване на разпит.А вероятно ще ги пълнят и доста време занапред.
А сега пък ако вземем да разсъждаваме какво щяло да стане по делото за лъжесвидетелстване-дали ще кредитират показанията на майката и на детето(ако е способно да дава такива,не знам възрастта му) или пък на двамата му "приятели по боцкане" - има кой да го решава;А тук на някои хора мнооооого може да им се стъжни.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот wenzy » 17 Авг 2013, 22:56

Благодаря на всички за отговорите!

В този случай каква е разликата между наказателно и гражданско дело?

"Боцкащият" господин е умопомрачително свидлив, така че, ако го осъдят да плати някакво обезщетение, много ще го заболи, дори и да са 200 лева. Устата, ясно, няма да си я затвори, но понеже псува наляво и надясно, и обижда без да подбира, крайно време е някой да му натрие мутрата.

А аз бих си доставила удоволствието да ги видя как лъжат в съда.
wenzy
Младши потребител

Мнениеот rakiasunrise » 18 Авг 2013, 08:33

Kолега svettoslav, отговорът Ви е благорпиятен за адвокатурата (приличен хонорар за поне две инстанции), но не и за wenzy. Човекът поиска съвет, а това не означава да търси морална подкрепа (още по-малко надъхване), а преценка на възможности и вероятности. Аз знам какво казвам и защо го казвам. Явно Вие сте по-добре запознат с практиката на националните съдилища по делата за обида, затова аз се оттеглям на заслужена бирена неделя :D Желая успех на Вас и на клиентите Ви.
P.S. Назидателният тон не прави мнението Ви да изглежда по-добре обосновано. Просто безплатен съвет и за Вас. С най-колегиално чувство.
rakiasunrise
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 18 Авг 2013, 17:34

wenzy написа:"Боцкащият" господин е умопомрачително свидлив........

Явно доста добре познавате "боцкащия"... съсед :)
А и не разбирам - защо си мислите, че въпросния "подтекст" е към детето ?
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 18 Авг 2013, 20:14

rakiasunrise написа: Желая успех на Вас и на клиентите Ви.

По-скоро на мен.Клиентите-на второ място. 8)
Извинявам се за тона,прав си.Просто съм чувствителен когато са намесени деца. И аз съм човек,бе маа му стара,просто деликатна е материята с децата....а бе направо да изплюя камъчето-педофил съм :oops:
Но поне си признавам.

2.Практиката може и по-добре да я познаваш,но говорим за ценности все пак...което в един момент изисква действия.
Иначе има си начини за всичко.Освен това какво значи да "спечелиш делото"?!? Именно усложненията,които може да породи съдебния казус,вероятно ще се окажат възпиращи.

rakiasunrise написа:аз се оттеглям на заслужена бирена неделя

Ти къде я пиеш тая бира,бе приятел? Да дойда и аз ,че да почерпиш.Оти я съм като баа ти Ганя,дирим некой да ме черпЕва,ръйш ли. Че и "заслужена" ?!? Да не спечели някое дело за обида тая седмица?
Аз пък днеска ги обръщах с обръщачката на плажо,по три баби германки наведнъж...що пара изкарах... и за бира има...и за дечурлията има...
Чакам само да почнат училище,че да тръгвам по детските градини...
...да се боцкаме :)

П.П. Но и с по-възрастни се боцкаме-кеф ти "втора младост",кеф ти "трета възраст" ....а,бе в общи линии - откъде какво пъкне...важното е да се боцкаме :)
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот rakiasunrise » 19 Авг 2013, 12:57

Всички сме чувствителни, когато става дума за деца, братле. Не си само ти.
Беше ми приятно да поспорим. Дано сме били полезни и на питащия! :)
Не ти липсват нито акъл, нито чувство за хумор.
Успех! :)
rakiasunrise
Младши потребител

Мнениеот justmy » 30 Авг 2013, 15:23

doc03 написа:
wenzy написа:"Боцкащият" господин е умопомрачително свидлив........

Явно доста добре познавате "боцкащия"... съсед :)
А и не разбирам - защо си мислите, че въпросния "подтекст" е към детето ?

++ :idea: :arrow: едно дело за клевета и тия мамчета вирват нацупено нос 8)
Принцип от римското право е по-добре десет виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора. У нас нагласите са обратни. Съдебна система" - разбирай система, която трябва да бъде съдена.
Аватар
justmy
Потребител

Назад към Наказателно право