- Дата и час: 03 Дек 2024, 02:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Контролен орган на главен архитект на районно кметство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
45 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Re: Контролен орган на главен архитект на районно кметство
Здравейте. Внимателно прочетох за проблема Ви. Аз също имам проблеми с главен архитект на район, но досега успявам да реша проблемите благоприятно за мен. Отмяната на мълчаливият отказ трябва да бъде със заповед. Влязла в сила заповед създава права за Вас и задължения за главният архитект. Ако мълчаливият отказ е отменен само с писмо(каквато е масовата практика на РДНСК) това писмо не създава права за Вас и задължения за главният архитект. Ако е налице влязла в сила заповед за отмяна на мълчаливият отказ, но главният архитект не изпълнява възникналото за него задължение имате на разположение следните правни възможности: - Производство по чл. 276 ал.2 от Административно процесуалния кодекс(АПК) във връзка с чл.271 ал. 1 т.2 и чл. 290 ал. 1 от същия кодекс. - Ако търпите материални вреди следва да си търсите правата по чл.203 и следващите от АПК - Престъпление по служба съгласно Наказателния кодекс.
- kolev50
- Нов потребител
kolev50 написа:...................Ако мълчаливият отказ е отменен само с писмо(каквато е масовата практика на РДНСК) това писмо не създава права за Вас и задължения за главният архитект.....................
това е мнго стара масова практика на ДНСК още от времето когато това ведомство се казваше ГИДТК, че и от преди това. Тогава обаче нямаше АПК, а в ЗАП нещата бяха по размити. Отделен въпрос, че тогава в условията на предимно административното правораздаване, не се гледаша така "формално" на тези въпроси. ДНСК обаче са консервативен орган и си "държат на порядките"
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona написа:ДНСК обаче са консервативен орган и си "държат на порядките"
Това да го видя не мога го повярва!
- probcho
- Активен потребител
probcho написа:julyanvonemona написа:ДНСК обаче са консервативен орган и си "държат на порядките"
Това да го видя не мога го повярва!
Погледни на ДНСК от вън а не от вътре. Вътре животът е в равнина, а от вън - в обем. Когато казвам
имам предвид ретроградност, а не консерватизъм. Използвах думата"консервативни" за да не обидя някого, а в същност обидих партията на торите от Великобритания. Надявам се да не ми се расърдят."държат на порядките"
-
Мога да гледам в .... Обем! 3D де....
Опасявам се да не би някои, робуващи на предразсъдъци, да са останали в равнината!
За ретроградност .... не знам! Но всеки един истински творец се побира в съответната си "рамка" и дори с удоволствие се връща назад (ретро - ако щеш)!
Предполагам, че юристите знаят най-много по въпроса!
Опасявам се да не би някои, робуващи на предразсъдъци, да са останали в равнината!
За ретроградност .... не знам! Но всеки един истински творец се побира в съответната си "рамка" и дори с удоволствие се връща назад (ретро - ако щеш)!
Предполагам, че юристите знаят най-много по въпроса!
- probcho
- Активен потребител
probcho написа:....Опасявам се да не би някои, робуващи на предразсъдъци, да са останали в равнината!....
Робуващите на предразсъдъци са в друга неуспоредна равнина, а това е достатъчно за дефиниране на пространство= Анадън му probcho?
-
Виждам, че темата се чете. Имаше развитие по нея, главният архитект издаде нужния акт Кой и как е длъжен да упражнява контрол над работата на главен архитект на район,е още в процес на изясняване. Излезе, че е неясно кой контролира държавен служител в местна администрация и се наслушах на какво ли не 'прехвърляне на топката' и за какво трябва да го контролират- като държавен служител или като адм.орган издаващ адм.актове по ЗУТ.
Относно вредите, иск по чл. 203 е последващо действие за него няма срок. Да приключат едни други 2-3 дела в съда първо.
Относно вредите, иск по чл. 203 е последващо действие за него няма срок. Да приключат едни други 2-3 дела в съда първо.
- tany_ivanova
- Потребител
Преди всичко един апел към Вас . Забравете легалния изразtany_ivanova написа:.......Излезе, че е неясно кой контролира държавен служител в местна администрация и се наслушах на какво ли не 'прехвърляне на топката' и за какво трябва да го контролират- като държавен служител или като адм.орган издаващ адм.актове по ЗУТ.......
. Служете си с израза "общинарски служител".По този начин изявявате вътрешно присъщото им обагряне, което по дефиниция е точно в този кафяв цвят с който съм си послужил.държавен служител в местна администрация
Сега по темата:
Обърнете внимание на §1 (3) и (4) ДР на ЗУТ Вече на много места в БГ титулите на власт по ЗУТ - кметовете на общините и главните архитекти - прехвърлиха свои права съгласно тези разпоредби на разни заместници и лица от общинарската администрация и това е единственият начин, тези овластени лица да работят със ЗУТ. ЗАТУРБ и ЗМСМА нямат никакво отношение. Обръщам внимание че на много места извън София заповедите за прехвърляне на такива права са съставяни от откровени глупаци което води до серия нищожни ИАА. Най-честият пример е прехвърлянето на права по §1 (4) от органа по §1 (3).
В София пък юриста на НАГ - Борис Милчев непрекъснато "доусъвършенства" субординацията с която Фандъкова и Диков прехвърлят тези си правомощия надолу по административната каскада. Понеже по житейски причини моето внимание е насочено предимно към провинцията, последната заповед на Фандъкова и на Диков която имам на разположение е от 2010г., затова най-добре е да откриете истинската последна заповед на сайта на СО или на сайта на НАГ. Също така можете да се обърнете и към уважавания от мен колега и съфорумец vdggbg . Той е концентрирал усилията си върху столицата и със сигурност ще Ви е от полза. След като въведете ред относно това кой, кой е, лесно ще се ориентирате кой, кого контролира.
NB! В някой провинциални общини е проблем да Ви предоставят тези заповеди, дори да ги прочетете само. Високопарно Ви обясняват, че това е "вътрешно-служебен документ който не Ви интересува". Надявам се знаете как да се справите с такъв "проблем".
-
Здравейте!
Нов съм във форума и незнам дали точно в тази тема трябва да пиша за моя проблем.Той е следният .Купих си парцел с идеята да си строя еднофамилна къща и по препоръка на моя позната наех един архитект на когото няма да споменавам името ,защото вероятно такива са правилата във форума,но ако модераторите ми разрешат ще цитирам и името му.Той започна да ми проектира къщата и му платих 2860 лева. и тук е най-голямата ми грешка,че съм прекалено доверчив и не получих от архитекта нито договор ,нито касова бележка,някой може да ме нарекат и глупак и може би ще са прави,но това е истината.Архитектът обаче реши,че иска той чрез негови познати да ми строи къщата и да ми вземе комисионна.Обяви ми сума от 40000 лева за груб строеж и след като аз му отказах ,защото ми е скъпо се започнаха номерата от негова страна.Даде ми проекта без подписи на част от хората работили по него,а на места дори и той не се беше подписал.Аз занесох проекта на строителен надзор и там откриха доста грешки по проекта,които той не благоволява да оправи дори спря да си вдига телефона на надзорниците.Хората от надзора ми се обадиха и ме помолиха аз да се опитам да поговоря с него и да го помоля да им съдейства.Два дена му звънях ,но и на мен не ми вдигаше телефона и тогава отидох в офиса му.Него го нямаше там,а имаше две от служителките му.Едната го набра по телефона и ми даде да говоря с него.На въпросът ми защо не ми вдига телефона ми отговори,че той на мен обяснение нямал да ми дава и веднага да съм напуснел офиса.Отговорих му,че ще стоя там докато той не дойде .Последва отговор от негова страна,че сега щял да дойде и да ме изхвърли.Разумът в мен надделя и си тръгнах ,за да не се стига до излишни ексцесии.
Така аз сега съм без проект,без никакъв документ за парите,които съм платил и с архитект мошенник,който иска да ме бие,затова ,че си искам проекта.Моля Ви за съвет какво да правя,къде да се оплача и изобщо има ли някакъв изход от тази ситуация.
Нов съм във форума и незнам дали точно в тази тема трябва да пиша за моя проблем.Той е следният .Купих си парцел с идеята да си строя еднофамилна къща и по препоръка на моя позната наех един архитект на когото няма да споменавам името ,защото вероятно такива са правилата във форума,но ако модераторите ми разрешат ще цитирам и името му.Той започна да ми проектира къщата и му платих 2860 лева. и тук е най-голямата ми грешка,че съм прекалено доверчив и не получих от архитекта нито договор ,нито касова бележка,някой може да ме нарекат и глупак и може би ще са прави,но това е истината.Архитектът обаче реши,че иска той чрез негови познати да ми строи къщата и да ми вземе комисионна.Обяви ми сума от 40000 лева за груб строеж и след като аз му отказах ,защото ми е скъпо се започнаха номерата от негова страна.Даде ми проекта без подписи на част от хората работили по него,а на места дори и той не се беше подписал.Аз занесох проекта на строителен надзор и там откриха доста грешки по проекта,които той не благоволява да оправи дори спря да си вдига телефона на надзорниците.Хората от надзора ми се обадиха и ме помолиха аз да се опитам да поговоря с него и да го помоля да им съдейства.Два дена му звънях ,но и на мен не ми вдигаше телефона и тогава отидох в офиса му.Него го нямаше там,а имаше две от служителките му.Едната го набра по телефона и ми даде да говоря с него.На въпросът ми защо не ми вдига телефона ми отговори,че той на мен обяснение нямал да ми дава и веднага да съм напуснел офиса.Отговорих му,че ще стоя там докато той не дойде .Последва отговор от негова страна,че сега щял да дойде и да ме изхвърли.Разумът в мен надделя и си тръгнах ,за да не се стига до излишни ексцесии.
Така аз сега съм без проект,без никакъв документ за парите,които съм платил и с архитект мошенник,който иска да ме бие,затова ,че си искам проекта.Моля Ви за съвет какво да правя,къде да се оплача и изобщо има ли някакъв изход от тази ситуация.
- chef0
- Нов потребител
Разказаното от Вас се случва в около 5% от строежите 5-та категория.
В различни форми - и при по-големите строежи.
От края на миналата година авторския надзор по всички части е задължителен. Тоест, очаквайте подобно отношение и през време на строителството.
Лош късмет, попаднал сте на неподходящ.
Вярната реакция от Ваша страна би била ангажиране на адвокат. Ако нещо не му е ясно, питайте тук.
В различни форми - и при по-големите строежи.
От края на миналата година авторския надзор по всички части е задължителен. Тоест, очаквайте подобно отношение и през време на строителството.
Лош късмет, попаднал сте на неподходящ.
Вярната реакция от Ваша страна би била ангажиране на адвокат. Ако нещо не му е ясно, питайте тук.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:.......Вярната реакция от Ваша страна би била ангажиране на адвокат. Ако нещо не му е ясно, питайте тук.
emilgrigorov изглежда че се ползваш с особени протекции в този форум. За половината реплика от тази която нопрови по адрес на адвокатите на мен ще ми набият главата на кол.
-
Благодаря Ви за съвета.Днес си намерих нов архитект.Дано този път имам късмет.
- chef0
- Нов потребител
chef0 написа:Благодаря Ви за съвета.Днес си намерих нов архитект.Дано този път имам късмет.
Не е до късмет а до умението Ви да се договорирате.Това се учи но още по добре е ако Ви е записано в гените.
-
Още в началото свържете архитектът с надзорниците, за да не се получават разминавания. Във Ваш интерес е.
И не забравяйте за адвоката, по отношение предишния ... пък и новия.
И за питането тук също
И не забравяйте за адвоката, по отношение предишния ... пък и новия.
И за питането тук също
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
julyanvonemona написа:Преди всичко един апел към Вас . Забравете легалния изразtany_ivanova написа:.......Излезе, че е неясно кой контролира държавен служител в местна администрация и се наслушах на какво ли не 'прехвърляне на топката' и за какво трябва да го контролират- като държавен служител или като адм.орган издаващ адм.актове по ЗУТ........ Служете си с израза "общинарски служител".По този начин изявявате вътрешно присъщото им обагряне, което по дефиниция е точно в този кафяв цвят с който съм си послужил.държавен служител в местна администрация
Сега по темата:
Обърнете внимание на §1 (3) и (4) ДР на ЗУТ Вече на много места в БГ титулите на власт по ЗУТ - кметовете на общините и главните архитекти - прехвърлиха свои права съгласно тези разпоредби на разни заместници и лица от общинарската администрация и това е единственият начин, тези овластени лица да работят със ЗУТ. ЗАТУРБ и ЗМСМА нямат никакво отношение. Обръщам внимание че на много места извън София заповедите за прехвърляне на такива права са съставяни от откровени глупаци което води до серия нищожни ИАА. Най-честият пример е прехвърлянето на права по §1 (4) от органа по §1 (3).
В София пък юриста на НАГ - Борис Милчев непрекъснато "доусъвършенства" субординацията с която Фандъкова и Диков прехвърлят тези си правомощия надолу по административната каскада. Понеже по житейски причини моето внимание е насочено предимно към провинцията, последната заповед на Фандъкова и на Диков която имам на разположение е от 2010г., затова най-добре е да откриете истинската последна заповед на сайта на СО или на сайта на НАГ. Също така можете да се обърнете и към уважавания от мен колега и съфорумец vdggbg . Той е концентрирал усилията си върху столицата и със сигурност ще Ви е от полза. След като въведете ред относно това кой, кой е, лесно ще се ориентирате кой, кого контролира.
NB! В някой провинциални общини е проблем да Ви предоставят тези заповеди, дори да ги прочетете само. Високопарно Ви обясняват, че това е "вътрешно-служебен документ който не Ви интересува". Надявам се знаете как да се справите с такъв "проблем".
благодаря за информацията. предприела съм друг подход и се надявам да има ефект.
- tany_ivanova
- Потребител
chef0 написа:Здравейте!
какви проекти ви изготви архитекта за тези 2860 лв.? след като нямате макар и бележки че сте му платили пари не е добре. принципно може да се оплачете, но е добре да се обърнете към адвокат за това дали ще може да докажете че сте му платили пари, а той не си е свършил работата.
занапред ви съветвам да сключвате договор с подробни клаузи какво трябва да извърши като работа, какви проекти конкретно да изработи и да ви ги предаде и включете клауза че ако за някои части на проекта няма да изработи сам,а е нужно да наеме трето лице то изрично да е с вашето писмено съгласие, също така той ли ще представя проектите в общината или друг или вие ще ходите , на какви вноски ще плащате , срок за плащане на вноските, ако се окаже че по проекта ще са нужни допълнителни работи изисквани от одобряващия орган влизат ли в договора или ще дължите суми допълнително. Всичко да е описано подробно и конкретно в договора, най-добре да се посъветвате с адвокат за договора. Също така искайте да ви издаде документ отговарящ на българското законодателство за платежен документ - т.е. фактура. Каквито строителни книжа ви предаде ги приемайте с приемо-предавателен протокол , в който да пише какво конкретно приемате. Искате книжата да са в достатъчно екземпляри че един от тях да остане за вас.
- tany_ivanova
- Потребител
chef0 написа:Благодаря Ви за съвета.Днес си намерих нов архитект.Дано този път имам късмет.
Мисля си дали да не отидете в общината и да искате да ви напишат писмено предписание какви документи да представите. Принципно не го правят, но защо да не започнат да го правят. Пишете до кмета едно заявление какви инвестиционни намерения имате и искате да ви укажат писмено какви документи да представите.
Най-добре сключвайте договори с лицата на които възлагате работа и описвайте подробно и конкретно какво възлагате да се изработи. Хубаво е да се посъветвате с адвокат. Дори и физически лица да са( в смисъл да не са фирми) пишете си договори и плащайте като искате насреща разписка : днес еди коя си дата Х с ЕГН .... плати на У с ЕГН .... еди колко си лева за следното : изброява се какво се плаща . подписи и на двамата. разписките да са в два екземпляра, във вас да остава оригинал. Не се знае дали тези документи няма да ви потрябват някой ден.
- tany_ivanova
- Потребител
tany_ivanova написа:.....Най-добре сключвайте договори с лицата на които възлагате работа и описвайте подробно и конкретно какво възлагате да се изработи. Хубаво е да се посъветвате с адвокат. Дори и физически лица да са( в смисъл да не са фирми) пишете си договори и плащайте като искате насреща разписка : днес еди коя си дата Х с ЕГН .... плати на У с ЕГН .... еди колко си лева за следното : изброява се какво се плаща . подписи и на двамата. разписките да са в два екземпляра, във вас да остава оригинал. Не се знае дали тези документи няма да ви потрябват някой ден.
Именно!
Често пъти обаче възложителите отдъхнали, че най-накрая - след всички ПУП-ченца,визи, ИП, надзорници, ОЕСУТ-и РС и пр. - доволни че се слага тухла върху тухла на място, забравят чи изпълнителят-строител, държи най-голямата тесла в ръцете си. Затова освен горният правилно даден съвет на уважаемата от мен tany_ivanova не е лошо възложителят да потърси опора в собствените си гени и никога да не забравя, че в името на финикийските знаци, надзорник и изпълнител са "обединяват" за по крепко държане на теслата.
-
Благодаря Ви за отзивчивостта.То е ясно ,че вече ще подписвам договор и ще искам фактури,но вече май изгорях с парите.Днес ходих пак при този "архитект" и го попитах поне малко не го ли е срам,че ми е взел парите,а е направил едно голямо нищо ми отговори,че никакви пари той не бил взел от мен.Как може да има толкова нагли хора .Този за мен е срам за архитектите.
- chef0
- Нов потребител
chef0 написа:.....Този за мен е срам за архитектите.
Опитът на подсъзнателно ниво да внушите, че видите ли цялата колегия постъпва по подобен начин и да насочите беседата тук в удобна за Вас посока No Passaran! И няма как да бъде иначе, защото примера с който си служите, говори за липса на елементарна съобразителност, така че по скоро всички които Ви четат изпитват срам че и Вие имате дързостта да се числите към homo sapiens
-
45 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Назад към Строителство и регулация
|
|